Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 20. 9. 2018.

| Istražujemo

Parking u KC Niš gradi se na parceli koju naslednici traže nazad

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
Zatvoren parking KC
Parking dobija infrastrukturu, iako naslednici zahtevaju deo svoje parcele nazad; Foto: JV/V. Milić

Kako je najavljeno iz Kliničkog centra, naredna dva meseca gradiće se parking između novog i starog kompleksa ove zdravstvene ustanove. Potencijalni problem može biti to što je parcela na kojoj se gradi pod restitucijom, a Nenad Igić čija je porodica pokrenula postupak pred Agencijom za restituciju kaže da su naslednici tražili da im se vrati to zemljište.

Parking Klinički centar Počeli radovi na parkingu; Foto: JV/V. Milić Igić, čiji su preci posedovali veliki deo zemljišta na kome se nalazi niški Klinički centar - više od dva hektara, pokrenuli su postupak pred Agencijom za restituciju, a kako kažu, po zakonu imaju pravo na povraćaj zemljišta ukoliko na njemu nisu sagrađeni objekti, dok u suprotnom treba da budu obeštećeni.

Nakon što su saznali da počinju radovi na zemlji koju su tražili nazad, jer smatraju da im po Zakonu o restituciji pripada, bili su ogorčeni.

Reč je o katastarskoj parceli broj 3641/1 na kojoj se nalazi i veći deo starog Kliničkog centra, a ovo zemljište je i u evidenciji Agencije za restituciju.

GeoSrbija Klinički centar Na parceli koja je pod restitucijom nalazi se veći deo starog KC Niš; Foto: Screenshot GeoSrbijaKako objašnjava Igić, njegovom dedi su parcele oduzimane pedesetih i šezdesetih godina, a počelo je zbog potreba porodilišta. Dodaje i da su naslednici tražili da im se vrati isključivo deo zemljišta na kome nema objekata, što je jedino parking.

Rade protivzakonito, grade kako ne bismo mogli da dobijemo ni taj deo nazad. Mi svakako ne bismo zatvorili Klinički centar i kada bi nam vratili našu zemlju, iako nisu upisali u katastar ni asfaltirani put koji prolazi kroz parking do rampe na ulazu u KC - kaže Igić.

Dodaje da je slao dopis i Kliničkom centru i Agenciji ukazujući na potencijalno kršenje zakona ukoliko na parceli koja je pod restitucijom počne bilo kakva gradnja.


Agencija za restituciju ne komentariše da li sporna parcela može biti vraćena

Zapisnik Restitucija Iz Agencije, uprkos Zapisniku, kažu da Igići nisu podneli zahtev za parcelu 3641/1, kao i da nije bilo rasprave; Foto: ScreenshotUprkos tome šta piše u Zapisniku o javnoj raspravi koja je u avgustu održana u Nišu po zahtevu Igića, iz Agencije za restituciju kažu da članovi ove porodice nisu podnosioci zahteva za parcelu na kojoj se gradi parking KC, kao i da u ovom slučaju nije održana rasprava. U Agenciji kažu da su zahtev za povraćaj zemljišta na kome se gradi parking podnela druga lica.

Novinarka im je uputila pitanja i da li po Zakonu ta parcela može da se vrati naslednicima, ali su iz Agencije dodali da ne mogu da komentarišu do završetka postupka.

Još uvek nisu zakazane, a ni održane usmene rasprave niti su saslušani podnosioci zahteva, dakle postupak nije završen, da li imaju pravo na povraćaj ili obeštećenje znaćemo nakon održanih rasprava, a isto zavisi od planskog akta, tj. predviđene namene za oduzete k.p. koji je važio u vreme stupanja na snagu našeg Zakona, a a što zavisi i od toga da li im je i kada određena naknada - navode iz Agencije za restituciju.


Parcela bila namenjena za Medicinski fakultet

Po Zakonu, zemlja ne može da se vrati ako su na njoj izgrađeni objekti ili ako je prema planskim dokumentima koji su važili na dan kada je Zakon o restituciji stupio na snagu namenjena izradnji objekata javne namene. Plan Klinički centar Do 2012. važio plan po kome je zemljište bilo namenjeno da se gradi Medicinski fakultet; Foto: Zavod za urbanizam DUP Klinički centar

U Zavodu za urbanizam Niš kažu da je Plan generalne regulacije Opštine Medijana na čijoj je teritoriji KC usvojen godinu dana po stupanju na snagu Zakona o restituciji, dok su pre tog perioda važili sitni planovi - što je u ovom slučaju Detaljni urbanistički plan Kliničkog centra iz 1987. godine. Po tom planu je deo parcele na kojoj se upravo gradi parking bio namenjen izgradnji Medicinskog fakulteta. Parcela je, inače, godinama unazad služila za parkiranje vozila, ali je bila bez ikakve infrastrukture duže od pola veka.

Imaju li Igići pravo da vrate svoju dedovinu ostalo je nerazjašnjeno. Porodica Igić je zabrinuta da će im, zbog gradnje parkinga, biti uskraćeno ovo pravo jer su radovi počeli pre završetka postupka pred Agencijom.


Sekretarijat izdao građevinsku dozvolu

Sekretar Sekretarijata za planiranje Niša Igor Igić kaže da u prepisu lista na osnovu koga su izdali dozvolu, nije bilo zabeležbe da je zemljište pod restitucijom. Rešenje ustupanje zemljišta Skupština Niša 1963. godine donela rešenje o ustupanju nacionalizovanog zemljišta Kliničkom centru; Foto: Screenshot Dodaje i da je upravni postupak, u skladu sa zakonskim procedurama, opcija za one koji misle da su oštećeni u postupku izdavanja dozvole.

Svako ko smatra da je oštećen ili da je trebalo da bude stranka u postupku kod izdavanja građevinske dozvole, a da nije učestovovao, uvek može da traži obnovu postupka. Da traži da bude priznat kao stranka u postupku. Uvek postoji u upravnom postupku da se ispitaju dodatno neke stvari, ali u prepisu lista nepokretnosti toga nema - rekao je sekretar.

Republički geodetski zavod koji izdaje list nepokretnosti je upitan da li pri izdavanju postoji obaveza da se naznači da se vodi postupak restitucije, te novinarka očekuje odgovor.

Inače, porodica Igić polaže pravo i na parcelu preko puta Niške pivare na Apelovcu, koja je ranije bila u vlasništvu Vojske, ali je Grad planirao da je ustupi Lidlu. Nenad Igić kaže da je, od kada su podneli zahteve da im se vrati dedovina, suočili sa mnogim nezakonitostima i nedaćama. Najavili su i da će, ukoliko se država bude ponašala "nasilnički", pravdu tražiti pred međunarodnim sudom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petronikus

    22:28 // 26. 9. 2018.

    Na žalost, nema 30.000 Matejevčana da podnesu inicijativu za izmenu Zakona o restituciji koji je nakaradan jer polazi od mogućnosti države koje su male a ne od realnosti i zakona tržišta. Tek kada budemo poštovali privatnu svojinu kao svetinju bićemo deo normalnog sveta a dotle " živeo drug Tito ". Sramota... Uprava za imovinu umesto da pomaže ljudima da vrate svoje ponaša se kao najveći uzurpator

  • Petronikus

    22:23 // 26. 9. 2018.

    Muka mi je od ove polemike. Igićima nije palo zemljište sa neba nego je neki njihov predak to kupio pa recimo i od Turaka. Znači kada je neko ko je živeo u stanu 1993-će kupovao stan za čekove ili par stotina maraka to je u redu a sada kada ranijim vlasnicima treba platiti realnu odštetu jer 50 godina nisu koristili svoju zemlju sada glasamo da li im treba platiti ili ne...

  • BATA

    11:01 // 22. 9. 2018.

    Ma posteno do Kalemegdana.Ponasanje u skladu predsednika.Posteno da ti dobijes 15% dedovine koju su oteli komunisti a i posteno je da se gradskim funkcionerima placaju (slusao na tv bela mi ) dugovanja za struju,grejanje i ostale komunalne dazbine.Placanja vrse gradskim parama,parama iz budzeta,da se grad ne sramoti zbog toga . Posteno do .........

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: