Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 31. 5. 2018.

| Istražujemo

Niški “ekološki” autobus ponovo u kvaru, u Direkciji kriju servisnu knjižicu

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
autobus
Autobus na gas opet završio u garaži; foto: čitalac

Tek što je iz servisa izašao na niške ulice, autobus na metan Direkcije za javni prevoz Niša, kako kažu zaposleni u ovom preduzeću, opet se pokvario. Inače, u Direkciji, uprkos nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja, kriju servisnu knjižnicu ovog “problematičnog” autobusa, koji su građani platili 80.000 evra.

Prešao oko 380.000 km, promenio 4 vlasnika i plaćen 9,4 miliona dinara, “ekološki” autobus, kako kažu zaposleni u Direkciji, koji su želeli da ostanu anonimni, 29. maja se opet pokvario.

Pokvario se između 8 i 9 sati, dok je vozio “kružnu” liniju. Stao je na Trgu kralja Aleksandra. Odatle su ga odšlepali u servis. Tamo treba da mu menjaju sva creva za vazduhe, pošto su trula, pa onda da se vidi oko elektronike o čemu se radi - kaže izvor iz Direkcije.

Autobus je, dodaju upućeni u ovaj problem, pre desetak dana počeo da gubi snagu.

Inače, komentar na ponovni kvar autobusa je izostao od direktora Direkcije za javni prevoz Saše Petronijevića, jer nije odgovorao na pitanja novinara Južnih vesti.

Podsetimo, polovni autobus na gas, koji je niška Direkcija za javni prevoz aprila 2017. godine platila 9,4 miliona dinara parama građana, prevozio je Nišlije samo nekoliko meseci, a onda je pokvaren završio u garaži. Direktor Direkcije Saša Petronijević je tvrdio da se radi o redovnom servisu, dok su zaposleni u Direkciji otkrili da je autobus pokvaren od decembra 2017. godine. Naposletku i sam Petronijević je priznao da je autobus pokvaren.


Direkcija "štedela" autobus?

tahografski Nekada vozio više, nekada manje, ali nikad koliko treba; detalj iz tahografskih listićaIako zaposleni u Direkciji za javni prevoz tvrde da dnevno autobus linije 34 A, takozvane "kružne", svakodnevno treba da pređe između 240 km i 270 km, "ekološki" autobus gotovo nikada nije "izdržao" toliki put.

Po troja kola imaš u smerovima. U A smeru i B smeru imaš po 3 autobusa. Prva kola prave 12 krugova, dok 2. i 3. kola prave 13. kruga. Znači, svaki autobus treba dnevno da pređe od 245 km do 270 km. Ovaj autobus na gas se često kvario i gubio snagu i zato je tako malo vožen, a zato smo imali i autobus u zameni - navodi izvor.

Nišlije nisu mogle tako često da na autobuskim stanicama vide ovaj autobus, jer je, prema tahografskim listićima koje su novinarima Južnih vesti dostavili iz Direkcije, sporni autobus najčešće prelazio bar duplo manje od propisanog i zahtevanog. Vrlo često vožen je tek jedan krug, odnosno samo 20 km, pa čak i manje od toga.

Linija 34A: Aerodro, autobuska stanica, železnička stanica, aerodrom - polazak u 13:35, dolazak 14:50 - navodi se u u putnom nalogu od 25. oktobra 2017.

Pored toga, primera radi, 24. novembra MAZ-ov autobus okrenuo je tek 4 kruga, dok je 2 dana kasnije samo 2 kruga, odnosno tridesetak kilometara.


Popravka autobusa i dalje pod velom tajne

Ni zvanično rešenje Poverenika informacije od javnog značaja kojim je naloženo Direkciji da novinarima Južnih vesti dostavi servisnu knjižicu za "MAZ" autobus na gas, iz koje može da se vidi kroz kakve popravke je prošlo ovo osmogodišnje vozilo, nije nateralo rukvodstvo ovog javnog preduzeća da to i učine.

S obzirom na to da ni na Portalu javnih nabavki, nikada nije osvanuo tender za popravku autobusa, ostaje misterija kako, gde, koliko puta i za koliko para je popravljan autobus početkom 2018. godine, kada je prvi put završio u servisu.

Novinari su nakon ovoga Povereniku predložili da prinudnim izvršenjem dođe do traženih podataka.

Podsetimo, iako je odbijao da odgovori na pozive novinare Južnih vesti, direktor Direkcije je za Niške vesti, Narodne novine i TV Belami izjavio da se radi o "banalnom kvaru", koji će biti rešen nakon kupovine "dela iz Belgije".

Međutim, ovo javno preduzeće nije raspisalo nikakvu javnu nabavku za popravku spornog autobusa, a predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović rekao je da bez tendera, popravku može jedino da plati Petronijević iz svog džepa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    11:16 // 1. 6. 2018.

    Zna li neko kolika mu je potrošnja - dok stoji , ovako u kvaru ?

    • mama

      12:17 // 17. 6. 2018.

      100 000€ u mestu.

  • Aperkat

    23:26 // 31. 5. 2018.

    Cute i Guska i Petronijevic,cuti i nadlezni vecnik Vojinovic nadlezni sekrerarijat mahom na essresu po gradu,Gradonanelnik otvara pumpe,ko vele:sta nas briga,plate na vreme,zatucan narod nam dao poverenje,ma ko ih....

  • Dragan Marković

    22:32 // 31. 5. 2018.

    Много битна ствар. Колико се пара бацило (скембало) до 2014. па нико није кукао да му се доставе информације о томе, а г. Шабић нема битнијих поскова него да се бакће са аутобусом у Нишу. Јужне вести никако да објаве о хапшењу Јеремићевих пајташа у Америци. Чак су и Данас и Н1 о томе писали, ту се обрће око 5 мил.долара, а не нека сића за аутобус у Нишу.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: