Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 2. 7. 2022.

| Istražujemo

Opština Gadžin Han svojim zaposlenima isplatila novčanu pomoć koja nije predviđena zakonom

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Gadzin Han opstina foto Nikola Mitic
Opštinari sami sebi isplatili solidarnu pomoć; foto: N. Mitić;

Iako je Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu zabranjena isplata novčane pomoći u toj budžetskoj godini, 31. decembra Opština Gadžin Han isplatila je po 64.000 dinara za 30 zaposlenih i 2 postavljena lica u Opštinskoj upravi, odnosno 11 zaposlenih u Opštini, čime je po mišljenju advokata Marka Krstića, moguće da se radi o nenamenskom trošenju, kršenju odredaba zakona, čak i o nekom kažnjivim delu.

U članu 17 Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godine, stoji da se u budžetskoj godini neće vršiti obračun i isplata poklona u novcu, božićnih, godišnjih i drugih nagrada i bonusa i primanja radi poboljšanja materijalnog položaja i uslova rada, kao i drugih primanja, predviđenih posebnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima i drugim aktima za direktore i indirektne korisnike budžetskih sredstava RS. predsednik opstine gadzin han, filipovic, foto jv jelena misic Predsednik Opštine sebi i svom kabinetu isplatio novac; foto: JV / Jelena Mišić

dokument3 Isplata za 30 zaposlenih i 2 postavljena lica; foto: JVIpak, načelnica Opštinske uprave Ljiljana Petrović, donela je Odluku o prevazilaženju posledica prouzrokovanih pandemijom, na osnovu koje je isplaćeno 64.000 dinara za 30 zaposlenih i 2 dva postavljena lica u Opštinskoj upravi, dok je predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović potpisao odluku na osnovu koje je novac isplaćen za 11 zaposlenih u Opštini.

dokument2 Isplata za 11 zaposlenih u Opštini; foto: JVNovac za isplatu obezbeđen je Rešenjem o uvećanju aproprijacije, od sredstava koje je Ministarstvo uplatilo Opštini 16. decembra, nakon drugog rebalansa budžeta Opštine.

Odlukama su prethodili i pravilnici, koji po rečima advokata Marka Krstića, kao podzakonski akti ne smeju biti u suprotnosti sa zakonom, zbog hijerarhije pravnih propisa gde je akt višeg pravnog ranga u odnosu na Pravilnik. dokument1 Pravilnici iznad zakona; foto: JV

Očigledno je da su donošenjem Pravilnika namerili da prevaziđu zabranu i da na taj način daju legalitet isplati. Na taj način, moguće je da se radi o nenamenskom trošenju, o kršenju odredaba zakona, čak i o nekom kažnjivim delu, a da li ima elemenata prekršaja ili krivičnog dela to je još diskutabilno - navodi advokat.

Zbog čega je Opština Gadžin Han svojim zaposlenima isplatila ova sredstva i kakav je njihov komentar redakcija Južnih vesti nije uspela da sazna, jer predsednik Opštine Milisav Filipović nije odgovarao na pozive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    21:33 // 3. 7. 2022.

    Sve su to članovi vladajuće stranke i te pare mora da se uplate na račun stranke.Ne znam šta nije jasno.Pa to se radi godinama unazad.

  • Miloš

    01:14 // 3. 7. 2022.

    E moje oko sokolo za šta si ti krvario gaće.....

  • Des - pot

    21:44 // 2. 7. 2022.

    Dok radnici u toj opštini, mesečno zarađuju oko 30 000, oni sebi podele, pazi sad, "pomoć zbog ublažavanja posledica pandemije", u duplo većem iznosu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: