Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 17. 11. 2011.

| Istražujemo

Niš: sporni tenderi i u Vodovodu

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
vodovod

Državna revizorska institucija podnela je prekršajne prijave protiv JKP Naissus Niš i "odgovornih lica" zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama.

Najveće nepravilnosti odnose se na javne nabavke i to opreme, osiguranja i bankarskih kredita.

Prema nalazima Revizora, rukovodstvo niškog vodovoda suprotno zakonu podiglo je kredite od preko 250 miliona dinara od banaka bez sprovođenja tendera.

Kršenja zakona o javnim nabavkama uočeno je i kod osiguranja imovine preduzeća i lica u 2010. godini 

Potpisano je 9 ugovora sa osiguravajućim društvom Dunav osiguranje, po hitnom postupku, kroz pregovarački postupaki bez objavljivanja javne nabavke. Po oceni Revizora, za tim nije bilo potrebe. 

Takođe, dodatnu nepravilnost predstavlja i nalaz da je Planom javnih nabavki za 2010. godinu za osiguranje bilo predviđeno 12 miliona dinara, ali su pokrenuti postupci više nego dvostrukruke vrednosti. Ipak, kako se u Izveštaju navodi, u 2010. godini po tom osnovu potrošeno je 10 miliona, odnosno 2 manje od planiranog iznosa.

- Na ovu vrstu postupka išlo se zbog osiguranja zaposlenih i imovine preduzeća, a pri tom je utrošeno manje od planirano - kaže Zoran Ignjatović PR menadžer vodovoda.

Revizori su imali primedbe i na trošenje novca na javno oglašavanje. 

- Prilikom određivanja vrednosti ovih javnih nabavki sa ciljem izbegavanja javnog oglašavanja, Preduzeće je odredilo procenjenu vrednost u visini gornjeg limita utvrđenog zakonom kojim se uređuje budžet Republike Srbije u iznosu od 2.900 hiljada dinara (javna nabavka male vrednosti), iako je usluga osiguranja Planom nabavki predviđena u ukupnom iznosu na godišnjem nivou - piše u izveštaju.

U Izveštaju revizora posebno se navodi i kršenje zakona o javnim nabavkama kod servisiranja pumpi za vodu. Iako je Planom javnih nabavki za ovu namenu predviđeno 6,5 miliona dinara, sprovedene su nabavke u skoro 5 puta većem iznosu.

Ipak, kako nam je pojašnjeno u Naissus, ovi tenderi rapisivani su sa unapred predviđenim sumama, jer se kod popravki ne zna unapred cena. Međutim, kako je u Izveštaju i navedeno, realno je po svim tim ugovorima potrošeno samo 1,4 miliona dinara.


Kako su Južne vesti ranije pisale, Državni revizori do sada su pronašli brojne nepravilnosti u dva velika niška javna preduzeća - Mediani i Toplani.

Tekst o Medani možete pročitati - ovde.

Tekst o Gradskoj toplani možete pročitati - ovde.

Uskoro se očekuje i izveštaj o kontroli Grada Niša.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • catch me

    18:47 // 1. 12. 2011.

    jedva cekam izvestaj o gradu nisu, da konstatujemo i da dodju uskoro drugi strucnjaci i dokusure nas...

  • milan petronijevic

    19:28 // 21. 11. 2011.

    Pa Aca je i moj skolski drug, bio je zamena uvek u svakoj sportskoj ekipi, nije neki student bio izgledao je kao da dosao sa strane, ko bi ocekivao da rade razne malverzacije.

  • Zoran Maksimović

    16:43 // 20. 11. 2011.

    Mi smo sa Acom Mitićem, na Mašinskom fakultetu, kao i u DS terali šegu. DA li je kompleks proradio, pa se na račun Naissusa i PK Niš tera šega u gradu.

    • JM

      20:59 // 6. 12. 2011.

      Nije on jedini kom su lupane packe a sada je stranaciki funkcioner, zapravo uglavnom su takvi dogurali u tim strukturama, iz moje generacije, ista je situacija..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: