Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 9. 3. 2016.

| Istražujemo

Osuđeni za pretnje novinaru "Južnih vesti"

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Milutin Ilić ispred Toplane
Uslovna zatvorska kazna; Milutin Ilić u razgovoru sa novinarima, arhiva JV

Dvojica bivših funkcionera niške Toplane i jedan "privatni detektiv" pravosnažno su osuđeni na uslovne zatvorske kazne zbog pretnji novinaru i uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću.

Sudsko veće u kom su bili Olgica Papović i Saša Dujaković, a kojim je predsedavao Mirko Drašković, odbilo je njihove žalbe i potvrdilo presudu Osnovnog suda, čime je ona postala konačna.

Presuda Pretili "sa umišljajem i u uračunljivom stanju"; Detalj iz presudeTo znači da su doskorašnji direktor Toplane Milutin Ilić, njegov bliski saradnik Dobrivoje Stanimirović i "privatni detektiv" Mija Janković kažnjeni zatvorskom kaznom od 6 meseci - ali neće ići u zatvor ako u naredne dve godine ne počine "neko novo krivično delo".

Krivi su zato što su sa umišljajem i u uračunljivom stanju, ozbiljnim pretnjama da će napasti na život i telo, ugrozili sigurnost Predraga Blagojevića - piše u presudi.

Ilić, Stanimirović i Janković su pred sudom sve vreme negirali krivicu.

Iako postoje snimci pretnji koje su uputili, oni su pred sudom tvrdili da to nisu izjavili.

Inače, Ilić i Stanimirović su u to vreme bili kadrovi SNS, a Stanimirović čak i potpredsednik Odbora za bezbednost SNS u Nišu.


U čemu je bio problem?

Nakon što je pisao seriju tekstova o korupciji, spornim nabavkama neobičnih alkoholnih pića i partijskim zapošljavanjima u niškoj Toplani, novinar Južnih vesti Predrag Blagojević je aprila 2014. godine prijavio policiji da je primio niz pretnji.

Najpre je tadašnji direktor Toplane Milutin Ilić pitao Blagojevića: "Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li biste živi dočekali jutro?". Na pitanje novinara da li to da shvati kao pretnju, Ilić je odgovorio: "Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći".

Dan kasnije su Blagojevića pozvala dvojica muškaraca koji su se predstavili kao "pukovnik Dobrivoje iz Prištine" i "telohranitelj Mija Janković" - i "upozorili" ga da se "ne igra takvim stvarima", da je "državi napravio problem" i da se "ne igra vatrom".

Snimak telefonskog razgovora "Pukovnika Dobrivoja"


Sud Palata pravde; Foto: JV"Nisu pretnje, već naglašavanje osetljivosti teme"

Sudija Marija Svilar Petković je juna 2014. godine oslobodila krivice svu trojicu, zaključujući da Stanimirovićeve i Jankovićeve poruke nisu predstavljale pretnje, već su "samo naglašavale osetljivost teme", dok je obrazloženje za Ilića bilo još kreativnije.

I sama činjenica da je okrivljeni u svom pitanju upućenom oštećenom pretpostavljeni događaj locirao u drugoj državi, ukazuje na njegovu svest da pravni sistem Srbije ne toleriše protivzakonito i samovlasno protivpravnog ponašanja - zaključila je sudija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je ovakvu presudu tada ocenilo kao "sudsku toleranciju pretnji novinarima".

Apelacioni sud je novembra prošle godine tu presudu poništio, zaključujući da je "nejasna" i "zasnovana na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju".

Ponovoljeno suđenje je ubrzo preuzela sudija Ana Vukojičić, a u Osnovnom sudu kažu da je do promene sudije došlo po "redovnoj proceduri".


Druga presuda za pretnje novinarima

Bojzi i Mirović Braća; Marinković (levo) i Igor Mirović; Tadašnja Marinkovićeva "profilna" fotografija na FejsbukuOvo je već druga pravosnažna presuda funkcionerima SNS koji su pretili novinarima "Južnih vesti" za manje od dva meseca.

Početkom januara ove godine osuđen je i Bojan Marinković Bojzi. Iako je u početku negirao krivicu, godinu i po dana posle početka suđenja je postigao nagodbu sa tužilaštvom i prihvatio uslovnu zatvorsku kaznu od 4 meseca.

Marinković je priznao da je marta 2014. godine pretio Predragu Blagojevićupozivajući se pritom i na svog brata Igora Mirovića, potpredsednika SNS i tadašnjeg ministra za državnu upravu.

Tadašnji predsednik niškog SNS i gradonačelnik Zoran Perišić se ogradio od Marinkovića, a njegov postupak nazvao "istupom pojedinca".

Perišić je tvrdio da Marinković nije funkcioner Srpske napredne stranke i dodao da će o eventualnim sankcijama odlučivati Izvršni odbor stranke “ukoliko bude prijava”. Zasada nije poznato da je unutar SNS bio pokrenut bilo kakav postupak protiv Marinkovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena

    22:25 // 9. 3. 2016.

    Ne poznaje ga Perisic, a stavio ga na gradsku listu SNS. Ludilo U SNS

  • Emina

    22:24 // 9. 3. 2016.

    Pa kaznio je Perisic Bojzija, za kaznu ga postavio na svoju listu za gradskog odbornika a posle izbora ce ga verovatno kazniti i nekim vecim mestom. Evo zivi bili pa videli!!!

  • zika

    18:18 // 9. 3. 2016.

    Ukor razrednog starešine...Znači, imam pravo da jedanput pretim nekome smrću

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: