Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:35, 6. 6. 2018.

| Istražujemo

Niški "Parking servis" kupio boje koje ne sme da koristi na putevima

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
parking servis
Ko koga ovde farba?; foto: S. M.

Uprkos tome što je posebnim pravilnikom propisano da se ulice obeležavaju isključivo belom i žutom bojom, što je potvrdio i direktor niške Direkcije za izgradnju, Parking servis NIš je 2017. godine na tenderu vrednom preko 20 miliona dinara, pored tih, kupio i 5 tona plave i 3 tone crvene farbe za puteve. U Parking servisu nisu objasnili na kojim ulicama su koristili sporne farbe, niti imaju dokumentovano koliko je ostalo neiskorišćeno.

Belom bojom isprekidane i pune linije, strelice na raskrsnicama i pešački prelazi, a žutom autobuska stajališta i parking mesta za invalide - tako su obeležene niške ulice. Upravo bela i žuta su i predviđene Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji iz 2014. godine, koji je bio na snazi do septembra 2017. godine.

Ozna­ke na pu­tu su be­le bo­je. Ozna­ke na pu­tu či­ne: li­ni­je, stre­li­ce, nat­pi­si i dru­ge ozna­ke. U nekim slučajevima koristi se i žuta boja- navodi se u Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji iz 2014. godine, aktuelnom u vreme raspisavanja tendera.

tender Deo konkursne dokumentacije javne nabavke kojom je traženo 5 tona plave i 3 tone crvene boje za puteveMeđutim, niški Parking servis se odlučio da februara 2017. godine, raspiše javnu nabavku, na kojoj će pored tih, iz nekog razloga naručiti i crvenu i plavu boju za puteve. Ovo je bio presedan, jer ovo javno preduzeće ove boje nije naručivalo ni 2014, 2015, niti 2016. godine.

Inače, tender je bio vredan 194.000 evra, a pobedila je firma Pamax trgovina iz Niša.

pravilnik Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji jasno je definisano koje se boje koriste za obeležavanje ulicaPravdajući ovu spornu kupovinu, u Parking servisu su čak pokušali i da demantuju tada važeći Pravilnik, rekavši da ne samo da se koriste plava i crvena, već i crna boja, iako to u Pravilniku ne piše.

Netačni su navodi da je Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji predviđena upotreba jedino bele i žute boje. Pored osnovne bele i žute boje, u službenoj upotrebi, a prema navedenom Pravilniku, koriste se crvena, crna, plava i siva boja, kojima se vrši obeležavanje, odnosno postavljanje oznaka horizontalne signalizacije - naveli su u Parking servisu.

Inače, 5 meseci nakon sprovođenja tendera, septembra 2017. je izmenjen Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji i tada je dodata mogućnost korišćenja i plave boje za obeležavanje parking mesta za invalide. Ipak, ovakve farbe do danas nije bilo na niškim parkiralištima.


Direktor Direkcije za izgradnju grada: Koriste se samo bela i žuta

Navode Parking servisa da se niške ulice osim bele i žute obeležavaju drugim bojama, demantovao je i direktor Direkcije za izgradnju grada Nebojša Lović.

Grad plaća i koristi se u obeležavanju saobraćajnica bela i žuta boja. Bilo je pešačkih prelaza u crvenoj boji, ali to nema veze sa gradom, to je bila donacija. Ono što Grad Niš, odnosno Direkcija priznaje javnom preduzeću Parking servis su bela i žuta boja. Znači, žutu znate već za parkinge za invalide, za autobuska stajališta, odnosno, oni sami o svom trošku obeležavaju parking prostore. Jedino se još koristi i siva kada se pogreši u obeležavanju, pa se njome prefarba - rekao je Lović.


I gradski većnik demantuje "objašnjenja" Parking servisa

Igor Vojinović Vojinović kaže da su plavom bojom obeležavane školske zone, ali godinu dana pre raspisivanja spornog tendera; Foto: JV/V. MilićObjašnjavajući novinarima Južnih vesti zbog čega su kupovali plavu i crvenu farbu za puteve, u Parking servisu su rekli da je, između ostalog, to učinjeno i zbog obeležavanja i održavanja crvenog pešačkog prelaza kod Suda i plavog znaka kod osnovne škole u Jug Bogdanovoj ulici.

U Jug Bogdanovoj ulici u Nišu, u zoni škole, postoji znak za ograničenje kretanja brzine, crveno-crno-bele boje, postavljen kao oznaka horizontalne signalizacije na putu. Pored navedenog, crvenom bojom se vrši i obeležavanje pešačkog prelaza na Sinđelićevom trgu kod Osnovnog suda, a radi jasnije preglednosti i uočavanja navedene zone - rekli su u Parking servisu.

pešački Crveni pešački prelaz rađen je drugom tehnikom i nije ga obeležavao "Parking servi", kaže Vojinović; foto: JV (arhiva)Međutim, gradski većnik za saobraćaj Igor Vojinović podsetio je da je “crveni pešački prelaz” na raskrnici ulica Vožda Karađorđa i Sinđelićev Trg donacija privatnika i da se radi o takozvanoj "debeloslojnoj plastici", a ne običnoj boji za puteve, čija garancija ističe ove godine.

Pešački prelazi su obeleženi hladnom, debeloslojnom plastikom i nije bilo predviđeno njihovo ponovno obeležavanje do ove godine, jer su bili u garanciji tj. garantnom roku koji je dao izvođač, a koji je ističe 2018. godine. U ulici Jug Bogdanovoj horizontalna signalizacija je obeležena hladnom prskanom plastikom i njeno obnavljanje se vrši u skaldu sa planom redovnog obeležavanja horizontalne signalizacije - rekao je Vojinović.

Kao još jedan od razloga za korišćenje nepropisanih boja, u Parking servisu su naveli i "obeležavanje parking prostora i garaža za treća lica", ali na pitanje novinara Južnih vesti gde su tačno u Nišu to obeležavali, iz ovog javnog preduzeća nisu odgovorili.

Pored toga, u Parking servisu nisu dostavili dokumentaciju o količinama preostale crvene i plave farbe. Razlog za to je, naveli su u preduzeću, što je uopšte i nemaju, što znači da ovo javno preduzeće ne zna kolikim količinama farbe za puteve raspolaže.


"Parking servis" i "Pamax" - od igle do lokomotive

ugovor Velike pare maloj firmi bez poslovnog prostoraPamax trgovini iz Panteleja, posao vredan 20,4 miliona dinara, nije prva saradnja sa niškim Parking servisom. Naime, ova mala trgovinska firma bez poslovnog prostora, u vlasništvu 34-godišnje Nišlijke, gotovo od samog osnivanja marta 2016. dobija velike poslove na tenderima Parking servisa.

Prvi od njih bile su boje za puteve za 2016. godinu u vrednosti od preko 14 miliona dinara. Taj tender su osporili drugi ponuđači zbog čega je Parking servis morao da plati 120.000 dinara.

Ugovor je sklopljen oktobra 2016, a već narednog meseca Parking servis je od Pamax-a kupio novogodišnju dekoraciju, za šta su građani platili oko 6 miliona dinara, a od ove trgovinske radnje, javno preduzeće je kupovalo i građevinski i vodovodni materijal.

Pamax je prema registracionim podacima smešten u porodičnoj kući, a prema podacima iz Katastra nepokretnosti je bez poslovnog prostora. U APR-u piše da nema ni zaposlenih sem same vlasnice, ali to za Parking servis nije bio problem da im isplate milione para građana.

Broj zaposlenih lica u preduzeću ponuđača, kao i svojina poslovnog prostora, nikada nisu bili predviđeni kao uslov za učešće u postupku javne nabavke, niti će biti, jer takav uslov ne bi bio u skladu sa Zakonom. Kako se u konkretnom slučaju radi o isporuci dobara, čije se plaćanje vrši nakon isporuke istih, Parking servis apsolutno nije od značaja koliko ponuđač ima zaposlenih i da li u svom vlasništvu ima poslovni prosotor ili ne - rekli su u Parking servisu.

U ovom javnom preduzeću dodaju da poslovanje osiguravaju menicama.

Inače, Parking servis nije jedino javno preduzeće sa kojim poslove sklapa pomenuta niška privatna firma, već su među njima i Parking servis iz Beograda, Komunalac iz Pirota, Nišstan i druga.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    08:00 // 7. 6. 2018.

    Crvene i plave kofice. Nisu u modi ali mora da se kupe.

  • Jasar

    22:16 // 6. 6. 2018.

    Crno beli svet...

  • Ahm

    19:15 // 6. 6. 2018.

    Verovatno za boje srpske zastave.Da zadive "vođu",prvi put u istoriji,linije u koloru

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: