Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:17, 22. 12. 2022.

| Istražujemo

Novi konkurs za izbor direktora Muzeja u Prokuplju - stari znanci ponovo u trci

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
muzej prokuplje
Prokupački Muzej bira direktora u mandatu od 4 godine; Foto: Lj. M.

Nakon što je sredinom godine “propao” konkurs za izbor direktora prokupačkog Muzeja kada je tačka za imenovanje skinuta neposredno pred početak sednice Skupštine Prokuplja, jer se pojavila sumnja da je tadašnji kandidat Ljiljana Krasić falsifikovala potpis na ostavci aktuelnog v. d. direktora te ustanove Dragana Popovića, 15. septembra raspisan je novi konkurs, a jedina dva prijavljena kandidata su upravo Krasić i Popović.

Predlog Muzeja prokupačkoj Skupštini koja imenuje direktora poslat je sa dva imena i, kako nezvanično saznajemo, već je odlučeno i ta tačka je uvrštena za prvu narednu sednicu zakazanu 26. decembra, na kojoj će odbornici glasati za novog direktora Muzeja u mandatu od 4 godine.

U međuvremenu, protiv Ljiljane Krasić je podneta i anonimna krivična prijava, što je krajem jula za Južne vesti potvrdilo i prokupačko Osnovno tužilaštvo. krasić Sumnja se da je Krasić falsifikovala potpis i predala Skupštini ostavku Popovića bez njegove saglasnosti; Foto: Grad Prokuplje

U vezi vašeg zahteva od 28. jula obaveštavamo vas da je ovom tužilaštvu podneta anonimna krivična prijava protiv Lj. K. iz Prokuplja, zbog krivičnog dela falsifikovanja službene isprave i tužilaštvo je tim povodom policiji u Prokuplju uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja - kaže se u odgovoru Osnovnog tužilaštva.

Međutim, šta se uradilo po tom pitanju, do kojih su obaveštenja policajci došli i šta je Tužilaštvo preduzelo, da li je odbacilo prijavu ili procesuiralo osumnjičenu - još nije poznato, jer Tužilaštvo nakon najnovijeg zahteva za dostavljanje informacija o tom predmetu nije odgovorilo do danas.

Ono zbog čega je to bitno je jedan od uslova za mesto kandidata za direktora Muzeja - uverenje nadležnog organa ne starije od 6 meseci da se protiv njega ne vodi istraga i da protiv njega nije podignuta optužnica, kao i da nije osuđivan za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti.

Da li je kandidatkinja za novog direktora Ljiljana Krasić pribavila sva ta potrebna dokumenta i uverenja, ćute i u prokupačkom Muzeju, gde smo tražili informacije da li su oba kandidata dostavila svu potrebnu dokumentaciju iz konkursa, ali se ni iz te ustanove nisu oglasili.


Krasić bila direktor Muzeja: podnela ostavku i istog dana dobila stalni posao

Na sednici Skupštine održanoj 22. marta Ljiljana Krasić, do tada direktorka prokupačkog Muzeja, podnela je ostavku, kako je obrazloženo, iz ličnih razloga, a odmah zatim je za novog v. d. direktora imenovan Dragan Popović, koji je bio zaposlen u toj ustanovi. ugovor

Novi v. d. direktor nije gubio vreme, već je istog dana primio u radni odnos na neodređeno vreme upravo bivšu direktorku Ljiljanu Krasić na mesto rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova, iako nikada pre toga nije radila u toj ustanovi, osim što je bila direktor.

Sistematizacija, po kojoj je otvoreno radno mesto koje zadovoljava uslove tadašnje direktorke, usvojena je 31. januara ove godine, dok je upravo Ljiljana Krasić rukovodila tom ustanovom.


Neispunjena obećanja razlog nesuglasica

Iako se ne zna šta je tačno razlog neuspeha prvog konkursa i zašto se Popović izjasnio da nije podneo ostavku, nakon čega je tačka skinuta sa dnevnog reda, u anonimnoj prijavi koju smo imali na uvid piše da su razlog neraščišćeni računi i neispunjeni međusobni privatni dogovori bivše direktorke i aktuelnog v. d. direktora Muzeja.

Popović nije želeo da komentariše kako se njegova ostavka tada našla kao tačka na dnevnom redu pred odbornicima.


Novim kadrovskim planom Muzej upošljava još jednog radnika na neodređeno

Ukoliko predstojeća Skupština usvoji kadrovski plan Muzeja za 2023. godinu, ta ustanova će uposliti još jednog radnika na neodređeno vreme sa zvanjem kustosa Muzeja. kadrovski plan Kadrovskim planom Muzej dobija još jednog kustosa; Foto: Lj. M.

Muzeju nedostaju stručni kadrovi za obavljanje muzejske delatnosti jer, osim Prokuplja, pokriva i opštine Blace, Žitorađe i Kuršumliju. Finansijskim planom za predstojeću godinu predviđena su sredstva za 21 zaposlenog, a broj zaposlenih na neodređeno vreme je trenutno 19 i povećao bi se za jednog kustosa, tako da se broj zaposlenih na određeno vreme smanji za jednog zaposlenog i masa zarada bi ostala ista - obrazlažu u Muzeju potrebu za novim radnikom.

Prokupački Muzej trenutno ima 20 zaposlenih, od toga 19 na neodređeno i jednog na određeno zbog, kako se navodi, povećanog obima posla. Među zaposlenima u Muzeju su, osim muzejskih savetnika, kustosa, vodiča, aranžera još i i fotograf, poslovni sekretar, rukovodilac finansijskih poslova, ekonomista finansijskih poslova, blagajnik, tehničar, domar i čistačice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    17:34 // 22. 12. 2022.

    Ima još uvek pravog novinarstva u Srbiji. Hvala Južnim vestima.

  • dozontije

    13:15 // 22. 12. 2022.

    Evo i ja se prijavljijem.

  • Архивиста

    11:01 // 22. 12. 2022.

    Овој трговини у прокупачком музеју се сви смеју. Једино ми смешније делује овај наш музеј у Нишу.

    • Julka

      13:10 // 22. 12. 2022.

      @ A-vista
      To je zato, sto su direktori tih ustanova bili sposobni ozbiljni ljudi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: