Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 14. 11. 2011.

| Istražujemo

Niš: sporne nabavke u Toplani

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
toplana nis zloupotrebe

Revizori Državne revizorske institucije otkrili su čitav niz nepravilnosti kod podizanja velikih kredita, kao i nabavke energenata u niškoj toplani, piše u Izveštaju u koji su Južne vesti imale uvid.

Zbog toga su protiv odgovornih lica podnete prekršajne prijave, a danas je od Osnovnog javnog tužilaštva zatraženo i pokretanje postupka zbog kršenja Zakona o računovodstvu i reviziji.

Prema nalazu revizora, Toplana je u 2010. godini podigla kredite u iznosu od 313 miliona dinara bez raspisivanja tendera. Ova nepravilnost dodatno dobija na značaju kada se zna da je u 2010. godini za javne nabavke usluga ukupno potrošeno 324 miliona dinara.

- Prema objašnjenju odgovornih lica, Preduzeće je bilo prinuđeno da sa Agrobankom Beograd hitno zaključi navedene ugovore radi izmirivanja obaveza prema dobavljaču Jugorozgas da ne bi bio ugrožen početak grejne sezone - navodi se u izveštaju DRI za jedan od podignutih kredita.

Procedura javnih nabavki prekršena je i kod prevoza goriva. 

Toplana je, konstatuje se u Izveštaju, angažovala preduzeće "Miletić komerc" za prevoz mazuta, iako je povoljniju ponudu prethodno dalo drugo preduzeće.

- Nepozivajući ponuđača koji je u prethodnom postupku imao najpovoljniju ponudu za identičnu javnu nabavku, ograničavajući konkurenciju i neobezbeđujući jednak položaj svim ponuđačima u svim fazama postupka javne nabavke, JKP Gradska toplana postupilo je suprotno članu 9. odnosno članu 11. Zakona o javnim nabavkama - navodi se u Izveštaju.

Kao poseban problem u Državnoj revizorskoj instituciji izdvojeno je nepostojanje internog revizora kao i pravilnika o troškovima reklame, propagande i reprezentacije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikolaaa

    15:29 // 28. 11. 2012.

    Pronevereno 11 miliona dinara i prekršajne prijave. Haha. Meni su za prodaju filmova na pijaci nakačili krivičnu i to za neku smešnu zaradu od 100.000 dinara.

    Od sad samo radim ovaj biznis, više se zaradi, a kazne nikad manje.

  • Slon

    23:28 // 22. 11. 2011.

    tema vrlo interesantna, ali se bavite svi pa i stranacki prvaci stvarima o kojima malo znate, pa nije kredit slucajno uzet od Agrobanke, to je zatvaranje porodicnih krugova , pa nije do skora moj tata bio direktor pomenute banke nego gradonacelnikov, ma sta ce tender kad on daje najpovolnije kredite pa nece sinu da naplati skupo......................ako neko nesto sumnja nema pojma ili je Kostunica

  • nn

    13:05 // 15. 11. 2011.

    ma meni samo nije jasno zasto nema grejanja kada je napolju temperatura 6 stepeni???? i tako je od pocetka grejne sezone....sta ja placam uopste?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: