Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 20. 1. 2020.

| Istražujemo

Nišlije će prevoziti "Lastini" autobusi koji se već koriste u Valjevu

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
autobus
"Šredingerovi autobusi" - istovremno se i u Valjevu i u Nišu; foto: J. C. M. (ilustracija)

Beogradski prevoznik Lasta isti posao gradskog prevoza, sa istih 9 autobusa, dobio je i u Nišu i u Valjevu. U Direkciji za javni prevoz kažu da je to Lastin problem i da će vozila morati da zamene istim ili boljim. Međutim, Dragan Dobrašinović, koji je kontrolisao prethodni tender za prevoz Nišlija, kaže da se ponavlja isto kao sa Ćurdićem, kada su Nišlije umesto obećanih novih kao zamenu dobile stare autobuse.

Kako će narednih godina isti autobusi prevoziti putnike u dva grada udaljena 300 kilometara, Nišu i Valjevu? Prevoznik Lasta na pitanja poslata mejlom ne odgovara.

autobusi Ko će ostati bez ponuđenih autobusa?Sredinom novembra prošle godine Gradska uprava Valjeva sklopila je sa njima ugovor o prevozu putnika na gradskim i prigradskim linijama. Mesec dana kasnije, sa istim prevoznikom, ugovor je potpisala i niška Direkcija za javni prevoz, iako je Lasta učestvovala na tenderu sa 9 autobusa koji bi do 2029. trebalo da prevoze Valjevce.

Uprkos strogoj kontroli Direkcije, koja je bila definisana tenderom, prilikom provere autobusa, promakla im je činjenica da su ponuđeni autobusi već zauzeti.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Nišlije uopšte i ne dobiju autobuse koji su predloženi na tenderu, portapol direkcije Nenad Stanković kaže da postoji mogućnost za to.

Pa možda i ne budu (ponuđeni autobusi). Moraju da budu istih karakteristika ili bolji… To da li voze u Valjevu ili Pekingu je njihov (Lastin) problem, a ne naš - kaže Stanković.

Slična stvar se dogodila i na prethodnom tenderu za gradski i prigradski prevoz putnika, kada je prevoznik Ćurdić sa istim autobusima učestvovao i u Nišu i u Beogradu. Naposletku je sa ovim prevoznikom raskinut ugovor, a Stanković ne veruje da će se ovo sada ponoviti, iako je situacija veoma slična.

Sa druge strane, načelnici Gradske uprave Valjeva Jelici Panjković bitno je da Lastini autobusi, na osnovu kojih je ovoj firmi dodeljen posao, ostanu u ovom gradu. Zato obećava periodičnu kontrolu tih autobusa, a razmišlja i o sankcijama, ukoliko Lasta ne ispoštuje ugovor.

Ja sam izdala nalog da se izvrši provera da li ti autobusi vrše prevoz kod nas. Mi ćemo to pratiti u kontinuitetu. Ja samo hoću da ispratim da li je ono što je bilo u našoj tenderskoj dokumentaciji tako i u praksi. Ukoliko ne bude tako, videću šta je nama u ugovoru predviđeno i šta su nama mere zaštite iz ugovora - podvlači Panjkovićeva.

Komentar predstavnika Laste, koja je na tenderu u Nišu učestvovala sa Strelom, za sada je izostao.


Dobrašinović: Ne postoji garancija da se neće ponoviti problem kao sa "Ćurdićem"

dragan dobrašinović Dobrašinovića situacija podseća na "Glavu šećera"; foto: JVProšli tender Direkcije najavljivan je kao najbolji tender u istoriji Niša, što se u praksi nije pokazalo kao tačno. Jedan od najvećih problema bilo je to što je prevoznik Ćurdić nove autobuse, zahvaljujući kojima je dobio posao, prosledio u Beograd, gde je takođe učestvovao na tenderu. Za Nišlije su ostali stari.

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i građanski nadzornik u toj javnoj nabavci Dragan Dobrašinović kaže da ne postoje nikakve garancije da se "afera Ćurdić" sada ne ponovi.

Direkcija dozvoljava da se na štetu građana prevoz odvija autobusima koji ne ispunjavaju uslove. Nema tu nikakve kontrole. Na papiru sve to izgleda dosta dobro - neće biti ti autobusi, ali će biti isti ili bolji, a iskustvo pokazuje drugačije - kaže Dobrašinović.

Ova situacija je kao Glava šećera Milovana Glišića, smatra Dobrašinović.

Svima nude jedno te isto i kod svih prolaze sa jednim te istim. Onda utrpavaju ono što im ostane, a što je obično znatno lošijeg kvaliteta - poentira on.

Dodaje i da je najbolji pokazatelj za to da nema prave kontrole, to što niko nije procesuiran ni kada se ista stvar dogodila na prethodnom tenderu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boza

    10:29 // 21. 1. 2020.

    Bruka
    Pa jer je nis selo da ne moze imati svoj prevoz nego sve sto treba bg bg bg.muka mi je vise od bg

    • Niški

      00:46 // 24. 1. 2020.

      Ni toalet papir ne možemo da nabavimo bez BGD.

  • Sramota šta radite sa ljudima

    08:27 // 21. 1. 2020.

    Da su gospoda iz skupštine grada ovi silni Većnici Pomoćnici Gradonačelnici bar jednom ušli u autobuse gradskog prevoza unazad 20 godina koliko traje ova zezancija sa građanima borili bi se oni da prevoz bude čist i redovan a ovako oni ne koriste autobuse za prevoz uglavnom su u mazdama mercedesima kijama prema tome idu izbori i ne treba ih čovek glasati ma ni jednog jer oni to ne zaslužuju!!!

  • Janko

    04:32 // 21. 1. 2020.

    Reciklirati autobus u Nemackoj je skuplje nego li je Nisekspres platio iste krseve koje su dovezli i pustili da voze putnike.Izbacili su Curdic, a pustili Arivu sa ekstra krsevima "koliki je moj deo,necu da me prevarite"!

    • Gorča

      22:18 // 22. 1. 2020.

      krševe su kupili na otpadu u Poljskoj i Slovačkoj, za bagatelu. Malo ih prefarbaju i to je to(kao novi). Misle da je narod budala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: