Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:01, 19. 4. 2024.

| Istražujemo

Osuđena direktorka Muzeja u Prokuplju, falsifikovala ostavku bivšeg direktora

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Ljiljana Krasić
Nejasno je kako je Krasić ipak dobila funkciju i pribavila dokumentaciju iako se protiv nje vodio postupak; foto: Grad Prokuplje

Ljiljana Krasić, aktuelna direktorka Narodnog muzeja "Toplice" u Prokuplju, osuđena je prvostepenom presudom Osnovnog suda u tom gradu na 8 meseci zatvora, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko za godinu dana ne ponovi krivično delo. Ona je nepravosnažno osuđena za krivično delo falsifikovanje isprave, a za koje je maksimalna zaprećena kazna zatvora do 3 godine.

U prokupačkom Osnovnom tužilaštvu kažu da se optuženoj stavljalo na teret da je falsifikovala potpis Dragana Popovića, tadašnjeg v. d. direktora Muzeja na tekst njegove ostavke koji je sama sačinila, a nakon toga “potpisani dokument” predala Skupštini Prokuplja koja je trebala na osnovu toga da ga smeni, a na njegovo mesto imenuje nju za v. d. direktorku.

Neposredno pred zasedanje Skupštine Popović je saznao da je njegova “ostavka” ne dnevnom redu, zatražio je objašnjenje od Dejana Lazića, predsednika Skupštine koji je na samom zasedanju tada izbacio tačke ostavke i novog imenovanja v. d. direktora Muzeja. obaveštenje Obaveštenje tužilaštva o nepostupanju policije; Foto: Lj. M.

Slučaj se našao pred prokupačkim tužilaštvom koje je nakon više od godinu dana i posle nekoliko urgencija prema policiji da završi svoj posao u tom predmetu, podnelo optužni predlog protiv aktuelne direktorke Muzeja, čiji epilog završio osuđujućom presudom u prvom stepenu, na koju Krasić ima pravo žalbe Višem sudu.

Optužena 49-godišnja Lj. K. je nepravosnažnom presudom oglašena krivom za krivično delo falsifikovanja isprave za koje je zaprećena maksimalna kazna do 3 godine zatora, a Lj. K. je osuđena na 8 meseci zatvora koja se neće izvršiti ako u roku od godinu dana ne ponovi krivično delo - kažu u Tužilaštvu.

Ostalo je nejasno kako je Ljiljana Krasić i pored prvog pokušaja propale kombinacije da postane direktorka Muzeja, ipak dobila tu funkciju krajem 2022. godine, u vreme kada se uveliko vodio predistražni postupak u Tužilaštvu protiv nje i kako je došla do uverenja nadležnog organa ne starijeg od 6 meseci da se protiv nje ne vodi istraga i da protiv nje nije podignuta optužnica, kao i da nije osuđivana za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, a što je neophodno za konkursnu dokumentaciju za mesto direktora Muzeja.


Podnela ostavku, dobila posao za stalno pa htela ponovo u fotelju

Južne vesti su ranije pisale o propaloj direktorskoj kombinaciji u Muzeju, kada je na Skupštini održanoj 22. marta 2022. godine Ljiljana Krasić sa mesta direktora podnela ostavku iz “ličnih razloga”, a odmah zatim je za novog v. d. direktora imenovan Dragan Popović, koji je bio zaposlen u toj ustanovi. Ugovor o radu Ugovor o radu potpisan istog dana kad i ostavka; Foto: Lj. M.

Popović je istog dana kada je imenovan, potpisao rešenje i primio u radni odnos na neodređeno vreme upravo bivšu direktorku Krasić, a koja je, nakon nekoliko meseci, htela ponovo na čelo te ustanove, ali kako Popović nije hteo da podnese ostavku, sumnja se da je ona falsifikovala njegov potpis i podnela ostavku umesto njega.

Kada to nije uspelo, nekoliko meseci kasnije iz drugog pokušaja, a zahvaljujući većini u Skupštini koju ima Srpska napredna stranka, Krasić ipak dobija mesto direktora na mandat od 4 godine, ali sada i sa zagarantovanim radnim mestom nakon prestanka te funkcije.


Sistematizovala sebi mesto dok je bila direktor

Krasić je na mestu v. d. direktora Narodnog muzeja Toplice bila u periodu od 6. oktobra 2020. do 9. septembra 2021. godine, kada je na konkursu imenovana za direktora te ustanove na mandat od 4 godine.

Na toj funkciji bila je do 22. marta 2022. godine, kada podnosi ostavku, a istog dana je i zasnovala radni odnos na neodređeno vreme na mestu rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova.

Sistematizacija, po kojoj je otvoreno radno mesto u Muzeju koje zadovoljava uslove tadašnje direktorke, usvojena je 31. januara 2022. godine, dok je upravo Ljiljana Krasić rukovodila tom ustanovom.


Uspešna u planinarskom trčanju, reprezentativka Srbije

Iako je direktorka Muzeja poreklom iz Prokuplja, Ljiljana Krasić živi u Nišu, gde je aktivan član niškog Planinarskog kluba Mosor, a u 2022. i 2023. godini uspela je da bude najbolja u Srbiji u planinarskom trčanju. trčanje Krasića kaže da je trčanje smiruje; Foto: privatna arhiva

I u ovoj godini već je osvajala nagrade, na "Krali Marko trejls" u Severnoj Makedoniji je kao reprezentativka Srbije osvojlila zlato u konkurenciji od 84 takmičara. Za 4:33:23 sata istrčala je stazu dugu 35 kilometara sa 1.900 metara uspona.

Godišnje učestvuje na oko 15 planinskih trka, a kao najdraže trke izdvaja "Suvu trejl" koja je duga 45 kilometara i ima veliki uspon od 2.650 metara, kao i trku na Tari koja ima stazu dugu 77 kilometara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • P. M. (Kultura)

    20:33 // 25. 4. 2024.

    Da li je poziv kustosa iz Nisa za rokadu 2 direktorke (Nis-Prokuplje) najava kvalitetnog resenja.

  • XX

    09:34 // 23. 4. 2024.

    KAO ČLAN SNS, MOŽEŠ SKORO SVE. JEDINA PREPORUKA U OVOJ JADNOJ SRBIJI.

  • Rada

    18:07 // 21. 4. 2024.

    Sta se desava sa prokupcanima kad nam vecina direktora i rukovodioca zivi najvecim brojem u Nisu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: