Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 20. 12. 2016.

| Istražujemo

Po tužbi Južnih vesti poništen i "medijski konkurs" u Nišu

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Medijski konkurs poništen
Šta dalje? Foto: Flickr / Sibe Kokke

Zbog brojnih nepravilnosti u prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje javnog interesa u Nišu, koje su utvrđene po tužbama Južnih vesti i radija Banker, Upravni sud je poništio odluku gradskih vlasti i naložio da ponove proceduru.

Tako će uz poništenje konkursa, zbog pogrešnih poteza gradskih vlasti poreski obveznici u Nišu morati da plate i sudske troškove od još oko 140.000 dinara.

Sud je prihvatio tužbe Bankera i Južnih vesti u kojima je, između ostalog, navedeno da prilikom odlučivanja o raspodeli novca građana gradske vlasti nisu jasno obrazložile zbog čega kome daju koliko novca, ali i da su pojedini članovi konkursne komisije bili u sukobu interesa, jer su istovremeno radili za neke od medija koji su učestvovali na konkursu.

Zasada nema javne reakcije gradskih vlasti, pa nije poznato šta će se dalje dešavati.

Pinokio Mediji kao sredstvo propagande ili informisanja građana? Foto: Flickr/Gigi IbrahimPodsetimo, na ovom konkursu odluku o raspodeli novca donosila je tročlana komisija kojom je predsedavao Goran Vladković, vlasnik OK radija iz Vranja, a u njoj su bili i novinar Novosti Dušan Stojanović i novinarka agencije BETA i leskovačkog portala JugMedia Biljana Ljubisavljević.

Oni su najveći deo sume od 50 miliona dinara namenjenih javnom informisanju u Nišu, prema oceni Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), raspodelili na veoma diskutabilan način.

Naime, više od 86 % novca dodelili su Televizijama Belami, Zona, Kopernikus i Narodnim novinama, medijima koji su u izveštaju Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije označeni kao mediji koji su "vlasnički, finansijski ili uređivački bliski vlastima". Svi pomenuti mediji su tokom suđenja tvrdili da je odluka gradskih vlasti o raspodeli novca potpuno zakonski ispravna, i predlagali sudu da tužbu odbaci.

Posebno je sporno što uz ogromno interesovanje javnosti gradske vlasti nisu objavile kriterijume na osnovu kojih je novac raspodeljen, niti obrazloženje same konkursne komisije.

Konkursna komisija koja je odlučivala o raspodeli skoro pola miliona evra odlučila je da javnosti ne dozvoli uvid u svoj rad, pravdajući se tvrdnjom da bi to "usporavalo rad".

Inače, Upravni sud je prošle nedelje već poništio i prošlogodišnji "medijski konkurs" u Leskovcu, takođe po tužbi Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoza niš

    10:58 // 20. 12. 2016.

    ne razumem zašto se pare iz budžeta daju privatnim televizijama internet portalima i radio stanicama

    • prof dr CVETKO prvi

      14:24 // 20. 12. 2016.

      @ zoza niš :
      Što im daju ?
      Trebu im ! Na nji' ,a na nas - ništa ne trebe !

    • ко је овде луд?!

      15:17 // 20. 12. 2016.

      Право питање! Прво Град Ниш прода своје јавно предузеће "Народне новине" са целом зградом, пошто им наводно не требају Народне новине, а онда дају паре приватницима за финансирање?! По београдском наређењу Град Ниш није ни подигао глас за гашење друге по старости радио дифузне станице у Србији - Радио Ниша, а сада дај паре за приватне радио и ТВ станице?! Шта је са богатом фонотеком Радио Ниша?

  • Student

    10:12 // 20. 12. 2016.

    Svaka cast za hrabrost i istrajnost!
    Drago mi je da Nis ima pravi nezavisni portal.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: