Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 21. 5. 2018.

| Istražujemo

Poverenik naložio Direkciji da dostavi podatke o “ekološkom” autobusu

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
autobus
Nakon samo 6 meseci vožnje, završio sa velikim kvarom; foto: čitalac

Nakon što je niška Direkcija za javni prevoz odbila da novinarima Južnih vesti dostavi sve podatke vezane za popravku i korišćenje autobusa na gas, Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je rukovodstvu ovog javnog preduzeća da to učini u najhitnijem roku. Pored toga, Direkciji je naloženo da novinarima dostavi i ugovore o radu zaposlenih u ovom preduzeću.

Tahografske listiće, putne naloge, ali i servisnu knjižicu autobusa na metan, koji je više vremena proveo pokvaren na servisiranju, nego na niškim ulicama, iako je plaćen 80.000 evra, prema rešenju Poverenika, Direkcija će morati da dostavi u roku od 5 dana od dana prijema rešenja.

Nalaže se JKP Direkciji za javni prevoz grada Niša da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 5 dana od prijema rešenja obaveste novinare Južnih vesti da li poseduje tražene informacije - piše u rešenju Poverenika.

Inače, iako nije bilo javne nabavke za servisiranje, autobus je prema rečima izvora zaposlenog u Direkciji popravljen, ali ponekad "se muči" kad se dugo vozi.

Ide on, ide. Ali dešava se da se muči kad se vozi duže - rekao je jedan od izvora.

Podsetimo, polovni autobus na gas, koji je niška Direkcija za javni prevoz aprila 2017. godine platila 9,6 miliona dinara parama građana, prevozio je Nišlije samo nekoliko meseci, a onda je pokvaren završio u garaži. Direktor Direkcije Saša Petronijević je tvrdio da se radi o redovnom servisu, dok zaposleni u Direkciji kažu da je autobus pokvaren od decembra prošle godine i da imaju problem da ga poprave.

Iako je odbijao da odgovori na pozive novinare Južnih vesti, direktor Direkcije je za Niške vesti, Narodne novine i TV Belami izjavio da se radi o "banalnom kvaru", koji će biti rešen nakon kupovine "dela iz Belgije".

Međutim, ovo javno preduzeće nije raspisalo nikakvu javnu nabavku za popravku spornog autobusa, a predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović rekao je da bez tendera, popravku može jedino da plati Petronijević iz svog džepa.

Inače, “ekološki autobus” je kupljen od firme Vulović transport iz Kragujevca, a u vreme kupovine je već bio prešao oko 380.000 km, promenio 4 vlasnika i plaćen je više od 3 "mercedes" autobusa na gas, koje je Niš-ekspres kupio prošle godine.

Inače, ovaj autobus bi nakon gašenja saobraćajnoj sektora Direkcije trebalo da bude prodat na javnoj licitaciji.


Direkcija da dostavi i podatke o zaposlenima

Javno preduzeće zaduženo za transport Nišlija novinarima nije dostavilo ni spisak radnika, kao i ugovore o radu sklopljene u periodu od septembra 2017. do danas.

Međutim, Poverenik je rukovodstvu ovog preduzeća naložilo da u najhitnijem roku i ove podatke obelodane javnosti.

Podsetimo, ovo nije prvi put da niška Direkcija dostavi tražena dokumenta tek nakon reakcije Poverenika. Takav je bio slučaj i sa samim ugovorom za kupovinu "ekološkog autobusa".

Inače, direktor ovog preduzeća Saša Petronijević, kao i njegov Stanković mesecima ne odgovoraju na pozive novinara, niti odgovaraju na poruke. Stanković je, inače, zahtevao da novinari Južnih vesti preko njegove sekretarice zakažu sastanak, što su i učinili još marta ove godine, ali do danas sastanak nije obavljen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • max2

    21:03 // 22. 5. 2018.

    ....narodna milicija su u stvari zaštitari lopova.

  • Борко

    15:37 // 21. 5. 2018.

    За рад Дирекције је одговорна власт Града Ниша зато што су они изабрали неспособно руководство па онда им дозволили да руководе Дирекцијом за превоз до потпуног уништења јавног градског превоза (непоштовање Уговора са превозницима и дил са њима како би ови заменили аутобусе којима су конкурисали, старим и лошим, можемо само да се досећамо зашто???!

  • Mara

    13:20 // 21. 5. 2018.

    Iskreno ste dosadili sa tim autobusom

    • TOMA SPASIĆ

      15:45 // 21. 5. 2018.

      DA.Ode i ovaj autobus,ode i mali Kačar,bežanija uveliko.Sutra verovatno i večnik Milošević ode kod strinu u Austriju,prekosutra verovatno i Radulović ode kod ujnu u Geteborg i samo nam ostade da razmišljamo gde će da ode pr.opštine Panalej-možda kod bratanca u Šabac.Pa sve najbolji i najškolovaniji odlaze i ko će bre da ostane da nas i dalje folira,da nam prodaje maglu.Nije fer jer smo glasali SNS

    • Moca

      04:34 // 22. 5. 2018.

      Sto se tice famoznog autobusa, bice interesantno po kojoj ceni ce biti prodat krs koji su navodno platili 80000e.Privredni kriminal onda sa ociglednim dokazom treba da se time pozabavi.

    • max

      13:14 // 25. 5. 2018.

      Pa dobro gde su onda 70 000€ ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: