Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:08, 15. 8. 2017.

| Istražujemo

Partijsko-rodbinska zapošljavanja u niškom Birou rada i Biblioteci

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
radna knjizica
Radna knjižica za partijsko zapošljavanje; foto: J.V/S. M.

Dok je gradska odbornica PUPS-a i supruga direktora niškog Biroa za zapošljavanje Aleksandra Matić dobila posao za stalno u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, ćerka direktorke Biblioteke dobila je posao upravo na niškom Birou. Inače, direktor filijale Boban Matić, njegova supruga, kao i direktorka Biblioteke Sonja Šuković su stranačke kolege iz PUPS-a.

Sporazum o preuzimanju "Matićeva želela da pređe u Biblioteku"Aleksandra Matić radila je u Regionalnom centru za obrazovanje kao pravnik sve do decembra 2016. godine, kada je sporazumom o preuzimanju na neodređeno vreme, uz saglasnost gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, prešla u Narodnu biblioteku.

Direktorka Biblioteke Sonja Šuković, koja je do pre nekog vremena, kao i Matićeva, bila članica PUPS-a, pre nego što je prešla u SNS, tvrdi da je Matićeva zaposlena po Zakonu i da je “Biblioteci bio neophodan pravnik”.

Mi smo posle 3 godine borbe dobili pravnika, čije je mesto bilo upražnjeno. Dok nismo dobili radnika ja sam obavljala te pravničke poslove, a to je ogroman obim poslova - kazala je Šuković.

Ona dodaje i da “nije ona birala da baš Matićeva dobije posao u biblioteci”, već da joj je "ona dodeljena".

Međutim direktorka Regionalnog centra Danijela Marković je to negirala i rekla da je Matićeva tražila da promeni posao, što je kasnije dogovoreno sa Bibliotekom.

Matićeva je iz određenih razloga izrazila želju da promeni posao. Onda se ukazala mogućnost u Biblioteci. Regionalni centar se o njenom prelasku dogovario sa Bibliotekom - kazala je Markovićeva.


Usluga za uslugu?

ugovor Ugovor Nađe Mančić, potpisan 4. 5. 2017.Maja 2017. ćerka direktorke Biblioteke Nađa Mančić potpisala je ugovor na određeno u niškoj filijali NSZ-a. Ona je posao dobila van konkursa, van liste nezaposlenih NSZ-a, ali i bez jasnih kriterijuma.

Inače, iako je posao dobila nakon samo nekoliko meseci otkako je Matićeva dobila posao u Biblioteci, Sonja Šuković tvrdi da zaposlenje njene ćerke “nije u vezi sa zaposlenjem žene direktora niškog Biroa”.

Svi imaju pravo na rad, pa i moje dete. To apsolutno nema nikakvih dodirnih tačaka sa zapošljavanjem Aleksandre Matić - rekla je Šuković.

Međutim, komentar direktora niške filijale NSZ-a Bobana Matića je izostao, jer on nedelju dana izbegava da se telefonom javi novinarima Južnih vesti, a ignoriše i mejlove.

Podsetimo, u niškom Birou poslednjih nekoliko meseci ugovore na određeno potpisao je veliki broj SNS omladinaca. Među njima su i Marko Rajić nekadašnji portparol prethodnog gradonačelnika Zorana Perišića, kao i Vanja Stojković, nekadašnja sekretarica jednog od gradskih većnika.

Inače, uprkos tome što su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje novinarima Južnih vesti rekli da će svi zaposleni raditi najduže 6 meseci, članovi SNS su, prema odluci Bobana Matića, produžili ugovore na još dodatnih 6 meseci.


UPSS: “Ja tebi, ti meni”

Saša Kostić Udruženje predsednika skupština stanara Saša Kostić: krši se zabrana zapošljavanja foto: JVPredsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara Saša Kostić smatra da se radi o “klasičnoj partijskoj usluzi”.

Očigledno je da je i ovog puta učinjeno “ja tebi, ti meni”. Naravno da je tu učinjena usluga, ja ću da zapsolim tvoju ženu, ti moju ćerku, ali se postavlja pitanje što ih nisu zaposlili u Juri ili u Leoniju ili u bilo kojoj drugoj fabrici tog tipa - kazao je Kostić.

Kostić kaže i da je veliki problem to što se mnogo njih u poslednje vreme zapošljava van konkursa, uprkos zabrani zapošljavanja koju sprovodi Vlada Srbije. On dodaje da će UPSS “podići glas” i u vezi sa ovim slučajem.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta "Hoću da znam, partijsko zapošljavanje u javnim institucijama" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja kroz program sufinansiranja projekata iz oblasti javnog informisanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna

    16:15 // 18. 8. 2017.

    Fuj!

  • Mišica

    15:18 // 18. 8. 2017.

    Naše gore stalno se tresu, ali iz potresa samo poneki mišić istrči!

    • Mišić

      21:31 // 21. 8. 2017.

      Upravo tako! A Sonje opstaju!

  • Logičar

    18:35 // 16. 8. 2017.

    Uz opasnost da budem linčovan, a bez lažnih pretenzija da naše društvo decenijama ne funkcioniše kroz nepotizam i recipročne usluge, ovde nema principa quid pro quo jer je gospođa zaposlena za stalno a dete na određeno, a to je daleko od quid pro quo u bilo kojoj zemlji, a kamoli u ovoj!

    • logicarka

      17:14 // 17. 8. 2017.

      A dete nece biti zaposleno za stalno posle izvesnog vremena... ni slucajno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: