Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 9. 5. 2023.

| Istražujemo

Niška "Mediana" uvela sistem "Velikog brata" zbog smeća, a time nezakonito snimaju građane

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Kamere JKP Mediana; foto: Grad Niš
Kamere ne snimaju samo smeće i radnike na terenu, već i građane i tablice, što je protivno zakonu; foto: Grad Niš

U JKP Mediana je prošle godine počeo sa radom "monitoring centar" koji, između ostalog, znači da postoje kamere na kamionima-smećarima i nadležni preko video-nadzora prate efikasnost radnika i situaciju na terenu. Međutim, novinari Južnih vesti su primetili da kamere ne snimaju samo kontejnere i radnike, već i građane na ulici i tablice na automobilima. Na to su ukazali Povereniku koji je opomenuo ovo javno preduzeće i naložio da prestanu sa snimanjem i obradom podataka o ličnosti, jer time krše zakon.

Kamere JKP Mediana4; foto: Grad Niš Tokom 2021. godine, kada su sindikati JKP Mediana upozoravali na "operativni kolaps firme", ovo niško javno preduzeće sklopilo je ugovor vredan više od 50 miliona dinara - za sistem za monitoring, bezbednost i optimizaciju.

Kada je sistem tačno uveden i počeo sa radom u Nišu, nema zvaničnih informacija, a v. d. direktora Ivan Mihajlović je to najavio kao jednu od najvažnijih novina u radu u 2022. godini.

Kamere JKP Mediana3; foto: Grad Niš Monitoring centar koji podseća na sobu "Velikog brata" obišla je krajem godine i gradonačelnica Dragana Sotirovski kada je Mediana uvela treću smenu. Na video-snimku koji je objavljen i na gradskom sajtu vidi se da ta prostorija ima veliki broj monitora preko kojih konstantno prate situaciju na terenu putem video-nadzora.

Sotirovski: Šta se postiže sad ovim što vi vidite, u smislu koliko dobro rade, šta rade i da li rade ili nešto treće?

Kamere JKP Mediana1; foto: Grad Niš Mihajlović: Sve, znači i efikasnost radnika i situaciju na terenu i kamere mogu da se vrate u slučaju nekih reklamacija građana, u slučaju nekih oštećenja.

Sotirovski: Da li je sistem uticao na kvalitet rada radnika pošto znaju da ih prosto gledate iz velike sobe?

Mihajlović: Naravno, mnogo su efikasniji, imali smo situacije i da vraćamo ekipe i da bogami neki radnici budu i kažnjeni zbog neefikasnosti u radu, sve je to potkrepljeno snimcima. Takođe smo imali neke neopravdane žalbe građana gde potkrepimo video-snimkom da smo mi uslugu pružili.

Međutim, novinarima Južnih vesti bilo je sumnjivo to što kamere beleže i ulice kroz koje kamioni prolaze, pa se tako u kadru nađu i građani, kao i tablice na njihovim automobilima, ali niko od nadležnih to nije ni pomenuo niti ukazao da bi to moglo da bude problematično. Kamere JKP Mediana2; foto: Grad Niš

Novinari su zato pitali Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti - da li je ovakav način snimanja primer kršenja zakona? Poverenik je, nakon pitanja, pokrenuo vanredan inspekcijski nadzor JKP Mediana u januaru ove godine.

Nakon nadzora su odlučili da ovo niško javno preduzeće dobije opomenu zbog snimanja građana i tablica, kao prvu kaznenu meru, prema kojoj su dužni da postupe.

Mi smo po Vašoj predstavci postupili, od Vas smo došli do tog saznanja, izašli smo na teren i Poverenik je mišljenja da to nije dozvoljeno. Dobili su opomenu, što je i zapisnikom konstatovano i na terenu, zbog te neprekidne obrade podataka o ličnosti za snimanje putem uređaja za video-nadzor i dužni su da obaveste Poverenika o merama i aktivnostima koje su preduzeli kako bi otklonili povrede ovog našeg zakona. Mi sad čekamo i ići ćemo u kontrolni nadzor. U proceduri je sve i dalje - ističu iz kancelarije Poverenika.

Kamere JKP Mediana5; foto: Grad Niš To znači da je JKP Mediana do sada kršila propise time što su kamerama koje su postavljene na kamionima-smećarima snimali i građane i tablice na automobilima, a ako u roku koji su dobili od Poverenika ne reše problem - biće pokrenut i prekršajni postupak.

Do objavljivanja teksta ni direktor Ivan Mihajlović, ni Saša Matić na koga su uputili kao nadležnog iz preduzeća, nisu odgovorili na pozive novinara, niti na pitanja upućena mejlom. S obizrom na to da je njihovo ćutanje postala praksa, jer ne odgovaraju na brojna pitanja građana, novinari su poslali i zvaničan Zahtev za pristup informacijama.


"Oko sokolovo" zovu upomoć

Ono što su novinari tokom rada na ovoj temi nezvanično saznali je da JKP Mediana planira da reši problem sa nedozvoljenim snimanjem - blurovanjem. Kamere JKP Mediana6; foto: Grad Niš

Kako saznajemo, oni su se prvo obratili firmi koja je na tenderu dobila ovaj posao i od njih su tražili da im postavi softver koji bi blurovao lica i tablice, ali su im odgovorili da to nisu u mogućnosti da urade, pa planiraju da sa njima raskinu ugovor. Nije poznato da li su to već učinili, a zvaničnih i javnih podataka o tome nema.

Takođe, prema nezvaničnim saznanjima, JKP Mediana planira da im u sakrivanju lica i tablica pomogne "Oko sokolovo" koje u Nišu postoji i ima softver za to. Ni o tome nema zvaničnih i javno objavljenih informacija za sada.

Novinari su zato i te podatke od nadležnih iz ovog javnog preduzeća tražili Zahtevom i odgovori se očekuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rođeni Nišlija

    21:18 // 11. 5. 2023.

    Postavite kameru kod starog groblja da vidite kako stanovnici brda u Durmitorskoj ulici dovoze kolima smeće i bacaju šta stignu. Iz Medijane dolaze svakodnevno kamionima i iznose smeće. Sve se vidi i ko baca i registarski broj vozila, pa izvolite gospodo komunalci. Na Vas je red.

  • Arsa

    11:38 // 10. 5. 2023.

    Није ми јасан ни Закон ни овај народ.Шта коме може да смета ако те камера сними на улици (јавном месту) и ако нормално пролазиш улицом.То може да смета само лоповима и криминалцима а нормалним грађанима никако.Па шта је онда са видео-надзором зграда.Да ли их треба све укинути па да може да ради ко шта хоће.Док нисмо уградили камере око зграде, имали смо сваки други дан обијање возила а сада ниједн

  • Zoki

    09:18 // 10. 5. 2023.

    Tako je, da sklone kamere sa kamiona, treba da me usnime u švaleraciji kad prolaze, pa da nadrljam...:) i sve kamere koje snimaju neku ulicu iz nekog objekta, privatnim i poslovnim, i time snimaju građane, prolaznike, koji tu prolaze, da se uklone. Tako bi trebalo onda, jel da?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: