Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 4. 4. 2018.

| Istražujemo

Poverenik naložio Poreskoj upravi da objavi podatke o kontroli niških medija

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
dokumenta, papiri
Poverenik dao rok od 5 dana od prijema rešenja, da Poreska uprava dostavi dokumenta "Južnom vestima"; foto: A. K.

Nakon što je Poreska uprava odbila da novinarima Južnih vesti dostavi podatke o poreskim kontrolama niških medija, Poverenik za informacije od javnog značaja je naložio da to učine u “najhitnijem roku”.

Zvaničnim zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, novinari su tražili zapisnike sačinjene nakon poreskih kontrola svih medija u Nišavskom okrugu od 1. januara 2012. do 2. februara 2018. Pored toga, tražen je i spisak svih kontrolisanih medija, kao i izveštaji tih kontrola.

Obrazloženja Poreske uprave da se radi o “preobimnoj dokumentaciji”, kao i da su to “tajna dokumenta”, prema rešenju Poverenika, “ne piju vodu”, jer to ni na koji način nije dokazano.

Obim traženih informacija ne može sam po sebi biti dovoljan razlog za odbijanje zahteva, ali je mogao biti razlog za eventualno produženje zakonskog roka, što Poreska uprava nije učinila. Što se tiče tajnosti podaka, organ vlasti morao da dokaže da je to opravdano da to učini radi zaštite pretežnijih interesa - navodi Poverenik.

Rešenjem Poverenik daje Poreskoj upravi rok od 5 dana da novinarima Južnih vesti dostavi tražena dokumenta.


Poreska inspekcija mesecima pritiska Južne vesti

Već je 6. mesec otkako dupla poreska inspekcija "češlja dokumenta" Južnih vesti. Glavni i odgovorni urednik ovog portala Predrag Blagojević, rekao je za TV N1 da je namera inspekcije "ne da vide da li je sve regularno, već da pronađu nešto što nije".

Činjenica da od 2013. inspektori intenzivno proveravaju rad Južnih vesti, da te kontrole traju mesecima i da do sada nijedan izveštaj nije pokazao nijednu jedinu nepravilnost, pokazuje ne samo nameru da oni pronađu da vide da li je sve regularno, nego nameru da nađu nešto što nije regularno - rekao je Blagojević.

Podsetimo, na pitanja Raskrikavanja da objasni razloge zbog kojih skoro svake godine Poreska inspekcija proverava poslovanje Južnih vesti Poreska uprava odgovorila je kratko da su ti podaci tajna i da sve rade u skladu sa zakonom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    16:08 // 4. 4. 2018.

    Za isti period trzite i za privatne firme koje posluju sa javnim preduzecima da li su kontrolisane?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: