Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:47, 24. 8. 2012.

| Istražujemo

Pomoćnici gradonačelnika pod istragom

Autor:Predrag Blagojević, Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
Radan Ili Slavoljub Vlajković
Radan Ilić (levo) i Slavoljub Vlajković

Agencija za borbu protiv korupcije vodi istragu u slučaju nekoliko javnih funkcionera iz Niša, među kojima su dvojica pomoćnika Gradonačelnika, saznaju Južne vesti.

Pod istragom su predsednik niškog SPS Slavoljub Vlajković i funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije Radan Ilić.

Njih dvojica su sredinom jula preuzeli nove javne funkcije, a pri tom, kako Južne vesti saznaju, nisu od Agencije za borbu protiv korupcije zatražili saglasnost. Naime, po zakonu oni su bili u obavezi da to učine u roku od 3 dana od preuzimanja nove funkcije.

Radan Ilić je marta 2011. godine postavljen za pomoćnika direktora Kliničnog centra u Nišu, pa mu je ovo druga javna funkcija, dok je Vlajkoviću čak treća.

Vlajković je direktor JP Nišstan još od 2004. godine. Nakon majskih izbora 2012. izabran je za narodnog poslanika, a od nedavno je i pomoćnik Gradonačelnika Niša Zorana Perišića. Pored toga Vlajković je i predsednik FK Radnički, koji se velikim delom finansira upravo iz gradskog budžeta.

Treći koga je Perišić postavio za pomoćnika je Igor Novaković (SPS). Ali, za razliku od prethodne dvojice on je podneo ostavku na funkciju predsednika Skupštine Opštine Palilula.

Vlajkovićev komentar nismo uspeli da dobijemo. On je odgovorio na telefonski poziv, ali rekao da je van zemlje.

Njegov kolega iz kabineta gradonačelnika Radan Ilić, inače doktor prava, smatra da on zapravo i nije "javni funkcioner". Kako je pojasnio, "Pomoćnik Gradonačelnika" po Zakonu o lokalnoj samoupravi, nije "funkcioner".

- Lokalna samouprava ima 4 organa. To su Skupština, Gradsko veće, gradonačelnik i gradska uprava. Pomoćnik Gradonačelnika nije ni u Skupštini, ni u Gradskom veću, nije ni u gradskoj upravi. Znači, u smislu Zakona o sukobu interesa nije funkcioner - rekao je Ilić.

Ilić je potvrdio da i dalje radi kao pomoćnik direktora u KC Niš, uz pojašnjenje da ni to nije javna funkcija, već "obično radno mesto".

Podsetimo, pomoćnik Gradonačelnika je funkcija koja je predviđena Statutom Grada Niša. U tom dokumentu piše da ih ima 5, a da ih postavlja Gradonačelnik.

- Pomoćnici Gradonačelnika pokreću inicijative, predlažu projekte i daju mišljenja u vezi sa pitanjima koja su od značaja za razvoj u oblastima za koje su postavljeni - piše u Statutu.

Inače, pod udarom zakona mogli bi da se nađu i ostali javni funkcioneri koji obavljaju više od jedne javne funkcije. Po analizi Južnih vesti, takvih je samo u Nišu trenutno nekoliko desetina, a najviše ih je iz stranaka koje su i do sada bile na vlasti - SPS i URS.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Djokic

    13:18 // 27. 8. 2012.

    Tacno tako. Prosto vise ne znam sta jos treba da nam se desi pa da shvatimo da to sto biramo iste bombone u drugom pakovanju nece nikada i nikako promeniti nas status.To sto je ovaj Radan od nekpg cinovnicica dosao do statusa doktor nauka samo to potvrdjuje. Setimo se bahatog i nepismenog kursadzije iz Leposavica, direktorke OS Cele Kula koja je takodje u svojim poznim godinama naprasno pocela da se bavi naukom i u tom naucnom uzdizanju na cuvenom univerzitetu u leposavicu stekla toliko zeljenu diplomu. A dr zoran jonic, covek koji je doktorirao veliki odmor i skoci-cuci nauku, to je tek za pricu. Na nasu zalost, jedino sto nam moze pomoci je go....a motka.

    • SNEKI

      13:45 // 27. 8. 2012.

      Verovatno ste čuli slučaj Vučka Savića Kuršumliji koji opštinske činovnike traktorom razvozi do divljih deponija da čiste. Misim da bi i Nišu umesto tih motki trebalo nekoliko Vučka Savića, pa da se očisti grad od svakojakog đubreta!

    • Dragan

      09:06 // 31. 8. 2012.

      Tacno Milose.Cini mi se da je Radan Ilic zavrsavao KRAGUJEVACKI fakultet u vreme afere kupovine diploma,pa je stvar zataskana a on iz poreske uprave pomeren u klinicki centar.

  • Aleksandra

    10:56 // 27. 8. 2012.

    Gospodine Iliću, imajte bar toliko dostojanstva, pa nemojte da se raspravljate i da nas ubeđujete da ste baš toliko svi vi toliko sposobni da baš svi vi morate da obavljete više funkcija, ili kako ih vi već zovete, odjednom. Pa apsolutno je jasno, da ne možete da date svoj maksimum ni na jednoj od tih funkcija, tako da možete samo da otaljavate sve to što radite, i da još za to budete plaćeni! Samouvernost i oholost svih vas počinje već da vređa... setite se gde ste bili ranije, i kako ste, verovatno, ubeđivale druge, a i sebe, da ćete ostati pošteni i da se nećete pretvoriti u grabljivice...

  • kiksa

    10:29 // 27. 8. 2012.

    Ma sta se bre bunite kako ste glasali dok su vam obecavali radna mesta i departizaciju i asvaltiranje ulica tako sada trpite! A dvoglavi i cetvoroglavi neka sisaju narodne pare! Svi su lagali i zuti i eksperti ali izgleda i SNS ili Vucic nezna sta mu radi gradonacelnik po Nisu?! Sramo ta bre sramota vise da covek sa jednom glavom ima pet funkcija kao da ima pet glave?!?!?!?!? Ali ovaj narod je deb..an! Sramota sta nam rade ma ko bio....i zuti i plavi i crveni i crni prefarbani ISTI SU!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: