Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:02, 23. 11. 2013.

| Istražujemo

Perišić nije prijavio svoju platu

Autor:P.B. i B.G.Izvor:Južne vesti
Zoran Perišić gradonačelnik Niša

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere prihoda gradonačelnika Niša, jer ni godinu i po dana nakon imenovanja nije prijavio koliku platu prima.

Prvi i jedini put Zoran Perišić je 16. avgusta prošle godine Agenciji prijavio da mesečno iz javnih budžeta zarađuje nešto manje od 100.000 dinara.

Pri tom, kako je naveo u svojoj prijavi, platu je primao samo u Kliničkom centru (26.691 din) i na Medicinskom fakultetu (73.222 din).

Iako su Perišićevi mesečni prihodi kao gradonačelnika Niša oko 140.000 dinara, a do sada mu je iz gradske kase isplaćeno preko 2 miliona dinara, u polju u kome bi to trebalo da piše i dalje stoji 0 (nula) dinara.

Podatak koji je Perišić prijavio Agenciji Jedino što je Perišić prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Gradonačelnik kaže da je reč o propustu, a da on "ništa ne krije" o svojim primanjima.

- Očito je to propust, moj ili pravne službe. Ali, ništa ne krijem. I Južnim vestima sam pre nekoliko meseci dostavio platne listiće, a uredno sam platio i porez na te prihode. Proveriću sa pravnom službom - rekao je Perišić.

Nakon nepunih sat vremena se Južnim vestima javila žena koja se predstavila kao pravnica iz Gradske kuće i pokušala da objasni zbog čega je kao plata gradonačelnika u Registru Agencije za borbu protiv korupcije upisano "nula dinara".

- Gradonačelnik je funkciju preuzeo sredinom jula 2012. godine i u zakonskom roku od mesec dana je prijavio sve svoje prihode. Ali, kako je Administrativni odbor Skupštine Grada je konstituisan tek posle 2 meseca, pre toga gradonačelniku nije ni isplaćivana plata, pa nije ni znao kolika će mu biti - rekla je pravnica.

Pravnica je dodala i da su Agenciji za borbu protiv korupcije u međuvremenu dostavljeni novi podaci.

Ali, na pitanje novinara "Kada je to poslato?", posle kraće dramske pauze odgovorila je: "Danas". Dopis Agencije za borbu protiv korupcije Obaveštenje iz Agencije za borbu protiv korupcije; kliknite za uvećanje

Inače, Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije obavezuje sve javne funkcionere da prijave svoju imovinu i prihode najkasnije do 31. januara tekuće godine za sve eventualne izmene koje su nastale tokom prošle godine - ukoliko se oni u međuvremenu uvećaju tako da pređu godišnji iznos prosečne NETO plate u Srbiji.

Posečna plata u Srbiji je oko 45.000 dinara, što na godišnjem nivou iznosi oko 550.000 dinara.

S obzirom na to da je, prema podacima iz njegovog platnog listića, Zoran Perišić od imenovanja, sredinom jula 2012. do kraja godine iz gradskog budžeta primio bezmalo 800.000 dinara, nesumnjivo je bio u obavezi da podatak o svojoj zaradi dostavi Agenciji.

Vredi pomenuti da su i podatak o plati gradonačelnika novinari Južnih vesti čekali punih 6 meseci, a da je iz gradske Uprave za finansije dostavljen tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.


"Koliki su prihodi Južnih vesti?"

Očito isprovociran pitanjem u vezi sa neprijavljivanjem svoje plate, nekoliko minuta nakon što je završio telefonski razgovor sa novinarom i urednikom Južnih vesti Predragom Blagojevićem, gradonačelnik Niša Zoran Perišić ponovo je pozvao Blagojevića.

Ovog puta interesovao se za prihode Južnih vesti.

- Samo da proverim da li je tačan podatak da su Južne vesti u 2012. godini imale obrt od 19 miliona dinara?

Nakon što je dobio potvrdan odgovor, kao i informaciju da je taj podatak javno dostupan na sajtu Agencije za privredne registre, Perišić se zahvalio i prekinuo vezu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radnik vodovoda

    17:47 // 29. 11. 2013.

    a u vodovodu kasne plate vec deset dana zbog takvih kao perisic koji je bio lju avnik sadasnjem direktoru vodovoda ljudi nemaju za hleba a oni se ...STRASNO ANDREJEVIC I PERISIC KAKAV PAR.DAJ PLATU

  • insajder

    16:22 // 28. 11. 2013.

    Videcemo ledja uskoro i ovoj lopurdi

  • Sasa Petrovic

    20:20 // 27. 11. 2013.

    To PERISICU CARE, drpaj lovu i unisti SNS u Nisu, kada Vucic i Toma koji su te postavili , nece da te smene.Tebe cuva samo BULATOVIC.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: