Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 12. 10. 2017.

| Istražujemo

Policija ćuti o dokumentima vezanim za slupana kola "Parking servisa" Niš

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Zahtev
Nema odgovora na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Podatke u vezi sa anonimnom krivičnom prijavom iz 2015. protiv direktora niškog Parking servisa Marka Jankovića zbog sumnje da je parama građana platio popravku službene “škode oktavije”, koju je nepoštujući saobraćajna pravila, slupao 2013. godine, Policijska uprava Niš nije dostavila novinarima Južnih vesti, uprkos zvaničnom Zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

Putni nalog iz 2013. godine, za slupani auto, naslovljen na direktora Jankovića, kao i ime i prezime inspektora koji je vodio ovu istragu, novinari su zvaničnim zahtevom tražili od Policijske uprave Niš još 28. septembra, na šta su oni imali rok od 15 dana da dostave tražena dokumenta ili da odbiju zahtev. Međutim, oni ništa od toga nisu učinili.

Inače, novinari Južnih vesti su putni nalog tražili od niške policije, nakon što su u Parking servisu rekli da oni, prema Zakonu, više ne poseduju taj dokument, ali da se on, zbog anonimne prijave protiv Jankovića, nalazi u Osnovnom javnom tužilaštvu i Policijskoj upravi Niš.

Između ostalog, po nalogu državnog tužilaštva po predmetu smo dostavili originalnu dokumentaciju: „putne naloge za "škodu oktaviu" niških registracija na dan 25. 11. 2013. godine, a koja dokumentacija se nalazi kako kod Policjske uprave tako i u Osnovnom javnom tužilaštvu Niš - rekli su u Parking servisu.

Podsetimo, novinari su ova dokumenta tražili i od Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, međutim, iz ove institucije stigao je odgovor da su sva dokumenta vezana za odbačenu krivičnu prijavu protiv Jankovića nekako nestala iz arhive Tužilaštva.


Niška policija i MUP često ne žele da odgovaraju na pitanja

Iako novinari od Policijske uprave Niš redovno dobijaju saopštenja u vezi sa pojedinim hapšenjima i saobraćajnim nezgodama i nesrećama, odgovore na mnoga pitanja, koja su u interesu javnosti nikada nisu dobili.

Do danas nije poslato zvanično saopštenje policije u vezi sa dvostrukim ubistvom u centru Niša, ispred kafića "Pandora", koje se dogodilo 26. juna.

Pored toga, policija nije želela da odgovori na pitanja novinara o razlozima hapšenja osobe koja je protestovala ispred Gradske kuće. Umesto odgovora, u policiji su ocenili da "nema potrebe da odgovaraju", jer su novinari već objavili tekst.

Policijska uprava Niš nije želela da kaže ni koliko je patrolnih kola namenjeno njima od 710 autombila, koliko je kupilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Isto postupa i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje će zbog skrivanja informacija o vatrogasnim kamionima niške vatrogasno-spasilačke brigade morati da plati kaznu od 20.000 dinara. Ista stvar je i sa nabavkom 710 policijskih "škoda", kupljenih od Auti Čačka u tajnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pedja

    13:05 // 13. 10. 2017.

    Posto mup nesaradjuje sa medijima osim kada im to odgovara mediji treba da pocnu da bojkotuju mup

  • Aperkat

    17:57 // 12. 10. 2017.

    To se i ocekivalo!Uloga poverenika za pristup javnim informacijama je devalvirana,degradirana i nailazi na podsmeh kod svih partijskih namestenika!

  • slavko

    15:46 // 12. 10. 2017.

    Ova nasa policija jedino to i zna.Da cuti.drugo nista i ne rade.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: