Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:45, 3. 2. 2011.

| Istražujemo

Pedofilija pod zaštitom crkve i države

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:BIRN

VRANJE, NIŠ - Sadašnji srpski patrijarh vodio je 2003. godine tajnu komisiju Sinoda za ispitivanje slučaja pedofilije, ali su nalazi do sada uskraćeni javnosti, pokazuju saznanja Ivana Angelovskog, novinara Balkanske istraživačke mreže.

Pozivajući se na tvrdnje Gorana Arsića, jednog od vranjskih sveštenika koji su javno govorili o dečacima koje je vladika Pahomije navodno seksualno zlostavljao, BIRN piše da je vladika Irinej, koji u to vreme još nije bio patrijarh, predvodio tročlanu komisiju koja bi trebalo da ispita skandal.

Međutim, iako se, kako kaže, nadao da će vladika niški pokušavati da dođe do istine, Arsić tvrdi da je Irinej bio ljut jer je nekoliko sveštenika zajedno sa jednim od dečaka sa optužbama izašalo u javnost.

- Umesto da mi pričamo njemu, on je pričao nama. Tada mi je bilo jasno da svi u crkvi znaju [za seksualno zlostavljanje dece], ali ćute. Bili smo naivne ovce što smo verovali u čistotu naših crkvenih vođa - kaže Arsić.

Otac Arsić kaže da je crkvena komisija formirana početkom 2003. kako bi ispitala optužbe protiv episkopa Pahomija, koji je bio tada, a i danas je, vladika eparhije vranjske.

Postojanje crkvene komisije, eventualni nalazi, kao i identitet trojice crkvenih velikodostojnika koji su bili u komisiji, do sada nije bio poznat javnosti. Prema Arsićevim rečima, pored sadašnjeg patrijarha, druga dva člana komisije bili su episkop Grigorije iz Trebinja, u Bosni i Hercegovini i Milutin Timotijević, rektor Prizrenske bogoslovije na Kosovu.

U BIRN kažu da su još avgusta 2010. godine od informativne službe SPC pismeno zatražili intervju sa patrijarhom Irinejem, sa namerom da se rasvetle okolnosti rada komisije i da se javnosti predoče njeni nalazi. Zahtev iste sadržine poslat je i episkopu Grigoriju, ali i pored nekoliko telefonskih podsećanja crkveni zvaničnici nisu odgovorili.

- Uporno ćutanje crkve o seksualnom zlostavljanju maloletnika, kao i način na koji su suđenja protiv sveštenika SPC vođena, ostavio je snažan utisak na umešanu decu, pravne stručnjake i eksperte za zaštitu dece. Oni veruju da su se moćne političke elite i pravosudni organi udružili sa sveštenstvom u potpunom prikrivanju skandala - piše u tekstu objavljenom na sajtu BIRN.


Politički pritisak

Vladika Pahomije na sudu je oslobođen optužbi 6. marta 2007. godine, ali u javnosti se i dalje često čuju ocene da su sudije u ovom predmetu bile pod političkim pritiskom.

Sudija koja je Pahomija oslobodila krivice, Katarina Ranđelović, negirala je da je podlegla pritisku, dok je sudija Danilo Nikolić, donedavno predsednik Okružnog suda, odbio da komentariše slučaj.

Međutim, prema saznanjima do kojih je došao BIRN, u Ministarstvu pravde zavedeno je anonimno pismo u kome se navodi da su 5. marta, dan pre izricanja oslobađajuće presude, Danilo Nikolić i Katarina Ranđelović viđeni su "u restoranu ispod tribina Fudbalskog kluba Radnički, u popodnevnim satima" sa tadašnjim ministrom pravde Zoranom Stojkovićem (DSS).

Sudija Ranđelović negirala je da se tog dana sastala sa ministrom, dok je Nikolić odbio da razjasni da li je bio tamo ili ne, a Stojković nije ni pristao na intervju. 

Iako Stojković odbija da potvrdi ili negira da li je bio u poseti Nišu dan pre oslobađanja Pahomija, prema saopštenju još uvek dostupnom na sajtu niškog univerziteta, bivši ministar pravde zaista jeste bio tog dana u Nišu.

Prema saopštenju na sajtu, Stojković je prisustvovao predstavljanju knjige na Niškom univerzitetu 5. marta 2007. godine. Knjigu, Sporazum o priznanju krivice, napisao je Danilo Nikolić, predsednik Okružnog suda i predsedavajući drugostepenog veća koje je potvrdilo oslobađajuću presudu Pahomiju.

Originalni tekst možete pročitati na sajtu BIRN - ovde.

Slučaj Pahomije

Optužnica za seksualno zlostavljanje podignuta je protiv episkopa Pahomija 2003. godine i on je pozvan da se pojavi u Vranju na suđenju zatvorenom za javnost. Optužnica je podignuta u ime četvorice tinejdžera, od kojih je najmlađi imao 13 godina.

Četiri godine kasnije, nakon dugotrajnog procesa, prebacivanja predmeta iz vranjskog u niški Opštinski sud, episkop Pahomije proglašen je nevinim. Presudu je potvrdio drugostepeni sud - Okružni sud u Nišu.

Iako je Vrhovni sud Srbije u oktobru 2007. presudio da je odlukama prethodnih sudskih instanci povređen zakon, episkopu Pahomiju nije moglo ponovo da se sudi - odluka Vrhovnog suda, po zahtevu za zaštitu zakonitosti , ne proizvodi pravno dejstvo ukoliko je na štetu optuženog.

Vladika eparhije vranjske, Pahomije, od početka insistira na svojoj nevinosti, tvrdeći da je žrtva antipatriotskih i anticrkvenih zavera.

 
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dušica petrović

    17:20 // 12. 4. 2011.

    pitam se kako onaj sveti čovek PATRIJARH PAVLE, nikako ne nađe vremena da obiđe izgorelu crkvu u Nišu, na čijem čelu je bio sadašnji patrijarh????????????

  • George Djordjevic

    07:56 // 6. 2. 2011.

    Ovo pismo kruzi medju Srbima u Americi.
    Ako ovaj oristor neprimi celo a vas interesuje, javite mi se sa vasim e-mejlom
    Patrijarh srpski Irinej: lovac na žene i novac
    Samo mirno građani Srbije...Njegovo preosveštenstvo kontroverzni biznismen. Radi kompletiranja istine o ovdašnjim ribarima ljudskih duša, što je uslov za
    TABLOID br 225, 02.02.2011
    +++
    istinu o nama samima i svemu što nam se događa, Tabloid objavljuje pismo sveštenog lica iz Niša (poznatog redakciji), upućeno pre desetak godina tadašnjem protomajstoru hrama svetog Save Bogdanu Pešiću. U pismu se govori o liku i delu tada episkopa niškog a danas patrijarha srpskog Irineja. Pismo je lične prirode, ali ga kao dokument o tadašnjem i budućem vremenu, o crkvenim i necrkvenim stvarima, objavljujemo u celini

    Poštovani gospodine Pešiću,
    Veoma nam je žao što ste u najboljoj nameri da nesebično pomognete Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu praktično ruinirali svoje zdravlje. Kao što ste se i sami lično mogli uveriti, sem Njegove svetosti patrijarha Pavla i nekoliko čestitih episkopa koje na prste možemo izbrojati…
    Primer niškog vladike Irineja to najbolje ilustruje, mada i drugi nisu “bolji” od njega. Zato se, nažalost, Srpska pravoslavna crkva polako ali sigurno raspada u svetu a u narodu odumire.
    Vi, gospodine Pešiću, imali ste nesreću da na jednom plemenitom i uzvišenom poslu sarađujete sa osobom koja je sva ogrezla u nemoralu, prljavštini, nečasnim poslovima i koja u narodu, kako među vernicima tako i u redovima sveštenika Niške eparhije, a i šire, nema, ama baš nema, nikakvog autoriteta.

  • meda

    00:18 // 6. 2. 2011.

    Sa velikim interesovanjem sam procitao tekst i veoma se razocarao.

    Naslov direktno i striktno sugerise da se radi o necem dokazanom i potvrdjenom a sam tekst je tek samo niz okolnosti i izjava koje ne dokazuju nista a iz cega nam se nudi zakljucak (sto je sasvim u redu)
    Naslov je velika sramota za urednika ove kolumne i dzinovski korak ka tabloidalnoj spektakularnosti.

    Pedofilija je jedna od ljudskih bolesti koja svakako treba da bude kaznjavana maksimalno i bez ikakve samilosti.
    Ono sta najmanje treba da bude je sredstvo za povecanje broja citaoca/gledaoca.
    Neadekvatan spektakularan naslov je upravo to.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: