Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:57, 5. 2. 2021.

| Istražujemo

Ogroman broj tužbi zaposlenih protiv leskovačkog Muzeja, direktorka bi da se piše o lepim temama

Autor:Lj. F. i M. M.Izvor:Južne vesti
Narodni muzej Leskovac Marko Mitić
77 tužbi za 11 godina; foto: M. Mitić

Za nešto više od 11 godina, samo pred Osnovnim sudom u Leskovcu podneto je čak 77 tužbi radnika protiv Narodnog muzeja u tom gradu. Trenutno su u postupku 4 slučaja u kojima se zaposleni spore sa tom kulturnom institucijom na čijem je čelu od 2016. godine Mira Ninošević. O tužbama i stanju u kolektivu ona nije želela da govori za Južne vesti, a novinarima je poručila da pišu o nagradama, projektima i lepim stvarima u kojima učestvuje leskovački Narodni muzej.

Po poslednjoj prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Leskovcu u koju su novinari Južnih vesti imali uvid, Narodni muzej dužan je da jednom od svojih zaposlenih isplati 177.000 dinara bez kamata, a radnici ovog kolektiva kažu da se već godinama bore za svoja prava koja su, kako objašnjavaju, u velikoj meri ugrožena od strane direktorke Mire Ninošević.

U pitanju su najčešće nezakoniti aneksi ugovora koji se kao takvi dobijaju kroz tužbe na Osnovnom sudu u Leskovcu. U jednom momentu, prema mojim informacijama, bilo je ukupno 11 tužbi radnika, od kojih je oko polovina dobijena u korist radnika, a ostale su u toku. Postoji i jedna tužba za mobing protiv direktorke, koja je kao predmet na Višem sudu, takođe u toku - govori jedan od zaposlenih.

Tužbi je, ipak, mnogo više. Kako kažu u leskovačkom Osnovnom sudu - od početka 2010. godine do početka ovog meseca zabeleženo je ukupno 77 tužbi iz radnog spora protiv ove kulturne institucije, od kojih su 73 završene, a 4 su još u postupku.

Koliko je presuda u korist zaposlenih, međutim, ne otkrivaju.

Ne postoji opcija u programu Libra za traženu pretragu. Da bi se dobio traženi podatak, potrebno je otvoriti svaku presudu, što iziskuje dodatno opterećenje zaposlenih u pisarnici suda i dosta vremena - kažu u Osnovnom sudu.

Jedan od zaposlenih smatra da je za sve procese koji se vode protiv Muzeja zaslužna direktorka Mira Ninošević.

U pitanju je veliki broj procesa za koje je zaslužna direktorka koja se ne obazire na upozorenje radnika o troškovima koje će platiti poreski obveznici i budžet Grada Leskovca. Gotovo da niko ne izveštava o velikom broju izgubljenih sudskih procesa od strane rukovodstva Muzeja i velikih troškova koji se naplaćuju, sa kamatom, isključivo zbog samovolje direktorke - kaže zaposleni.

Direktorka Mira Ninošević koja je na čelo Muzeja došla 2016. godine nije želela da komentariše tužbe koje su u postupku, za koje kaže, suprotno informacijama koje su novinari Južnih vesti dobili u Sudu, da ih je samo dve.

Nije komentarisala ni one izgubljene i pravosnažne, ali je ipak imala poruku za novinare kako da se bave svojim poslom.

Nijedna tužba još nije izvršna i nije završena, to nije tačno. U postupku su 2 tužbe. Hoćete informacije koliko je Muzej dobio para od ministarstva i šta radi ili se samo bavite tužbama. Vi mene ne zovete da pišete o Muzeju, koje nagrade je dobio. O tužbama koje su u toku ne mogu da dajem informacije dok se ne završe - rekla je direktorka leskovačkog Muzeja.

Podsetimo, istoričarka po struci, Ninoševićeva je na mesto direktora Muzeja došla iz kolektiva gde je bila zaposlena kao kustos-istoričar. Od 2016. je bila v.d. direktora, da bi naredne godine dobila pun mandat od 4 godine koji ističe krajem ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Verko

    14:24 // 10. 5. 2021.

    Precizniji podaci: Muzej, tj direktorka je izgubila sve tužbe od strane zaposlenih do sada. U međuvremenu je izgubio još jednu tužbu prošlog meseca sa ukupnim troškovima oko pola miliona. A kako stoje stvari, do kraja godine će izgubiti i preosta

  • Viši kustos B.N.

    02:23 // 6. 2. 2021.

    Tu bivši direktor Veroljub vedri i oblači, Mira je samo ikebana. LESKOVAČKA MUĆKALICA.

  • Dragan,Nis

    01:40 // 6. 2. 2021.

    Kakav gradonačelnik takvi i direktori.Za vašu utehu Leskovčani,naši nisu bolji,naprotiv veći grad veće mućke!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: