Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 27. 2. 2017.

| Istražujemo

Potvrđeno: Perišić radio bez licence

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
perisic
Perišić radio bez licence, a niko ne reaguje; foto: JV arhiva

U periodu kada mu je licenca istekla, od januara do novembra 2016. godine, bivši gradonačelnik Niša i kardiolog Zoran Perišić, imao je 91 intervenciju na Odeljenju interventne kardiologije u Nišu. Postavljao je stentove i radio koronarografiju - invazivnu dijagnostiku bolesti srca, iako nije imao važeću licencu.

Kako je već poznato, doktor Perišić je bez licence bio skoro godinu dana, jer mu je ona istekla na kraju 2015. godine. Lekarska komora mu je izdala rešenje o privremenom oduzimanju licence početkom novembra prošle godine, ali je on ubrzo nakon toga obnovio.

10 meseci prošle godine Perišić je praktično radio sa nevažećom licencom koju su iz Komore, kako su rekli, i ranije hteli da mu oduzmu, ali nisu mogli, jer je poznati niški lekar promenio adresu stanovanja.

Za tih 10 meseci Perišić je odlazio povremno na Kliniku za kardiologiju, a sudeći prema informacijama koje su iz Kliničkog centra dostavljene novinarima Južnih vesti, intenzivnije je počeo da radi od avgusta prošle godine, nakon smene sa mesta gradonačelnika Niša.

Tako je u februaru i maju 2016, dok je još bio prvi čovek Niša, odradio svega 3 koronarografije i jedno ugrađivanje stenta, ali je zato već u avgustu, nakon odlaska sa funkcije u Gradu, uradio 26 snimanja i ugradio 12 stentova. U septembru je imao 3 koronarografije, a u oktobru 32 i 15 ugrađenih stentova.

Kako u jednom svom tekstu na sajtu stetoskop.info doktor Perišić sam objašnjava, oba zahvata se izvode sa lokalnom anestezijom tako što se pacijentu kroz arteriju u preponi, na ručnom zglobu ili u nadlaktici ubacuje žica kojom se dolazi do koronarnih arterija i koja može na vrhu da nosi kameru ili stent.

Ipak, na Klinici za kardiologiju kažu da neke od nabrojanih intervencija doktor Perišić nije izvodio sam.

Za određeni broj procedura prof. dr Zoran Perišić nije bio prvi operator već lekari na edukaciji za gore navedene procedure. On je bio u službi supervizora - pišu sa Klinike.

klinika Intervencije koje je doktor Perišić izveo u prvih deset meseci prošle godine; izvor: KCDoktor Perišić je od uvođenja novog informacionog programa u zdravstvu (IZIS), koji se koristi od marta prošle godine, prema podacima sa Klinike, imao i 30 specijalističkih pregleda u ambulanti.

U Lekarskoj komori su ranije novinarima Južnih vesti potvrdili da lekar kojem je istekla licenca ili mu je ona oduzeta, ne sme da radi sa pacijentima, da ih pregleda, leči ili operiše.

Pošto je, prema zvaničnim informacijama iz Kliničkog centra, sada izvesno da je doktor Perišić sa nevažećom licencom radio sa pacijentima, njegovim slučajem trebalo bi da se pozabave zdravstvena inspekcija i Sud časti Lekarske komore Srbije, ali zasada, kako su rekli u Komori, ovaj slučaj još niko nije prijavio.


"Nisam radio bez licence, već je samo istekla"

Zoran Perišić potvrdio je ranije da mu je licenca za rad istekla decembra 2015. i da ju je obnovio tek u novembru 2016, ali tada je smatrao da je i u tom periodu on imao dozvolu za rad sa pacijentima.

Ne, ja nisam bio bez licence. Imao sam je sve vreme. Ona nije bila oduzeta. Sve što sam u tom periodu radio, a nije bilo puno toga, ne mogu da kažem da je bilo bez licence, već da u tom trenutku nije bila obnovljena licenca - kaže Perišić.

Ipak, Perišića do obnavljanja licence nije bilo na spisku licenciranih lekara koji je dostupan na sajtu Lekarske komore Srbije.

Sada se njegovo ime tu nalazi, ali jasno piše da mu licenca važi od 10. novembra 2016. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Baba Vanga

    20:41 // 27. 2. 2017.

    Sada ti pacijenti treba da presaviju papir i tuže Perišića i bolnicu i uzmu naknadu zbog ovoga. Dok nekog ne udariš po džepu neće se opametiti. Mogli su da dovedu i moju babu da leči ljude, ni ona nema licencu ali odlično namešta koske. Bolje od mnogih lekara iako ni ona nema licencu kao ni Perišić

  • Dr VLADA

    18:10 // 27. 2. 2017.

    On je stručnjak, koji treba da izdaje licence !

    • Mislio da je licanca clanska karta SNS- Niš

      18:32 // 27. 2. 2017.

      Kvazi strucnjaka u SNS-u Niš imate baš dosta...sa Megatrend fakulteta, sa HILJADARKINOG fakulteta - opismenjivača SNS prostih kadrova za visoke funkcije na teret gradjana Niša i sl..... Počev od Perišića, Guske, Hiljadarke, Jonica, Drvara, Parketara, Dzunica.... sve kadar do kadra doktori nauka za otimanje od gladnog naroda i prodaju magle! Za to su dobili licencu - SNS clansku kartu!

  • Bulevarka

    17:39 // 27. 2. 2017.

    E sad, tih 91 pacijent hvali Perisica i ko zna jos koliko ambulantnih pacijenata su zauvalni zato sto je Perisoc radio svoj posao i postovao Hipokratovu zakletvu zarad neke licence koja samo sluzi da se skupljaju pare i nista vise. Licenca je obicna glupost koja se dobija cak za jedan radni dan ako neko to zeli

    • @Bulevarka

      18:27 // 27. 2. 2017.

      Zakon mora biti isti za sve pa i za SNS ex Gradonačelnika Perišića! A Vaš kometar toliko je nebulozan, prost i upravo podstiče na kršenje Zakona! Bolje da ga ne hvalite jer ne samo sto o njemu govori najgore već i o Vama o Vašem komentaru koji je vise lici na parolu "SNS Bota".

    • tamerlan

      08:56 // 28. 2. 2017.

      Jel' ti to insinuiraš da je država dala nekoj organizaciji mogućnost da neosnovano naplaćuje sredstava ili kako ti reče "skupljaju pare i ništa više"?
      Sad kad "tvoji iz tima" vide šta si napisala, plašim se da ideš u "tim za plakate"...;-)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: