Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 18. 1. 2018.

| Istražujemo

Novi uslovi za direktora Direkcije za prevoz Niša prilagođeni pojedincima?

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
direkcija
Ko će biti sledeći direktor Direkcije za javni prevoz?; foto: JV arhiva

Samo inženjeri mašinstva i saobraćaja ubuduće mogu da budu direktori niške Direkcije za javni prevoz. Novi uslovi za rukovodioca ovim javnim preduzećem propisani su izmenom Statuta Direkcije, koja je usvojena u decembru. Opozicija smatra da se radi o prilagođavanju uslova određenom kandidatu.

Nadzorni odbor ovog preduzeća je predložio da pored uslova za imenovanje direktora koji su propisani Zakonom, budući rukovodioci Direkcijom moraju da budu saobraćani ili mašinski inženjeri.

Pored uslova iz stava 4. ovog člana, za direktora preduzeća može biti imenovano lice koje je po zanimanju diplomirani inženjer saobraćaja ili diplomirani inženjer mašinstva - navodi se u Statutu.


DS: Izmena Statuta prilagođavanje pripremljenom kadrovskom rešenju

Konkurs za izbor direktora niških preduzeća tokom prošle godine obeležila je netransparentnost komisije i politička borba vladajućih struja, koja je prema rečima zamenika gradonačelnika Miloša Banđura, rezultovala i paljenjem njegovih kola. Ove godine mandat ističe i direktoru Direkcije Saši Petronijeviću, te se očekuje da bude raspisan konkurs za izbor novog direktora.

Lider niških demokrata Miodrag Stanković smatra da je izmena u Statutu Direkcije upravo prilagođavanje već pripremljenom kandidatu. miodrag stankovic Stanković kaže da su konkursi obesmišljeni; foto: JV

Mišljenja sam da je promena Statuta preduzeća gde se limitira obrazovanje, stručna sprema, za izbor direktora JKP Direkcije za javni prevoz grada Niša, unapred prilagođavanje već pripremljenom kadrovskom rešenju, kao dogovorenom političkom plenu lokalne vlasti u Nišu - rekao je Stanković.

Stava je i da su konkursi za direktore upravo zbog toga što se na stranačkom nivou odlučuje ko će biti direktori, besmisleni.

Sužavanjem obrazovanog profila za izbor direktora, javni konkursi gube smisao, prisutna je netransparentnost i partokratija na prvom mestu. Najbolji dokaz tome je prethodni konkurs za izbor direktora javnih preduzeca u gradu - dodaje Stanković.


Aktuelni direktor mašinski inženjer, izvršni kaže da ne ispunjava uslove

Saša Petronijević, koji je na čelu preduzeća od 2014. godine, prvo kao v. d, a kasnije i kao direktor, po struci je upravo mašinski inženjer.

Nenad Stankovic foto Aleksandar Kostic JUZNE VESTI Stanković kaže da ne ispunjava uslove za direktora Direkcije; foto: JV/A.K.Drugi čovek u Direkciji, Nenad Stanković je, kako se navodi u njegovoj biografiji, diplomirao na Visokoj školi strukovnih studija za menadžement u saobraćaju i završio specijalističke studije. Stanković, međutim, kaže da upravo on ne ispunjava uslove za direktora preduzeća, jer je diplomirani menadžer.

Nisam inženjer saobraćaja, ja sam diplomirani menadžer. Ako pitate da li ispunjavam uslove, ja ne ispunjavam uslove da se javim na konkurs. I Beograd je to isto upodobio, GSP Beograd možete da pogledate njihov Statut oni su radili izmenu i kod njih je isto saobraćajni i mašinski inženjer - rekao je Stanković.

Negira da se radi o prilagođavanju uslova za određene kandidate.

Nadzorni odbor donosi odluku o izmeni Statuta, to je nezavisni organ koga imenuje Skupština grada, to ne radi Preduzeće - dodaje Stanković.

Podsetimo, pre imenovanja aktuelnog direktora Petronijevića, visoki funkcioner SNS-a koji je zahtevao da ostane anoniman, tvrdio je da je 2014. na sastanku vrha niških naprednjaka tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao da je dogovoreno da ta funkcija pripadne osobi koju odredi tadašnji potpredsednik Skupštine Grada i izvršni direktor Direkcije Nenad Stanković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petronijević i Stanković

    15:27 // 9. 2. 2018.

    Sa kojom stručnom spremom raspolažu ova dvojka direktora.
    HAHAHA

  • max

    21:49 // 19. 1. 2018.

    Bravo za Gusku !!!

  • Borko

    13:21 // 19. 1. 2018.

    Mislim da bi ginekolog ili molekularni biolog najviše odgovarali mestu direktora Direkcije za javni gradski prevoz putnika. Ili da da obrnemo stvar, na mestu načelnika ginekologije da predvidimo građevinskog inženjera hidro smera. Dosta više stručnjaka opšte prakse i esperata-amatera za određene struke. Direktor Elektrodistribucije-pravnik, koji nezna razliku između faze i nule a ETF ništa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: