Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 22. 3. 2012.

| Istražujemo

Niš: bojkotovan konkurs za LAF?

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Niš, Gradska kuća
Niš, Gradska kuća

Na konkurs Gradskog veća Niša za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma stiglo je svega 13 prijava, potvrđeno je Južnim vestima u kabinetu gradonačelnika.

Među prijavljenima su najvećim delom predstavnici nevladinih organizacija, sindikata, pa čak i predstavnika policije, ali samo jedan kandidat ima potrebno iskustvo u borbi protiv korupcije - Milan Stefanović iz NVO Protekta.

Na spisku kandidata nema nijednog novinara, niti predstavnika pravosuđa ili lokalne samouprave. A, izuzev Protekte, predlog za člana LAF nije poslala nijedna organizacija civilnog društva koja se programski bavi borbom protiv korupcije.

Vredi pomenuti da ni posle završetka konkursa u kabinetu gradonačelnika nisu znali da kažu koji će biti kriterijumi za izbor, pa čak ni koliko će to telo imati članova. 

I pored svega u Protekti smatraju da je eventualna odluka o bojkotu konkursa bila pogrešna.

Naš stav je jasan, ponuđena rešenja od strane nadležnih organa nisu ni dovoljno demokratska ni dovoljno transparentna, što iz neiskustva što zbog nedostatka dobre volje, ali Protekta smatra da držanje sa strane definitivno neće dovesti do kvalitetnog rešenja - piše u saopštenju dostavljenom Južnim vestima, koje je potpisao Milan Stefanović.

U Gradskoj kući tvrde da tokom jučerašnjeg susreta gradonačelnika Miloša Simonovića sa predstavnicima USAID, Stejt departmenta i ambasadorke SAD nije bilo govora o ovom konkursu.

Ipak, predstavnici američke administracije na svečanom koktelu iskazali su interesovanje za ovu temu, a visoki diplomata potvrdio je Južnim vestima da "ambasada sa velikim interesovanjem prati razvoj događaja".

Podsetimo, krajem februara, samo dva dana nakon što je Lokalni antikorupcijski forum pozvao istražne organe da provere nalaze DRI o nelegalnom trošenju gradskog budžeta, gradonačelnik Miloš Simonović izjavio je da LAF u stvari i ne postoji. Dan kasnije je na hitnoj telefonskoj sednici Gradskog veća raspisan je konkurs za izbor novih članova LAF, što je naišlo na veliko protivljenje stručne javnosti.

Lokalni antikorupcijski forum formiran je odlukom Skupštine grada, koja je usvojila i Akcioni plan za borbu protiv korupcije. Tim dokumentom predviđeno je da se novi članovi biraju isključivo tako što postojeći članovi LAF dodele godišnju Nagradu za borbu protiv korupcije, a da Grad Niš bude samo partner na projektu.

Iz Protekte najavljuju da će uskoro organizovati javnu raspravu na ovu temu, a da će poziv biti upućen Agenciji za borbu protiv korupcije, Transparentnosti Srbija, medijima, predstavnicima Grada, Univerziteta i ostatku stručne javnosti.


Spisak prijavljenih kandidata za LAF:

- Predrag Nikolić, diplomirani ekonomista (individualna prijava),
- Miloš Jelenković, ekonomski tehničar (predlog Nezavisnog policijskog sindikata Srbije),
- Miroljub Nikolić, mašinski inženjer (predlog Ekološkog pokreta grada Niša),
- Milan Stefanović, inženjer zaštite životne sredine (predlog Centra za razvoj građanskog društva PROTEKTA),
- Siniša Vasić, diplomirani pravnik (predlog Pokret trećeg doba Niša),
- Ljiljana Ilić Andrejević, magistar nauka zaštite životne sredine (preduzetnik – Specijalizovani biro za veštačenje, inženjering i konsalting „Fidea“),
- Prof. dr Biljana Rakić (predlog Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu),
- Dragan Kocić, doktor stomatologije (Udruženje građana „Ispod žita“),
- Krstivoje Stanković, diplomirani mašinski inženjer, (Udruženje građana LIDER),
- Ana Mickić, diplomirani psiholog (Udruženja građana LIDER),
- Miloš Ranđelović, diplomirani ekonomista (Udruženje građana LIDER),
- Milka Jevtić, ekonomista (predlog Udruženja „Pomozi sebi“ Niš)
- Zoran Jovanović, mašinski inženjer (predlog Ekonomskog pokreta Niš).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko Savić

    13:31 // 22. 3. 2012.

    Osnivanje LAF-a mesec dana pre kraja mandata!?

  • Milan Stefanovic

    12:00 // 22. 3. 2012.

    PROTECTA se bori protiv korupcije i org. kriminala godinama i zbog toga nikad nije bila u milosti ni jedne lokalne vlasti do sada.
    Svoj zvanicni stav u vezi izbora clanova LAF-a u Nisu i konkretna resenja PROTECTA je objavila jos pre dvadesetak dana, nazalost ni jedan Niski medij nije nasao za shodno da ovaj stav i prenese javnosti. Ovaj dokument mozete procitati na linku: http://protecta.org.rs/public_docs/Saopstenje-LAF.pdf

    Nas stav je jasan, ponudjena resenja od strane nadleznih organa nisu ni dovoljno demokratska ni dovoljno transparentna, sto iz neiskustva sto zbog nedostatka dobre volje, ali PROTECTA smatra da drzanje sa strane definitivno nece dovesti do kvalitetnog resenja.

    Zato za par dana planiramo da u Nis dovedemo nezavisne eksperte (Agencija za borbu protiv korupcije, Transparensi Srbija isl) i da kroz javnu raspravu sa svim zainteresovanim stranama dodjemo do najboljeg resenja. Gradjanima ce putem drustvenih mreza biti omoguceno da daju svoje predloge.

    • Zoran Gavrilovic

      14:15 // 22. 3. 2012.

      Milane ne treba da se mesaju stvari. Kljuc je izvestaj DRI. Da LAF je cutao, kao skoro ceo grad o cinjenici da je petina gradskog budzeta sumnjivo potrosena ne bi niko se bavio LAF-om, cak bi ga ekspatisao u kampanji. Naravno ti imas pravo da iniciras revizije i plana i statuta i etickog kodeksa. Inace ko je citao plan moze da vidi zasto radno telo prerasta u LAF. Jedan od razloga je sto ono formira kriterijume zajedno sa Biroom kao inicinatorom i regulatornim telima. Komisija i konfecija mogu da skrenu paznju sa sustine problema a to je borba protiv korupcije, jer cemo umesto sprovodjenjem merama iz Plana da se bavimo telom i aktima. U korupciji se mere samo rezultati, sve ostalo je ne bitno.

  • JM

    08:47 // 22. 3. 2012.

    Zaista sam neprijatno iznenadjen cinjenicom da su pojedine "organizacije civilnog drustva" podrzale ovakav konkurs svojim prijavama. Nakon cele bruke oko gasenja LAFa i stvaranja novog koji bira Gradonacelnik, koga inace treba i da kontrolisu, ocekivao sam potpuni bojkot ovog konkursa, ako ne i ponistenje! Pritom, Milan kaze da samo jedan kandidat ima kvalifikaciju i pritom misli na sebe! Hahaha. Cirkus. Metoda "Vezi konja gde ti gazda kaze".

    • Insider

      09:38 // 22. 3. 2012.

      LIDER je organizacija koju predvodi rodjeni brat Marka Ranđelovića Šerifa veoma bliskog Simonovićevog saradnika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: