Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 31. 7. 2023.

| Istražujemo

“Oko sokolovo” u Nišu naplatilo 450.000 evra u 2023. od parkiranja, a od prekršaja tajna

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Otkako je stiglo u Niš, građani pitaju koliko Oko sokolovo "zarađuje". Više od 53,7 miliona dinara (oko 450.000 evra) ove godine naplatio je samo JKP Parking servis dnevne karte onima koji nisu platili parking mesto, primenom tog sistema. Najproduktivniji mesec bio je mart sa iznosom od oko 10 miliona dinara, a 14. jula naplaćeno je 266.600 dinara. Koliko su kazni zbog prekršaja utvrđenih Okom sokolovim naplatili - iz Komunalne milicije tvrde da ne znaju. Ne znaju ni iz Uprave za finansije, pošto kažu da to sve ide na račun kazni za prekršaje u budžetu.

oko sokolovo
Iz Komunalne milicije tvrde da ne znaju broj kazni; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Otkako je stiglo u Niš, građani pitaju koliko Oko sokolovo "zarađuje". Više od 53,7 miliona dinara (oko 450.000 evra) ove godine naplatio je samo JKP Parking servis dnevne karte onima koji nisu platili parking mesto, primenom tog sistema. Najproduktivniji mesec bio je mart sa iznosom od oko 10 miliona dinara, a 14. jula naplaćeno je 266.600 dinara. Koliko su kazni zbog prekršaja utvrđenih Okom sokolovim naplatili - iz Komunalne milicije tvrde da ne znaju. Ne znaju ni iz Uprave za finansije, pošto kažu da to sve ide na račun kazni za prekršaje u budžetu.

Vozači čije je vozilo Oko sokolovo uslikalo na parking mestu, a koji nisu platili parking, u obavezi su da plate dnevnu kartu, pa je od početka godine niški JKP Parking servis na račun toga naplatio više od 53,7 miliona dinara.

Na vozilu Oka sokolovog i piše “Komunalna milicija”, ali oni su na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Južnim vestima odgovorili da informaciju o tome koliko je novca prikupljeno od kazni Oka sokolovog nemaju.

To ne znaju ni iz Uprave za finansije. Makar tako tvrde, uz obrazloženje da ne postoji poseban uplatni račun za kazne nastale primenom Oka sokolovog, već da i one idu u jedinstven račun za prihode od novčanih kazni za prekršaje u budžetu.

Konkretne podatke dostavili su jedino iz Parking servisa, pa je navedeno da je u period od 1. januara do 14. jula ove godine naplaćeno 53.775.290 dinara na osnovu izdatih elektronskih dnevnih karata primenom Oka sokolovog.

Samo 14. jula, za taj jedan dan, naplaćeno je 266.600 dinara, a za sada je mart mesec kada su vozači najviše morali da plaćaju dnevnu kartu - u iznosu od čak 10.125.470 dinara.

U januaru je naplaćeno 3.554.200 dinara, u februaru 6.893.110, u aprilu 8.795.990, u maju 9.269.530, u junu 9.891.790, a u julu, do 14. dana tog meseca, 5.245.200 dinara.

Napominjemo i skrećemo pažnju na to da na dan 14. jul 2023. izdata elektronska dnevna karta ne znači da je u istom danu i naplaćena. To ujedno znači da se u svakom mesecu, pored evidentiranih uplata za elektronske dnevne karte koje su izdate u tom mesecu, evidentiraju uplate po osnovu izdatih elektronskih dnevnih karata koje su izdate u ranijem periodu, a uplaćene u tom danu ili mesecu - navode iz Parking servisa.

Podsetimo, Oko sokolovo je na ulicama Niša od 1. jula 2022, a dva vozila plaćena su oko 9,3 miliona dinara British Motors-u.

Na tenderu za nabavku tog sistema u Nišu posao su dobili beogradski Parking servis i firma Prokomsoft iz Novog Sada, dok je firma Easy park, koja je ponudila skoro pet puta nižu cenu, odbijena, pa su iz te firme ukazivali na to da je tender namešten.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • З. Јовановић

    10:02 // 3. 10. 2023.

    Само гола отимачина, углавном по принципу "сачекуше". Ова Намештеница из Добрујевца, као да се труди да од Ниша направи сеоски казамат.

  • Baca

    18:55 // 1. 8. 2023.

    Ne zovite više te automobile "Oko Sokolovo".
    Sramota je da se odavno poznat nadimak čuvenog ratnika iz Prvog svetskog rata koristi za sistem koji otima pare narodu.Zovite ih "vozila sa kamerama" ili tako nekako. U originalu se taj sistem zove "Hawkeye", jastrebovo oko.
    Ako već vlasti ne znaju srpsku istoriju i na šta "oko sokolovo" najpre asocira kod nas,onda bar vi novinari ispravite tu nepravd

    • Var tehnolog

      19:56 // 1. 8. 2023.

      Bravo ! Bilo je ljudi,koji su se zalagali da se ne pljuje na nadimak cuvenog izvidjaca i ratnika, ali avaj, pojedini su se podsmevali ! To su oni, koji kad dodju u Solun, redovno idu u Kosmos, na Zejtinlik nikad ! To su oni, sto ne znaju da postoji grobnica na Delijskom visu i srpskih i saveznickih i neprijateljskih vojnika a obilaze spomenike u drigim drzavama !

  • Olivera

    12:23 // 1. 8. 2023.

    Hocemo Oko Sokolovo u Mokranjcevoj i dva lezeca policajca. Kod dragstora i igraonice je uvek levak jer se zaustave u obe trake i upale sva 4, a automobili uhvate zalet uzbrdo i onda krece slalom!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.