Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:17, 17. 5. 2017.

| Istražujemo

Poverenik: Niški Biro da objavi ugovore o radu SNS funkcionera

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
partijsko zapošljavanje
NSZ ima 5 dana da dostavi dokumenta; foto: JV

Iako je Nacionalna služba za zapošljavanje odbila da dostavi ugovore o radu niških funkcionera SNS koji su u poslednjih nekoliko meseci bez konkursa i van liste nezaposlenih dobili posao u ovoj ustanovi, Poverenik za informacije od javnoj značaja naložio im je da u roku od 5 dana novinarima daju tražena dokumenta.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) odbila je da novinarima Južnih vesti prosledi ugovore o radu svih onih koji su u toj ustanovi dobili posao u periodu od juna prošle, do februara ove godine, među kojima su i ugovori najmanje petoro mladih funkcionera SNS, pozivajući se na “zaštitu ličnih podataka”.

Međutim, nakon žalbe koje su uputili novinari, Poverenik je doneo odluku da su tražene informacije “od javnog interesa”.

Nalaže se Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Beogradu da bez odlaganja dostavi ugovore i anekse ugovora o zasnivanju radnog odnosa po bilo kom osnovu zaključene sa zaposlenima u Filijali Niš u periodu od 1. 6. 2016. do 31. 1. 2017 - navodi se u rešenju Poverenika.

Pored toga, Poverenik je naložio NSZ da objavi i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u niškoj Filijali, koju su takođe odbili da dostave.

Podsetimo, kako su ranije kazali u NSZ, posao u drugoj polovini prošle godine dobilo je 5 "savetnika za zapošljavanje", "savetnik za zapošljavanje u Klubu za traženje posla", "savetnik za zapošljavanje osoba sa invaliditetom", "savetnik za karijerno informisanje", "evidentičar", "vozač", "organizator obrazovanja odraslih", "organizator programa zapošljavanja" i 2 "savetnika za pravnu pomoć".


Članskom kartom do posla

direktor Marić kaže da nije zadužen za pitanja o zapošljavanju; foto: JVDoskorašnji portparol prethodnog gradonačelnika Niša Marko Rajić, bivša sekretarica jednog od gradskih većnika Vanja Stojković, sekretarica šefa odborničke grupe SNS Niš Aleksandra Kolundžić, kao i članica "internet tima" SNS Milena Bojić, neposredno pre ovogodišnje predsedničke izbore, dobili su poslove na određeno u niškom Birou, bez ikakvog konkursa i van liste nezaposlenih.

Pored njih, takođe bez jasnog kriterijuma, posao je dobila i članica SNS Marija Božanić.

U NSZ su naglasili kako su svi oni zaposleni "zbog povećanog obima posla", ali i da NSZ nema obavezu raspisavanja konkursa, niti mora da angažuju građane sa liste nezaposlenih.

Kako se na radno-pravni status zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanju primenjuju odredbe Zakona o radu, Nacionalna služba za zapošljavanje nema obavezu raspisivanja javnog konkursa kod prijema lica u radni odnos, bez obzira o kojoj vrsti radnog odnosa se radi - kažu u NSZ-u.

Ipak, novinari Južnih vesti od NSZ nikada nisu dobili odgovor na pitanje da li je na njihovoj listi nezaposlenih građana bilo osoba koje su mogle da obavljaju te poslove ili je preduslov bio stranačka pripadnost.

Komentar na ovo pitanje novinari nisu dobili ni od direktora niške Filijale Bobana Matića, koji je kazao kako "nije nadležan da odgovara na takve stvari".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan,Niš

    06:23 // 18. 5. 2017.

    Tamo ih po kancelarijama imako pleve.U svakoj ima po najmanje dva stola ali nikada nisam zatekao da svi budu u kancelariji,verovatno se dogovaraju da bar jedan bude tu i sedi za svaki slučaj i to do doručka a posle ne možete da ih navatate,možda se pojave pri kraju radnog vremena. I koga oni i čemu savetuju kada je većina njih kancelarijska birokratija koja u životu nije nešto konkretno radila!!

  • Gaga

    17:18 // 17. 5. 2017.

    Izvininite meni treba informacija ko se zaposljava sa Biro rada i preko konkursa? I recimo izvestaj za zadnjih 6 meseci sta su uradili i novozaposleni a i oni u stalni radni odnos.Ako mozete Blagojevicu cisto da se zna.Hvala unapred.

  • prof dr CVETKO prvi

    15:18 // 17. 5. 2017.

    Dobro , be ... dok kad "će se traže informacije" , koje nisu od važnosti za narod , nego samo za "SNS-"ovce !
    I vi ga preterujete ! K'o i ja !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: