Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 10. 5. 2023.

| Istražujemo

Oko 100 aktivnih tužbi protiv UKC Niš - bivši direktor odustao, ali ne i lekari

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš KOSTA
Trenutno aktivne 94 tužbe protiv UKC Niš; Foto: Aleksandar Kostić

Bivši direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović je pre 3 godine tužio ovu ustanovu dok je bio na njenom čelu, a potom su ga sledili i drugi zaposleni. Međutim, iste godine je od tužbe odustao, jer se nije pojavio na ročištu, navode iz Državnog pravobranilaštva, ali se njegove kolege nisu povukle, pa su tako trenutno aktivne 94 tužbe protiv UKC Niš. Advokat Zoran Mitić koji zastupa nekoliko lekara koji su tužili zbog neplaćenog rada kaže da sporovi, kako im i ime kaže, idu jako sporo, traju i više od 2 godine, a još nema ni prvostepene presude.

U jeku borbe sa kovidom 2020. godine, tada kao direktor Kliničkog centra Niš, Zoran Radovanović tužio je Klinički centar Niš - zato što mu nisu isplaćene dnevnice za putovanja. Tražio je tužbom 300.000 dinara, kamate i troškove parnice, a svi troškovi nastali su u njegovom mandatu. lekari ilustracija Posle bivšeg direktora usledile i tužbe zaposlenih; foto: JV

Ubrzo su ga "u traženju pravde" sledili i zaposleni, pa su zbog neisplaćenih dnevnica i dodatnih radnih sati stizale i tužbe radnika protiv KC Niš.

Ima li epiloga posle skoro 3 godine, istraživali su novinari Južnih vesti, a prva zvanična informacija je da tužba sada već bivšeg direktora Radovanovićeva nije ni dobila konačnu presudu, jer je od nje odustao. To su potvrdili iz Državnog pravobranilaštva, koje na sudu po zakonu brani Klinički centar.

Ističemo da je Osnovni Sud u Nišu doneo rešenje kojim se smatra da je tužba tužioca Zorana Radovanovića iz Niša od 13.08.2020. godine protiv tuženog Kliničkog Centra iz Niša povučena. Kako se pozivu za ročište određenom za dan 02.12.2020. godine tužilac nije pojavio iako je uredno bio pozvan Sud je na osnovu člana 311 stav 2 ZP-a odlučio i doneo napred navedeno Rešenje - odgovorili su iz Pravobranilaštva.

Novinari su od Pravobranilaštva tražili informacije i o tome koliko je aktuelnih sporova u kojima brane UKC Niš, a kažu da ih je trenutno 94. sud niš Tužbe još bez epiloga; foto: JV / Vanja Keser

Navedeni sporovi se vode pred Osnovnim sudom u Nišu, Privrednim sudom u Nišu, Osnovnim sudom u Prokuplju i Osnovnim sudom u Leskovcu. U pitanju su sporovi iz radnog odnosa i naknada štete - navode iz Pravobranilaštva.

Međutim, odbili su da dostave podatke o konkretnim slučajevima i u kojoj su fazi postupci, uz pojašnjenje da su sporovi još u toku, pa bi to bilo suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama i Zakonu o pravobranilaštvu.


Tužbe lekara bez epiloga više od 2 godine

Lekari niške Kardiohirurgije nedavno su eliminisali liste čekanja besplatnim radom vikendima i više puta ponovili da za to ne žele novac.

Ali neke njihove kolege još ranije su tužile Univerzitetski klinički centar baš zato što im dodatni rad nije plaćen.

advokat Mitić Advokat kaže da zastupa samo lekare, ali da ni posle više od 2 godine nema ni prvostepene presude; foto: Advokatska kancelarija Mitić Jedan od advokata koji zastupa lekare Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Mitić kaže da ti postupci traju više od 2 godine, a da još nema ni prvostepene presude.

Tražili su nova veštačenja, pa su rađena ta nova veštačenja, pa izjašnjavanje, tako da još uvek nemam nijednu prvostepenu presudu. Postupke koje ja vodim odnose se na to što im nisu isplatili sve one prinadležnosti koje oni kao lekari imaju, za dežurstva, za rad u neradne dane, rad noću. Oni to poodavno ne isplaćuju onako kako treba, pa sad to veštaci finansijske struke rade. Pošto oni imaju benificirani radni staž, pa je i tu bilo problema koliko je radni sat, pa kako se obračunava to, veštaci imaju jedno mišljenje, lekari su dali drugo mišljenje, pa se oni brane time kako oni navodno imaju program koji su dobili od Republičkog fonda - objašnjava Mitić.

Svi ti sporovi, kako im i ime kaže, jako sporo idu, kaže advokat, pa iako su tužbe podneli sledeći svog tadašnjeg direktora, epiloga još nema.

Mitić je dugogodišnji advokat, ali ovakve postupke do sada nije imao, pa ne može da govori o tome kakva je inače praksa na osnovu ranijeg iskustva. Ističe i da trenutno zastupa samo lekare, a pretpostavlja da njegove kolege brane srednje medicinsko osoblje.

klinicki centar Još nema epiloga povodom tužbi zaposlenih; foto: Vanja Keser Lekari su mu se povremeno javljali da pitaju šta ima novo povodom tužbi za neplaćen rad, ali jedino što je mogao da im kaže je da ni posle više od 2 godine nema ni prvostepene presude. Pretpostavlja da im i dalje, dok sudski procesi traju, UKC Niš ne isplaćuje taj "višak rada" kako bi trebalo.

Mada, mi ćemo da čekamo još jedno 3 godine barem, jer potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju za 3 godine. Što znači da mi kad budemo stigli do neke tri godine onda bi trebalo da se izvrši obračun za prethodni period. Da li je to isplaćivano, ja mislim da se i dalje ne plaća kako treba, tako da će verovatno i nove tužbe za sledeći period od tri godine zavisiti od toga kako budu prošli u ovim postupcima - pojašnjava Mitić.

Očekuje da do jeseni lekari dobiju prvostepene presude, kako bi zajedno odlučili šta dalje u ovom slučaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • natasa

    10:06 // 11. 5. 2023.

    Da su lekari Transfuzije bili bih placeni i preplaceni,i to ohooho...

  • Darko

    20:07 // 10. 5. 2023.

    Sramota. Imaju platu u UKC-u od 250.000 dinara pa primaju jos jednu celu platu na Medicinskom fakultetu i rade popodne na privatnim klinikama i tuze jer im sve ovo ocigledno nije dovoljno.

    • Neko ko zivi u EU, a leci se u SRB

      06:44 // 11. 5. 2023.

      Radi ti bilo koja tri posla pa ces imati vise. Ljudi tuze da naplate zaradjeno. Profesori fakulteta i lekari koji se bave najtežim granama medicine, ne treba i ne sme da budu prosek. Koliko ih vrednujemo, dobro je da ima ko da nas leci. Vidite sta su napravili sa prosvetnim radnicima i gde je sada nase obrazovanje...

    • goca

      10:06 // 11. 5. 2023.

      Bravo,istina!

  • Audinaudi

    18:11 // 10. 5. 2023.

    Uprava čini sve da tužbi bude još vise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: