Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 19. 10. 2018.

| Istražujemo

Portparolka Opštine Medijana dobila posao mimo zakona, a pritom ga i ne obavlja

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
opština medijana
Kitanovićeva ne obavlja posao za koji je građani plaćaju; foto: Vanja Keser

To što je prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta Opštine Medijana, šefica Odseka za poslove razvoja i odnosa sa javnošću dužna da komunicira sa medijima, ne sprečava Dušanku Kitanović, koja od februara radi na ovim poslovima, da novinarima Južnih vesti ne odgovara na pozive. Ona je posao dobila mimo ikakvog konkursa, a stručnjaci ocenjuju da bi nadležni organi morali da reaguju na ovakvo nepoštovanje zakona.

dušanka kitanović Kitanovićeva spornim putem do posla u Opštini; printskrin: Facebook/Dušanka KitanovićKomunikacija između Opštine Medijana i Južnih vesti ne postoji već neko vreme zbog čega javnost ostaje uskraćena za važne informacije u vezi sa funkcionisanjem ove najveće niške opštine.

Iako su zahtevali da se čak i komentari rukovodstva Opštine traže zvaničnim zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, što nije uobičajena praksa, oni na njih ne odgovaraju.

Pored toga, predsednik Opštine Nebojša Kocić ne odgovara na pozive i poruke, a insistirao je i da se sve informacije traže od portparolke Dušanke Kitanović, koja ne samo da odbija da ih da već i spušta slušalicu novinarama Južnih vesti kada se predstave ili kaže da je “na sastanku”.

Time ona ne ispunjava svoje radne obaveze definisane Pravilnikom o sistematizaciji, za koje je plaćaju građani.

Da kontaktira sa medijima, izdaje saopštenja za javnost i vodi konferencije za štampu - između ostalog navodi se u Sistematizacije Opštine za Dušankino radno mesto.


Kitanovićeva zaposlena mimo Zakona, a primala i socijalnu pomoć od Opštine

Iako je Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicima lokalne samouprave predviđeno da u Opštini mogu biti zaposleni oni koji se prijave na interni ili javni konkurs, ovo je izostalo u slučaju Kitanovićeve.

sistematizacija medijana Između ostalog, prema Sistematizaciji, Dušanka Kitanović je dužna da "kontaktira sa medijima"Naime, Kitanovićeva je, prema rečima bivšeg predsednika Opštine Milana Krstića, po različitim ugovorima na određeno u Medijani obavljala razne poslove, a do avgusta 2017. je radila kao zamena Jelene Milenković na poslovima odnosa s javnošću. Međutim, nakon što se Milenkovićeva vratila sa porodiljskog, kako kaže tadašnji predsednik Krstić, Kitanovićevoj nije produžen ugovor o radu, jer nije bilo prostora da se to učini po Zakonu.

Njen radni odnos prestao je početkom avgusta 2017. kada se Jelena vratila sa bolovanja. Kitanovićeva je u više navrata tražila da joj se da bilo kakav ugovor, ali kako nije bilo zakonskog osnova da bude zapošljena, nisam mogao ništa da potpisujem - kaže Krstić.

Nedugo nakon toga, septembra 2017. Krstića je zamenio Kocić, koji je istovremeno zamenio i Demokratsku stranku Srpskom naprednom.

dušanka socijalna 25.000 dinara za gospođuNovi predsednik je, prema dokumentaciji u koju su novinari imali uvid, Dušanki Kitanović u više navrata odobravao socijalnu pomoć, u iznosu između 20.000 i 25.000 dinara.

Februara 2018. je ponovo zamenila Jelenu Milenković, ali ovog puta van zakonskih procedura, jer nije bilo javnog konkursa, na kome bi ona uopšte mogla da se prijavi i zaposli u Medijani gde formalno nije radila od avgusta 2017. godine.

Komentar u vezi sa Dušankinim zapošljavanjem izostao je i od Kocića, koji se, po običaju, nije javljao na telefon, niti odgovarao na poruke, kao i od same Kitanovićeve, koja je sledila Kocićev primer iako je posao obavezuje na to.

Podsetimo, sporna zapošljavanja nisu novost u Medijani. Naime, to što nisu imali zakonom predviđeno radno iskustvo, nije sprečilo predsednika Kocića da pri svom kabinetu zaposli na određeno vreme Mimu Živković, kao i funkcionera Srpske napredne stranke Danijela Arsenkovića. Upravna inspekcija, uz pretnju novčanom kaznom, naložila je da se spornim službenicima da otkaz.

Inače, u Medijani novinarima Južnih vesti nisu dostavili ugovor o radu Dušanke Kitanović, iako je tražen zvaničnim zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja.

Inače, ovo nije prvi put da se Kitanovićeva zapošljava mimo zakona, jer je i 2013. godine dobila posao u Medijani pre raspisivanja konkursa.


"Transparentnost Srbija": Nadležni organi moraju da reaguju

Osvrćući se na slučaj Dušanke Kitanović, Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže da se "polako navikavamo da se zakoni krše i da bi zbog toga, moralo da se reaguje, ako je u Medijani zapošljavano mimo zakona.

U normalnoj situaciji čovek bi rekao da je u najmanju ruku čudno, ali nažalost mi se navikavamo da se zakoni neometano krše. Jedino što ostaje da se vidi da li će na tako nešto da reaguje Državna revizorska institucija ili neka od inspekcija - navodi Minić.

Inače, u Opštini Medijana već neko vreme odbijaju da komuniciraju sa novinarima Južnih vesti, a odbijaju da dostave i dokumentaciju koja je u vezi sa radom najveće niške opštine.

Između ostalog, u Opštini nisu komentarisali sporna zapošljavanja, ali ni put neženja iz javnih preduzeća u Rusiju o trošku Nišlija, koji je organizovala Medijana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav Stanković

    23:44 // 20. 12. 2018.

    DIKTATURA
    U diktaturi, jedan čovek komanduje celom državom. To je bilo u vreme Tita, pa u vreme Slobe do vremena ''žutih'',naročito sa Tadićem, da bi kulminiralo danas, od dolaska SNS na vlast. Zato ćemo svakodnevno sve dublje propadati.
    Zato molim mlade, da stave prst na čelo i krenu u sklanjanje ovog diktatora. I ulica je rešenje.

  • Na žalost

    17:16 // 19. 10. 2018.

    SNS je, u gradu Nišu, postojao do 2012-te. A onda, munjevito srozavan, što nesposbnim rukovodstvom, što raznoraznim preletačima. Lično, kao osnivač, osećam se bedno.

    • Tivat

      21:01 // 20. 10. 2018.

      Jednim komentarom ne mozes doziveti katarzu!Mnogo ste zla naneli ovom narodu,ponasate se kao sekta bahatih samozivnika.

  • nova nada macura

    13:41 // 19. 10. 2018.

    A,onaj sa NTV-a sto postao portpail u Klinickom centru?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: