Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 18. 4. 2019.

| Istražujemo

"Parking servis Niš" - 20 miliona za boje koje se prema zakonu ne koriste

Autor:S. Marković, J. AdamovićIzvor:Južne vesti
farbalica
Kažu da tim bojama farbaju biciklističke staze, raskrnice, javne garaže i po porudžbini; foto: J. A.

Pored velikih količina bele, žute i plave farbe za obeležavanje puteva i parkirališta, Parking servis tenderom traži i crvenu, crnu i zelenu boju, koje se prema zakonu i ne koriste. Građani bi ove farbe trebalo da plate do 21,6 miliona dinara sa PDV.

boje Ovog puta i zelena48 tona bele, 9 tona žute, tonu i po plave, 1 tonu crvene, isto toliko crne, ali i 600 litara zelene i sive, kao i razređivači, na listi su Parking servisa. Iako je Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, definisano da se za obeležavanja ulica koristi isključivo bela, žuta i ponekad plava, Parking servis ponovo, kao i 2017. kupuje farbe kojih nema u Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji.

Oznake na putu su bele boje... Žute boje su oznake u zoni radova na putu, oznake za regulisanje kretanja vozila javnog prevoza putnika, oznake za obeležavanje saobraćajne trake za elektronsku naplatu putarine, oznake na kolovozu za obeležavanje saobraćajnih površina za posebne namene, oznake za obeležavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom. Dozvoljeno je da se delovi oznaka parking mesta za osobe sa invaliditetom mogu obeležavati i plavom bojom - piše u Pravilniku o signalizaciji.

Za te nijanse su prošle godine i gradski zvaničnici - direktor Direkcije za izgradnju Nebojša Lović, kao i većnik za saobraćajnu delatnost Igor Vojinović rekli da se ne koriste u Nišu.

U Parking servisu opet tvrde drugačije. Pozivaju se na isti onaj Pravilnik koji ih demantuje i kažu da te boje i te kako koriste i to za parkirališta, raskrnice, biciklističke staze.

Crvena boja je korišćena za obeležavanje površina za parkiranje vozila specijalnih namena u KC Niš, obeležavanje ulaza u KC, obeležavanje zabrane zaustavljanja vozila u zoni raskrsnice, obeležavanje površina za parkiranje vozila po zahtevu “Novi Niš” i obeležavanje površina za kretanje pešaka u “Stop šopu”. Zelena je korišćena za obeležavanje površina za parkiranje za interne potrebe u Sarajevskoj ulici i za "Novi Niš". Crna boja je prethodne godine korišćena za obeležavanje površina na javnoj garaži “Goran Ostojić” - navode u Parking servisu.

Podsetimo, uprkos pomenutom Pravilniku i mišljenju gradskih funkcionera, Parking servis Niš je 2017. godine na tenderu vrednom preko 20 miliona dinara, pored tih, kupio i 5 tona plave i 3 tone crvene farbe za puteve.

Prošle godine je ovo preduzeće kupovalo samo one farbe koje su određene Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji i to je Nišlije koštalo daleko manje nego što će to biti slučaj ove godine - svega 3,3 miliona dinara.


Tri firme u "trci" za prodaju farbe

Na tender Parking servisa javile su se 3 firme.

Vračar d.o.o iz Beograda traži oko 14,9 miliona dinara za boje, Roma kompani 14,7 miliona, dok je u nadmetanju učestvovala i firma Pamax trgovina iz Niša koja traži 21,5 miliona i koja je pobedila na tenderu 2017. godine.

Glavni kriterijum je i ovog puta najniža cena, ali konačan sud daće komisije u roku od 25 dana.

Inače, Pamax je mala firma za velike poslove, smeštena u porodičnoj kući u Panteleju, sa kojim je i pre tendera iz 2017. godine Parking servis imao ustaljenu saradnju. Prvi posao bile su upravo boje za puteve 2016. u vrednosti od preko 14 miliona dinara. Taj tender su osporili drugi ponuđači zbog čega je Parking servis morao da plati 120.000 dinara.

Ugovor je sklopljen oktobra 2016, a već narednog meseca Parking servis je od Pamax-a kupio novogodišnju dekoraciju, za šta su građani platili oko 6 miliona dinara, a od ove trgovinske radnje, javno preduzeće je kupovalo i građevinski i vodovodni materijal.


Niš za farbe daje više od Novog Sada, a malo manje od Beograda

parkinzi Niš lider u farbanju; foto: čitalacZa razliku od Niša, gde Parking servis obeležava i parkirališta i ulice, u Novom Sadu je to podeljeno na 2 javna preduzeća - Parking servis i Put Novi Sad. Iako je zvanično veći grad, u Novom Sadu se za obeležavanje ulica i parkirališta daje za 5 miliona dinara manje para nego u Nišu.

Prestonicu Srbije Beograd, baš kao i Novi Sad, farbaju dve firme.

Iako je mnogostruko veći od Niša, odnos cena boja za puteve nije tako drastičan. Naime, Beograđani ove godine boje za sve namene plaćaju oko 30 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Durko iz Badnjevac

    14:43 // 18. 4. 2019.

    А бе нее до фарбе него до асвалт што га полагаше знае се кој... нее гладак па млого упија, мора се по шес пут поврћају.

  • Coki

    14:23 // 18. 4. 2019.

    Hahaha, cujes treba im za biciklisticke staze, alo rodjaci pa koga vi fatbate? Nis i biciklisticke staze.

  • Ne?

    13:18 // 18. 4. 2019.

    Transfuzija?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: