Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:13, 7. 2. 2024.

| Istražujemo

Niški sudovi ne znaju gde je i od kada u zatvoru Babićev vozač, Uprava odgovara tekstovima tabloida

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Udes Doljevac
Odgovori nadležnih u magli tekstova tabloida bez zvaničnih izvora; ilustracija; foto: A. Kostić

Advokat porodice Stanike Gligorijević koja je pre 5 godina poginula na naplatnoj rampi u Doljevcu nedavno je istakao da se zvanično ne zna od kada je i gde u zatvoru Babićev vozač Dejan Stanojević, osuđen na 4 i po godine zbog ove nesreće. Dok niški sudovi koji su odluke doneli takođe kažu da nemaju te informacije, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u zvaničnom odgovoru novinarku Južnih vesti upućuje na tekstove tabloida u kojima nisu ni bili izvor i poštom šalje i njihove linkove.

Pre nedelju dana bila je 5. godišnjica od nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu, za koju je osuđen vozač Zorana Babića, nekadašnjeg direktora Koridora, Dejan Stanojević. Tada je zastarelo i krivično delo za skrivanje snimaka ove nesreće, koji nikada nisu bili dostupni u celosti ni tužilaštvu i sudovima, a ni javnosti.

Stanojević je ipak krajem 2021. godine odlukom Apelacionog suda u Nišu pravnosnažno osuđen na 4 i po godine zatvora.

Međutim, advokat Božo Prelević je nedavno novinarima ukazao na to da nije zvanično poznato kada mu ova kazna ističe, jer se ne zna ni kada je počeo izvršenje krivične sankcije.

Gde on izdržava kaznu i da li je izdržava? Ja ne znam. Mi ne znamo ni da je otišao na izdržavanju kazne i gde, dozvoljeno je odlaganje i on je nešto odlagao u početku. Pokušajte vi kao novinar da saznate gde izdržava i od kada, jer mi nismo uspeli to da saznamo - rekao je tada Prelević.

Jedna od adresa za ta pitanja je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, nadležna da sprovodi i nadzire izvršenje kazne zatvora.

Novinarka im je zvaničnim zahtevom tražila informacije o tome kada je Stanojević počeo izvršenje krivične sankcije i gde, da li je do danas bio u zatvoru bez prekida i koliko je ukupno "odslužio" s obzirom na to da se računa i vreme koje je proveo u pritvoru, kao i zbog čega je, kada i koliko puta tražio odlaganje izvršenja krivične sankcije.

odgovor doljevac nesreća Ovo je zvaničan odgovor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija; foto: JV Umesto zvaničnog odgovora na ta pitanja Uprava za izvršenje krivičnih sankcija upućuje novinare na tekstove tabloida, u kojima nisu čak bili ni zvaničan izvor.

Obaveštavamo Vas da su informacije o početku izvršenja kazne zatvora i mestu izdržavanja kazne zatvora za lice Dejan Stanojević javno objavljeni u više dnevnih novina Direktno, Mondo, 24 sedam i Telegraf od dana 24.05.2022. godine - zvaničan je odgovor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

U zvaničnom odgovoru koji je stigao poštom stavili su i linkove do tekstova na koje se pozivaju i upućuju novinarku da u njima potraži odgovore na pitanja.

Takođe tražene informacije su objavljene i na sledećim internet stranicama: https://mondo.me/Info/EX-YU/a1078041/Vozac-Zorana-Babica-se-predao-policiji.html, https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3502883-saznajemo-vozac-zorana-babica-se-sam-javio-na-izdrzavanje-kazne, https://24sedam.rs/hronika/vesti/135219/24sedam-saznaje-vozac-zorana-babica-konacno-u-zatvoru/vest, https://mondo.rs/Info/Crna-hronika/a1639660/Babicev-vozac-se-javio-na-izdrzavanje-kazne.html - odgovor je Uprave.

Umesto svog zvaničnog odgovora, Uprava se poziva na tekstove tabloida koji međusobno liče jedni na druge, neki imaju i iste, neimenovane izvore. U skoro svakom od njih tabloidi "saznaju" da se Stanojević sam javio u KPZ u Požarevcu maja 2022. godine, što ni u jednom tekstu niko nije zvanično potvrdio, pa ni nadležni u svom odgovoru Južnim vestima. udes Babićev vozač osuđen, ali zvanično nije poznato da li je i gde u zatvoru; foto: A. K.

Obaveštavamo Vas da od dana započinjanja izdržavanja kazne zatvora nije bilo prekida izvršenja kazne zatvora za imenovano lice. Takođe Vas obaveštavamo da informacije o tome zbog čega, kada i koliko puta je imenovani tražio odlaganje izvrenja kazne zatvora ne posedujemo, te da se za iste možete obratiti sudu - zaključuju u odgovoru koji potpisuje direktor Uprave Dejan Carević.


Sudovi u Nišu "ne raspolažu" tim informacijama

Sudovima se novinarka takođe obratila istim pitanjima, ali niški sudovi koji su presude doneli odgovaraju da informacije o izvršenju kazne zatvora za Babićevog vozača - nemaju.

Iz Apelacionog suda koji je doneo pravnosnažnu presudu navode da "ne raspolažu traženim podacima".

Naime, Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija je propisano da je za upućivanje osuđenog na izvršenje kazne zatvora nadležan sud koji je doneo prvostepenu odluku, ako on nije nadležan dužan je da izvršnu odluku dostavi nadležnom sudu. Nadležni sud za upućivanje osuđenog na izvršenje kazne zatvora je osnovni sud prema prebivalištu, odnosno boravištu osuđenog u vreme kada je odluka kojom je kazna izrečena postala pravnosnažna - odgovor je Apelacionog suda.

Uputili su novinarku da ista pitanja pošalje Osnovnom sudu u Nišu, jer su oni doneli prvostepenu odluku, ali je isti odgovor stigao i od njih - da nemaju informacije o tome gde je i od kada Babićev vozač u zatvoru.

Za upućivanje osuđenog na izvršenje kazne zatvora nadležan je osnovni sud prema prebivalištu, odnosno boravištu osuđenog u vreme kada je odluka kojom je kazna izrečena postala pravnosnažna, odnosno da u konkretnom slučaju postoji mesna nadležnost Drugog osnovnog suda u Beogradu za vođenje postupka izvršenja kazne zatvora prema osuđenom Dejanu Stanojeviću iz Beograda - odgovaraju iz Osnovnog suda.

Zvaničan odgovor Drugog osnovnog suda u Beogradu očekujemo, rok ističe za nedelju dana, a ostaje nada da u njemu neće biti linkova do tekstova tabloida već zvanične informacije o izdržavanju zatvorske kazne Dejana Stanojevića, koji je osuđen pre nešto više od dve godine zbog nesreće na rampi u Doljevcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    14:06 // 13. 2. 2024.

    Pogledajmo I u svoje dvoriste: Sta bi sa sluzbenom skodom, koju Dobrujevka slupa na putu za Soko Banju ?

  • ZEC

    04:57 // 9. 2. 2024.

    Ceo slučaj pokojnih Stanike i Andree treba POSLATI U SAVET EVROPE I UN i bar na još 100 adresa, NEKA CEO SVET VIDI ŠTA JE VUČIĆ NAPRAVIO OD DRŽAVE i kako štiti kriminalce i ubice pozivajući se na zastarelosti, makar bilo i iz nehata UBISTVO NIKADA NE ZASTAREVA a Vučić je mnogo puta ZARADIO DOŽIVOTNU, no pošto je ovde sve uzurpirao NEKA MU SUDI CEO SVET !

  • Dragan

    07:16 // 8. 2. 2024.

    Vazduplphov se negde teleprontovao iz auta...sa kojom je bio u drustvu,pitanje je sad..lik i nema vozacku dozvolu,ali ima clansku kartu biblioteke...a vozac je mozda na Maldivima,ili je onaj sto je nadjen u sahti bio vozac...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: