Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 28. 3. 2018.

| Istražujemo

Niški autobusi pokvareni, a rezervni delovi kupljeni još pre 2 meseca

Autor:S. Marković, J. AdamovićIzvor:Južne vesti
autobus
Ko će da odgovara za to što su Nišlije od jutros bez "kružne" linije?; foto: D. M.

Iako je parama građana krajem januara plaćeno skoro 6 miliona dinara za rezervne delove za autobuse niške Direkcije za javni prevoz, ovo javno preduće prevozilo je putnike neispravnim autobusima, utvrđeno je na vanrednim tehničkim pregledima. Kako su pokvareni autobusi prošli redovne tehničke preglede i ko će odgovarati za to što su građani ostali bez "kružne" linije, zasad ostaje nepoznato, jer niko iz Direkcije nije odgovarao novinarima.

Direkcija je, prema tenderskoj dokumentaciji, početkom januara 2018. raspisala tender za rezervne delove za skoro sve svoje autobuse.

Rezervni delovi nisu kupljeni jedino za “mercedes” autobus koji je juče i sam bio isključen iz saobraćaja, kao i za autobus na gas, koji se često kvario.

Već 29. januara Direkcija je potpisala ugovor vredan preko 50.000 evra sa firmom Turning Evropa iz Niša, koja je bila i jedini ponuđač na tenderu.

Međutim, odgovore na pitanja zašto pokvareni autobusi nisu popravljani iako su rezervni delovi kupljeni 2 meseca ranije i kako su uopšte mogli neispravni da prođu redovni tehnički pregled i budu registrovani, novinari Južnih vesti zasad nisu dobili ni od koga iz Direkcije za javni prevoz.

Novinari su, kako je zatražio zamenik direktora Direkcije Nenad Stanković, pokušali preko sekretarice da zakažu sastanak sa njim ili sa direktorom Sašom Petronijevićem. Međutim, sekretarica je rekla da će javiti tačno vreme sastanka, ali to do sada nije učinila.

Podsetimo, dan nakon saobraćajne nezgode, kada je gradskom autobusu otkazala kočnica, pa je sleteo u dvorište nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji" i tom prilikom je povređeno devetoro putnika, niški saobraćajci zaustavljali su autobuse i slali na vanredni tehnički pregled. Za mnoge od njih utvrđeno je da su neispravni, pa su im skinute tablice i isključeni su iz saobraćaja.


“Izvinjavamo se putnicima i molimo za razumevanje”

Kako su saopštili na sajtu Direkcije za javni prevoz, “zbog tehničkih problema na vozilima” autobusi na kružnoj liniji 34 smer A i B, koji su juče isključeni iz saobraćaja, danas u prepodnevnim satima neće prevoziti putnike.

Normalizacija saobraćaja na ovoj liniji se očekuje u toku dana. Izvinjavamo se putnicima i molimo za razumevanje - napisali su na sajtu Direkcije.

Građani kažu da je "mercedes" koji je juče bio isključen iz saobraćaja i sa koga su skinute tablice, jutros prevozio putnike na "kružnoj" liniji. Inače, ključeve tog autobusa je tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično predao gradskim vlastima 2016. godine.


Ponovo pokvaren i “ekološki” autobus?

Zaposleni u Direkciji koji su želeli da ostanu anonimni kažu da je problematični “ekološki” autobus, za koji su takođe kupljeni rezervni delovi, navodno u međuvremenu bio popravljen i registrovan 19. marta, ali da već 27. marta ni on nije prošao vanredni tehnički pregled.

Pored njega, dodaju, iz saobraćaja je juče isključen i jedan "ikarbus", kao i 3 "FAP" autobusa.

Sad' ukupno 5 autobusa ne radi. Od svih autobusa sa "kružne", radi samo crveni "mercedes" u A smeru - navode zaposleni u Direkciji.

Ovaj službenik dodaje da su autobusi koji su juče bili parkirani u Nišautu, sada odveženi na popravku u Nišekspres.

Podsetimo, aprila 2017. godine, Direkcija za javni prevoz raspisala je javnu nabavku za kupovinu autobusa na gas, kako je rekao Petronijević, "zbog unapređenja javnog prevoza, očuvanja životne sredine, ali i zbog smanjenja troškova". Međutim, autobus je na niškim ulicama proveo premalo vremena, jer je nakon samo nekoliko meseci završio pokvaren u garaži.

I sama popravka ovog "ekološkog" autobusa bila je sporna, jer za nju nije bilo javne nabavke, iako je direktor Petronijević govorio da je neophodno da se kupi deo iz Belgije.

Inače, iz Direkcije uprkos zvaničnom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, novinarima Južnih vesti odbijaju da dostave servisnu knjižicu ovog autobusa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • objektivno

    10:08 // 29. 3. 2018.

    Postavite na celo direkcije nekoga ko se razume u saobracaj.Ovi bas nisu kvalifikovani za to,a Grad je doveo lose prevoznike.Ipak su to nase pare.

  • dragoljub stamenković

    07:59 // 29. 3. 2018.

    Kako je završio fakultet tako i radi Stanković.
    Od prepisivača nema stručnjaka !

  • ***

    06:05 // 29. 3. 2018.

    Razumem gradjane,koji su ogorceni na Nis ekpres,ali iste pitam:"Sta su ovi autobusi bolji,a jos i nisu nasi?"Direkcija misli da je saobracaj decja igra,pa nam potura sarenu lazu.Njihove celnike treba smeniti i dovesti ljude kvalifikovane za delatnost koja se zove SAOBRACAJ.Svaki prevoznik je duzan da odrzava svoja vozila,a direkcija moze i da se odrekne njihovih usluga,ako ne ispunjavaju uslove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: