Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 5. 12. 2013.

| Istražujemo

Nema para za javne garaže u Nišu

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
Parking-na-ulici.jpg
Zbog nedostatka novca parkiranje u Nišu i dalje na ulici, arhivska fotografija

Iako je urbanističkim planovima predviđena izgradnja čak 5 javnih garaža u Nišu, zbog loše finansijske situacije to nisu prioriteti aktuelnog gradskog rukovodstva.

Na poslednjoj sednici Skupštine Grada iz Programa poslovanja niškog “Parking servisa” za tekuću godinu, izbačena je stavka kojom je planirano podizanje kredita za izgradnju parking garaže.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić objašnjava da je plan bio da se izgradi više garaža, ali trenutno, kako je rekao, ni za jednu nema para.

- Jedna garaža je planirana na parkingu preko puta Gradske kuće, a druga na parkingu iza Narodnog pozorišta. Bila je ideja da se jedna javna garaža gradi i kod Osnovne škole “Učitelj Tasa”. Ni za šta od svega toga nema ni para, ni interesovanja. Pomenuti parkinzi nisu uvek popunjeni, zašto bi dizali još dva nivoa kada se ni ovaj prvi ne popuni - rekao je Perišić.

pdr Plan generalne regulacije Opštine Medijana; Javne garaže obeležene sa JGU niškom “Parking servisu” objašnjavaju da njihovim Programom poslovanja nije bila predviđena lokacija garaže za čiju je izgradnju bilo predviđeno uzimanje kredita. U pisanom odgovoru novinarima Južnih vesti kažu da o tome odlučuje DIrekcija za izgradnju grada.

Ipak, napominju da je Nišu potrebna bar jedna podzemno-nadzemna parking garaža.

- To je kapitalni projekat čiji bi nosilac trebalo da bude Grad Niš, pre svega, zbog visine troškova izgradnje. "Parking servis" bi mogao da se pojavi isključivo kao suinvestitor u nekom manjem delu. Procenjena vrednost investicije, u zavisnosti od veličine garaže, je 5-10 miliona evra - kažu u niškom “Parking servisu”.

Inače, Plan generalne regulacije Opštine Medijana (PGR) za javne garaže predvideo je sledeće lokacije: Parking preko puta Gradske kuće, parking iza Narodnog pozorišta, Trg kralja Aleksandra, parking ispred stambenih zgrada preko puta Švajcarije (ispred poslovnice MTS-a) i prostor pored Mosta mladosti koj je trenutno neasfaltiran.


Javna garaža i kod Doma zdravlja?

dom zdravlja Problemi sa parkiranjem kod Doma zdravlja, arhivska fotografijaJedno od rešenja za probleme sa parkiranjem pored niškog Doma zdravlja, o kojima se prethodnih dana puno govorilo, mogla bi da bude i javna garaža.

U “Parking servisu” kažu da je 2012. urađena analiza isplativosti “fast park” sistema. Ovaj sistem podrazumeva montažnu garažu sa oko 120 parking mesta. “Fast park” u njenom nazivu je zbog brzine (na engleskom fast) parkiranja, ulaska i izlaska sa parkinga.

- To je jedno od mogućih rešenja. Čekaju se rezulati nove Studije parkiranja koja bi trebalo da  bude izrađena tokom 2014. godine i koja bi trebalo da  ponudi rešenje za ovu lokaciju - kažu u “Parking servisu”.


"Direktor radi za 1 dinar"

Tokom rasprave o ovoj temi na sednici Gradsko veća, očito isprovociran pisanjem Južnih vesti o njegovoj plati, gradonačelnik Zoran Perišić je obavestio većnike da direktor JKP "Parking servis" Marko Janković u poslednja 3 meseca prima platu od jednog dinara.

- Koliko sam ja obavešten, u poslednja 3 meseca, upravo zbog toga oko plate, pošto nije bila predviđena njegova plata, direktor je primao platu od 1 dinar. Evo, pozivam medije koji vole da se bave tuđim platama, da se malo pozabave ovim problemom što je jedan uspešan direktor primao platu od 1 dinar u prethodnom periodu - rekao je Perišić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • revolt

    11:07 // 8. 12. 2013.

    Ma treba i ceo grad da stave pod parking zone, i u kuću da iscrtaju linije, samo da bi opravdali svrhu postojanja...

  • kobajagi

    09:03 // 6. 12. 2013.

    Vazno je da ima para za jagnjice

  • Miloš

    08:44 // 6. 12. 2013.

    NA osnovu slobodne procene, ako se dnevno proda oko 5-10000 parking karata, to znači da parking servis inkasira 250-500000 dinara dnevno. Do sada su mogli da naprave 5 javnih garaža sa tim parama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: