Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 3. 6. 2019.

| Istražujemo

Partijsko-partnersko zapošljavanje u niškoj "Tržnici"

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
tržnica
Građani platili 25 miliona pomoći "Tržnici" zbog viška radnika, a uprkos tome, oni zapošljavaju nove; foto: JV

Dok Grad Niš novcem pomaže "Tržnicu" zbog viška zaposlenih, direktor Goran Đorđević zaposlio je SNS omladinca Nikolu Ždraljevića, koji je ranije bio zaposlen i u Đorđevićevoj porodičnoj firmi. Posao je dobio mimo javnog konkursa, na određeno vreme.

softart Đorđević i Ždraljević zajedno u "SoftArtu"; printskrin 13. april 2019.Čak 25 miliona dinara januara ove godine je iz gradske kase prebačeno na račun Tržnice. Razlog za to, kako je na pomenutoj sednici Veća rekao direktor Đorđević, jeste višak zaposlenih. Samo mesec dana kasnije Đorđević je u Tržnici dao posao Ždraljeviću, koji je redovan na mitinzima Srpske napredne stranke, redovno citira visoke funkcionere SNS, a novinarima je iz više izvora potvrđeno da je član partije.

Prema ugovoru koji važi do kraja jula 2019, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva Ždraljević, dobio je zaduženje da kontroliše zaposlene po niškim pijacama - od toga da li radnici dolaze na vreme na posao, preko kontrole korišćenja službenih vozila, do toga da li su radnici pijani.

ždraljević Ždraljević u Đorđevićevom zagrljaju 2017; printsktin/Facebook Nikola ŽdraljevićKonkursa nije bilo, a Đorđević i Ždraljević jesu dugogodišnji poznanici i saradnici. Naime, pored članstva u istoj partiji, Ždraljević je, prema podacima sa sajta IT firme SoftArt u vlasništvu Đorđevićeve supruge, bar do aprila ove godine bio zaposlen na poslovima marketinga. Da li i dalje tu radi, u SoftArtu nisu odgovorili.

U Tržnici kažu da je Ždraljević - koji inače obavlja i funkciju koordinatora Kancelarije za mlade u Opštini Medijana - bio dobar student Elektronskog fakulteta i dobar odbojkaš. Dostavili su i njegovu diplomu, iako je novinari nisu tražili.

Ono što su novinari tražili jesu odgovori na pitanja zašto je za kontrolu radnika bio potreban inženjer elektrotehnike, ali i kako i po kojim kriterijumima je ovaj uopšte dobio posao. Ni nakon mesec dana otkako su pitanja poslata mejlom i telefonskim porukama direktoru Đorđeviću, odgovora nema.

Kako, zašto i na osnovu kojih komptencija je baš on dobio posao, novinari nisu dobili odgovor ni od samog Ždraljevića, jer se danima ne javlja na telefon, niti odgovara na poruke.

Podsetimo, pre godinu dana je na sličan način i sa sličnim ugovorom koji je "aminovao" Đorđević, u Tržnici posao dobila i ćerka predsednika niške Opštine Palilula Milica Manić Ždrale.

Novinarima iz ovog javnog komunalnog preduzeća do danas nisu odgovorili da li je na njeno zaposlenjenje uticala funkcija njenog oca, niti kako je baš ona odabrana za to radno mesto.


Agencija: Nema sukoba interesa ako preduzeća ne sarađuju

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže da je direktor Đorđević zbog očite povezanosti između Đorđevića i Ždraljevića najverovatnije trebalo bar da se konsultuje sa Agencijom za borbu protiv korupcije pre potpisivanja ugovora.

Mislim da je trebalo da se obrati Agenciji u vezi sa time i da pita da li postoje neke prepreke. Mislim da je trebalo da pita da li može da zaključi takav ugovor - podvlači Nenadić.

Đorđević novinarima Južnih vesti nije odgovorio na pitanje da li je to i učinio. Međutim, u ovoj državnoj instituciji kažu da bi potencijalno sporno bilo da je Ždraljević bio u upravljačkim organima SoftArta.

Ukoliko lice koje je zasnovalo radni odnos u javnom preduzeću nije vršilo funkcije u organima privrednog društva čiji je vlasnik supruga direktora tog javnog preduzeća i ukoliko ovo javno preduzeće nije imalo poslovnu sradnju sa tim privrednim društvom, direktor javnog preduzeća nije bio dužan da obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije o tome da je to lice u ovom javnom preduzeću zasnovalo radni odnos - navode u Agenciji.

Ipak, ostaju otvorena pitanja potencijalnog partijskog zapošljavanja, dobijanja posla bez ikakvog konkursa, kao i dupliranje pozicija u javnom sektoru, s ozirom na to da je Ždraljević i koordinator Kancelarije za mlade u Opštini Medijana. Agencija je ranije najavila pokretanje postupka u vezi sa tim što Đorđević u zakonskom roku nije prijavio svoju imovinu i prihode.

Podsetmo, firma Đorđevićeve supruge SoftArt na svom sajtu je reklamirala firmu LOGIK, koja je dobila posao izrade softvera za Tržnicu, kao svoje partnere, a iz LOGIK-a su negirali partnerstvo i rekli da su imali transakcije sa SoftArtom u vidu prodaje ćitača smart kartica i blanko smart kartica.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Ugovor Nikole Ždraljevića (preuzmi) - 2,467.43 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svakodnevni reket

    15:03 // 5. 6. 2019.

    Molimo gradske vlasti da se stane na put trosarincima na velikoj pujaci i kontrolorima.Otimaju od nas seljaka koji se mucimo da prehranimo porodicu.

    • jadnik

      11:16 // 16. 6. 2019.

      ahahhahahhahahha :)

  • Sveta

    14:29 // 4. 6. 2019.

    Ovo je sunovrat Tržnice.Neko se oglušuje od strane zakona i radi po svom partiskom stavu.Suvodolski IT stručnjak Vajat Erp došao je tiho bez posla da obere limun u Tržnici.Seljački lobi caruje.

  • Jelena P.

    13:06 // 4. 6. 2019.

    Zasto u ugovoru nedostaje koeficijent i nominalni iznos zarade na dan potpisivanja ugovora? To je obavezno po zakonu, treba hitno da reaguje inspekcija rada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: