Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 14. 1. 2019.

| Istražujemo

Niška inspekcija odbija da dostavi informacije o terenima u Rovčetu

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
rovče
Šta se krije u dokumentaciji?; foto: LJ. J.

Iako je potvrđeno da su tereni u Rovčetu u niškoj Tvrđavi građeni bez dozvole i da su inspektori naložili rušenje, sva dokumenta koja dokazuju kako se to dogodilo i ko je odgovoran u Sekretarijatu za inspekcijske poslove pri niškoj Gradskoj upravi odbili su da dostave novinarima. Objašnjenje - zahtev je “neosnovan”.

Tražena su rešenja Građevinske inspekcije o rušenju i obustavi radova na terenima i rešenje o ozakonjenju, jer nije objašnjeno kako su objekat i radovi postali legalni tek nakon što je naloženo njihovo rušenje.

Bez jasnog obrazloženja, u Sekretarijatu za inspekcijske poslove Niša oglušili su se na zvanični zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, koji su novinari Južnih vesti uputili još sredinom decembra 2018.

Ističu da je zahtev neosnovan, iako je reč o velikoj investiciji za rekonstrukciju starih niških terena u Tvrđavi, na kojoj je, prema istraživanju Južnih vesti, rađeno mimo zakona i propisa.

Propisano je da organ vlasti neće tražiocu omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, ako je traženje nerazumno ili kada se traži preveliki broj informacija. S tim u vezi odbija se traženje informacija o svim donetim rešenjima inspekcija koja se odnose na sportske terene, kao i kopije rešenja o ozakonjenju objekata na navedenoj katastarskoj parceli, kao neosnovan - navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Zašto je zahtev "nerazuman", bez objašnjenja iz gradskog Sekretarijata, pa su novinari uputili žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Podsetimo, istraživanje Južnih vesti pokazalo je da su novoizgrađene tribine na terenima i postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže samo neki od radova u Rovčetu koji su obavljeni bez dozvole za izgradnju i rekonstrukciju.

Saznanja Južnih vesti o ovom problemu gradonačelnik Niša Darko Bulatović odbio je da komentariše, a radove je često obilazio. Radove bez dozvole nije komentarisao ni većnik Branislav Kačar, iako je upravo on ranije u javnosti nastupao kao koordinator projekta. Kačar je "loptu" prebacio na KLERP.

U niškoj Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, inače zaduženoj za ovaj projekat, rekli su da građevinska inspekcija jeste izdala nalog za rušenje, ali je naknadno, juna 2018. Rovče ozakonjeno, a rešenje o rušenju, kako kažu u KLERP-u - odbačeno.

Inače prva faza rekonstrukcije terena, nekada centra rukometa, malog fudbala, košarke, odbojke i atletike, najavljena je 2016. godine, a završena oktobra 2018. godine. Projekat je vredan 60 miliona dinara, a za drugu fazu predviđeno je postavljanje reflektora, video-nadzora, atletske staze za trčanje i alarmnog sistema.

Nakon pompeznog otvaranja, Rovče je primalo rekreativce i sportiste tek mesec dana, pa je stavljen katanac. Katanac na kapiji je zbog "zimskog vremena", rekli su u Kabinetu gradonačelnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Marković

    17:42 // 14. 1. 2019.

    То само код нас има. Када се уреди простор који је је многима служио као јавни WC, а нису то урадили "наши", одмах креће хајка против било каквих промена. Некима се изглдда свиђа неуредно и запуштено Ровче. Спортисте нико не пита за мишљење. Некада је Ергоном у том ровчету играо вечерње утакмице пред пуним трибинама, а сада би неко да врати прљавштину у Ровче. Наздравље.

    • Tivat

      21:29 // 15. 1. 2019.

      Promasio si temu !Radi se o dozvolama a ne da li treba da bude javni Wc ili sportski teren!Svako normalan je za rekonstrukciju,bez mucki! Slab ti taj sabacki sns,em ste opozicija,em ce Vucko da vas obrise.

    • Калча

      21:34 // 15. 1. 2019.

      Само напред! Обновити и некадашње култно место младих нишлија - кошаркашки терен. Осмислити комплетно ровче. Спомен костурницу учинити приступачнијом и дати јој достојније окружење него што су коров и блато, Капију смрти средити а за оне којима се то не свиђа баш нас брига!

  • Pera

    14:19 // 14. 1. 2019.

    Kako da imaš dokumentaciju, kada nepismeni i neznalice rade.

  • Mara

    12:43 // 14. 1. 2019.

    Ko zna šta je u pitanju. . .

    • AbeJasam

      14:23 // 14. 1. 2019.

      Maro, siguran sam da ti znaš

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: