Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 15. 3. 2024.

| Istražujemo

Niški funkcioneri i korupcija - protiv koga su sve podnete prijave

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća
Prijave protiv gradskih funkcionera; foto: T. T.

Načelnica niške uprave, doskorašnji vršilac dužnosti načelnika niške uprave, direktori kulturnih institucija i javnih preduzeća, zaposleni u sudovima, članovi gradskog veća i odbornici, kao i bivši gradonačelnik Grada Niša prijavljeni su Agenciji za sprečavanje korupcije. U periodu od 2019. do januara 2024. godine Agencija je primila više od dvadeset podnesaka u kojima se ukazuje sumnja u korupciju u organima javne vlasti u Nišu.

Svako ko sumnja u korupciju u organima javne vlasti u Srbiji to može da prijavi putem sajta Agencije za sprečavanje korupcije. Formular je jednostavan, ali podaci o prijavljenim funkcionerima nisu javno dostupni.

Od januara 2019. do januara 2024. godine na adresu Agencije stigle su 23 prijave. U dokumentima, koja su dostavljena Južnim vestima, pominju se nekadašnji i sadašnji predstavnici gradske vlasti, ali i opozicionari.

Dve predstavke podnete su bez navođenja imena i prezimena prijavljenih. Reč je o sudiji Osnovnog suda u Nišu koji je prijavljen zbog mogućeg koruptivnog postupanja u jednom predmetnom slučaju i direktora Javno komunalnog preduzeća "Mediana" zbog mogućeg nezakonitog postupanja u oblasti radnih odnosa. Prijava protiv sudije prosleđena je Visokom savetu sudstva i Ministarstvu pravde, a druga Ministarstvu finansija i Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja. viši sud niš Prijave i protiv sudija: JV-S. Marković

Prijavljen je bio i sudija i nekadašnji predsednik Privrednog suda u Nišu Božidar Stanković. U javnosti poznat po tome što je kao predsednik tog Suda vozio auto sa lažnim tablicama, a mediji su pisali i o vožnji u alkoholisanom stanju. Agenciji je, pak, prijavljeno da je postupao koruptivno u jednom predmetnom slučaju, a predstavka je prosleđena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prijava je stigla i protiv Dragane Živadinović, koja je u vreme kada je Agencija dostavila odgovor novinarima, i dalje bila predsednica Višeg suda u Nišu.

Protiv Dragane Živadinović, predsednika Višeg suda u Nišu, podneta je predstavka zbog mogućeg nezakonitog postupanja ovog sudije. Imajući u vidu navode u predstavci, podnosilac je obavešten da Agencija nema ovlašćenja da preispituje zakonitost donetih sudskih odluka - naveli su iz Agencije.

Ona je uhapšena oktobra prošle godine i sumnjiči se za zloupotrebu službenog položaja.


Funkcioneri protiv kojih su pokrenuti postupci

nebojša kocić Za Kocića samo mera opomene; foto: Vanja Keser Na osnovu prijava u navedenom periodu, protiv većine niških funkcionera Agencija je pokrenula i postupke za odlučivanje o postojanju povrede Zakona o sprečavanju korupcije.

Protiv Nebojše Kocića, predsednika Gradske opštine Medijana Grada Niša - postupak okončan rešenjem direktora Agencije od 16.04.2021. godine, kojim mu je izrečena mera opomene, jer je postupio suprotno odredbi člana 68. stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije - navode iz Agencije.

Opomena se odnosi na povredu člana Zakona redovnog prijavljivanja imovine i prihoda. Ovo nije prvi put da je Kocić bio u sukobu s propisima, jer je pre nego što je zaseo u fotelju prvog čoveka najveće niške opštine bio u sukobu interesa zbog istovremenog obavljanja dve opštinske funkcije. Kocić je i dalje na čelu Opštine Medijana.

U periodu kada su bili vršioci zamenika načelnika niških uprava prijava je stigla i protiv Ružice Đorđević i Miljana Anđelkovića, a ishod postupka još nije poznat. Ružica Đorđević Načelnica prijavljena zbog sumnje u korupciju; foto: Grad Niš

Miljan Anđelković više nije v.d. načelnika Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, dok je Ružica Đorđević postala načelnica Uprave za imovinu i održivi razvoj.

Merom upozorenja okončan je postupak protiv nekadašnjeg odbornika niške Skupštine Bojana Marinkovića, a merom opomene zbog sukoba interesa protiv ranijeg člana Veća Tihomira Perića.


Ko je još na spisku?

Iako su prijavljeni i drugi funkcioneri opozicije i vlasti, Agencija protiv njih nije pokrenula postupke za odlučivanje o povredi Zakona zbog nepostojanja osnova, a to su:

Darko Bulatović - bivši gradonačelnik Grada Niša

Jelena Milošević - odbornica Skupštine gradske Opštine Medijana

Danijela Milićević - predsednica Nadzornog odbora JKP Objedinjena naplata Niš darko bulatović Na spisku i nekadašnji gradonačelnik Niša Darko Bulatović; foto: V. K.

Marija Ranđelović - član Gradskog veća Grada Niša

Dejan Ćirić - odbornik Skupštine gradske opštine Crveni krst

Marina Malbaš - nekadašnja v.d. načelnika Uprave za građevinarstvo

Započeti postupak po prijavi protiv odbornika Skupštine Gradske opštine Pantelej Gorana Dinića Agencija je obustavila, jer, kako navode, nisu utvrđene povrede Zakona o sprečavanju korupcije. Prijave su podnete i protiv ranijeg načelnika Uprave za poljoprivredu i razvoj sela i sekretara za poljoprivredu Grada Niša Saše Stoiljkovića i nekadašnjeg zamenika načelnika te uprave Ljubiše Stojanovića, a postupak nije okončan.


"Pozorište u kući"

Sumnja u korupciju nije izostala ni kada je reč o institucijama kulture u Nišu i njenim čelnicima.

Tako je zbog mogućih nepravilnosti u radu podneta predstavka protiv direktorke niškog Pozorišta lutaka Milice Radulović, dok je zbog moguće povrede propisa iz oblasti radnih odnosa podneta predstavka protiv direktorke Istorijskog arhiva Snežane Radović.

Milica Radulović javila se redakciji Južnih vesti nakon objavljivanja teksta i navela da nije upoznata ni sa kakvom predstavkom zbog mogućih nepravilnosti u radu, niti je na njenu adresu stigla bilo kakva prijava.

U odnosu na prethodne dve prijave koje su prosleđene nadležnom ministarstvu i inspekciji, Agencija je protiv nekadašnje direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljiljane Berić pokrenula i postupak.

Postupak je okončan rešenjem direktora Agencije kojim joj je izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije - navode iz Agencije.

Pripisuje joj se da je prekršila Zakon jer je bila u sukobu interesa. Berićeva je i smenjena aprila 2022. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    07:26 // 16. 3. 2024.

    Ovo se zove zakonita sprdnja u tri čina. Da postoji odelenje za PK, od ovih nabrojanih bar 80% bi bilo na dugogodišnjoj robiji zbog učestvovanja i navođenju bahatih samoživih saradnika na privredni kriminal. Bila bi i imovina konfiskovana, naročito po inostranstvu. Inače je spisak kratak, a i ubačeni su pojedini koji nemaju veze sa kriminalom.

  • Var tehnolog

    19:51 // 15. 3. 2024.

    A, znate, sta kazu, ovi sa spiska- ha, ha, nista nam ne možete, nastavljamo dalje, imamo većinu, vlast dati necemo i hvala vam na reklami! Sto vise krse zakon, naivni i zatucani ih Jos vise mole i vole i trce kod njih, da im nekog zaposle.

  • Dragan

    13:55 // 15. 3. 2024.

    Pojeo vuk magarca...sve ce to prekriti necija ruka iz BG...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: