Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 27. 8. 2014.

| Istražujemo

Perišić ne može biti član Saveta Medicinskog fakulteta

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Zoran Perišić SNS niš gradonačelnik korupcija
Pred smenom u Savetu; Zoran Perišić

Inspekcija Ministarstva nauke utvrdila da je imenovanjem dr Zorana Perišića, gradonačelnika Niša, za člana Saveta niškog Medicinskog fakulteta prekršen Zakon o visokom obrazovanju.

Tačnije, sporno je to što je Perišić zaposlen u toj visokoškolskoj ustanovi, a istovremeno je i jedan od tri člana Saveta u ime Države, što nije dozvoljeno.

Kako se navodi u izveštaju inspekcije od 20. avgusta, Perišić je počeo da radi na Medicinskom fakultetu 11. jula 2012. godine, samo jedan dan pre nego što je izabran za gradonačelnika Niša. Ali, mesec dana kasnije dekan Fakulteta doneo je rešenje kojim Perišiću miruje radni odnos, jer je izabran za gradonačelnika.

- Imajući u vidu da nastavnik kome miruje radni odnos zadržava svoj status na visokoškolskoj ustanovi i odredbu član 52. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju, dr Zoran Perišić ne može biti član Saveta Medicinskog fakulteta iz reda osnivača - piše u izveštaju.

Inspekcija je Fakultetu naložila da u roku od 15 dana predloži novog člana Saveta umesto Zorana Perišića.

Danas je održana sednica Naučno-nastavnog veća na kojoj je dekan upoznao članove sa izveštajem inspekcije Ministarstva nauke, ali novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju. Naime, članovi veća jednoglasno su odlučili da se novinaru Južnih vesti dozvoli prisustvo sednici.

Ipak, kako Izveštaj obuhvata čitav niz zaključaka, moguće je da razrešenje Zorana Perišića neće biti razmatrano.

Vredi pomenuti da je inspekcija na Medicinski fakultet došla na zahtev Osnovnog javnog tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsetimo, Vlada Srbije je marta ove godine imenovala trojicu visokih gradskih i političkih funkcionera za članove Saveta Medicinskog fakulteta u Nišu - Zorana Perišića, Igora Novakovića i Sašu Živića.

Sva trojica su dobili saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije za istovremeno obavljanje duplih funkcija. Ali, kako je novinarima Južnih vesti pojašnjeno u Agenciji, ta institucija je isključivo analizirala eventualni sukob interesa, odnosno nespojivost funkcija, a ne i moguće kršenje Zakona o radu, odnosno Zakona o visokom obrazovanju.

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kalca

    01:22 // 6. 9. 2014.

    Lele,lele,lele...ovoj li vi je gradonacelnik?Kakvo se napravi od krasan Nis?Pa po grob se okrece i moj Capa od sramotu.Nislije bre,uzimajte se u pamet pa sklanjajte ova cudila iz vlast.

  • realista

    18:31 // 31. 8. 2014.

    Kakva bre zakon!? Pa jos Domanovic je rekao da je zakon za opoziciju a ne za vlast! Sta je tu lose da covek ima 20-30 funkcija!? Tamo se i onako nista ne radi. AlMora da je VLAST!

  • unisten

    09:30 // 29. 8. 2014.

    Cega se ovaj dotakne, to unisti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: