Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:21, 29. 12. 2014.

| Istražujemo

Novi snimci nameštanja tendera u Nišu

Autor:Predrag Blagojević, Ljubica Stojanović, Marija VučićIzvor:Južne vesti
Prevoz namešteno

Audio-snimci do kojih su došle Južne vesti pojačavaju sumnje da su najviši gradski čelnici Niša "štelovali" kriterijume na najvećem tenderu u novijoj istoriji Niša, prilagođavajući ih određenim prevoznicima.

U seriji snimaka nastalih na nekokoliko različitih lokacija, čuje se kako izvršni direktor gradske Direkcije za javni prevoz Nenad Stanković vrši pritisak na članove stručne komisije koja je sastavljala kriterijume, kako bi ih izmenili "po preporuci gradskog veća".

Nezadovoljan njihovim odbijanjem Stanković im je, pozivajući se na gradonačelnika, pretio premeštajem na niža radna mesta i vređao ih, što se čuje u njegovom razgovoru sa funkcionerom gradske Uprave za finansije Brankom Stefanovićem.

Rek'o je gradonačelnik da će svi do jednog u mesne kancelarije da idu. Ne interesuje ga da l je inženjer, da l je pravnik, da l šta je... Oni nisu normalni više šta rade!

Na istom snimku se čuje Stankovićevo priznanje da je najviše gradsko rukovodstvo planiralo da "pomogne" Niš-ekspresu i Aerodromu.

Ti razumeš i čuo si koja je intencija gradskog veća... Znači, intencija je da pomognemo Aerodromu kol'ko možemo, da pomognemo Niš-ekspresu kol'ko možemo... a oni uporno rade da sve da sruše ceo taj koncept koji ima gradonačelnik - čuje se Stanković na snimku.


Nameštali i prošli konkurs?!

Negodujući zbog insistiranja članova Komisije na poštovanju propisa i studije javnog prevoza Stanković je naveo da se ni na prethodnom tenderu, pre 6 godina, to nije poštovalo.

Mi ni prošli konkurs kad smo radili, ja sam bio član Komisije, nit smo se mi pridržavali Studije, nit smo se pridržavali bilo čega. Da smo se mi pridržavali prošli put Studije, nikad ne bi vozio Niš-ekspres u Niš, a ne bi vozio ni Aerodrom! - tvrdi Stanković.


Stanković negira, Perišić odbio da komentariše

Nakon što su mu novinari, na njegov zahtev, pustili da čuje snimke, Stanković se nasmejao i zaključio da je "tehnika danas mnogo daleko otišla", aludirajući da je snimak montiran.

Ne znate ni gde je to pričano, ni kad je to pričano. Pa, to je možda neki snimak od pre 2 godine. Otkud vi znate kad sam ja to pričao?

Perišić Zoran Ima preča posla; Gradonačelnik Zoran PerišićSa druge strane gradonačelnik Zoran Perišić je odbilo da komentariše snimke.

Ne mogu da komentarišem ono što ste Vi čuli. Jednog dana kada Vi to meni pustite onda ćemo komentarisati - rekao je Perišić na konferenciji za novinare u Skupštini Grada.

Ali, nakon što mu je novinar ponudio da čuje snimke, gradonačelnik je to odbio.

Ne, ne možemo to sada da sigurno. Postoje važnije stvari u ovom trenutku od odgovaranja Vama. To je rad Skupštine gde treba da branim prve 3 tačke.

Podsetimo, Južne vesti su krajem septembra objavile audio-snimke na kojima se čuju najviši gradski funkcioneri, među njima Stanković i Perišić, kako na sastanku u Gradskoj kući "šteluju" kriterijume tendera za nove gradske prevoznike, prilagođavajući ih Niš-ekspresu i Aerodromu.

Gradonačelnik je potvrdio autentičnost snimaka, ali odbio da ih komentariše.

Inače, upravo su Niš-ekspres i Aerodrom "pobedili" i jedini su koji od 1. septembra voze po ugovorima potpisanim na 5 godina. Zbog utvrđenih nepravilnosti preostala dva prevoznika, Ćurdić i Ariva, voze po privremenim ugovorima.

Zbog celog skandala je Dragan Dobrašinović, kog je republička Uprava za javne nabavke zadužila da kontroliše ceo tender, zatražio njegovo poništavanje i protiv gradonačelnika Zorana Perišića i Nenada Stankovića podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kako Južne vesti saznaju Tužilaštvo je ekspresno pokrenulo istragu. Prema nepotvrđenim informacijama policija je već oduzela deo dokumentacije iz Direkcije, a glavni akteri skandala su već jednom saslušani u Beogradu.

Inače, sa preko 6 milijardi dinara reč je o najvećem tenderu u novijoj istoriji Niša. Poređenja radi, ukupan gradski budžet Niša u 2013. godini je bio veći za samo milijardu dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • petar

    19:33 // 2. 1. 2015.

    http://www.jgpnis.rs/ A ovo saopstenje je vrhunac cinizma i zloupotreba preduzeca u privatne svrhe

  • joca

    23:07 // 29. 12. 2014.

    SLUSAO SAM SNIMAK o tome kako se zaposljava u Domu zdravlja, ocekujte ga uskoro. Da li ga JV imaju?

    • Predrag Blagojevic

      23:27 // 29. 12. 2014.

      Ne, ali ako ga posedujete ili imate informaciju kako da dođemo do njega, slobodno nam se javite.

  • NISLIJA

    21:47 // 29. 12. 2014.

    Nis bez proslave na trgu.deca u Pcelici prvi put bez paketica,grad bez para....ja sam u SNS-u ali tvrdim da Nis nikada nije imao goru vlast.Sujetni Perisic,OSVETNIK I STETOCINA JONIC,ostali neuki UZAS

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: