Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:46, 6. 3. 2017.

| Istražujemo

Pravosnažna presuda: Vuković ne može da bude upravnik Pozorišta

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Poslednji čin predstave?; Foto: JV / P. Blagojević

Apelacioni sud u Nišu je i konačno poništio spornu odluku Skupštine grada Niša o imenovanju Ivana Vukovića za upravnika Narodnog pozorišta. U gradskoj Skupštini kažu da presudu još nisu dobili, da je očekuju naredne nedelje, a da će zatim sprovesti sve što je sud naložio.

Svega nekoliko meseci pred istek četvorogodišnjeg mandata Ivana Vukovića stigla je pravosnažna presuda da on nije ni mogao da bude postavljen na tu funkciju.

Imenovani kandidat za direktora Narodnog pozorišta u Nišu nije ispunjavao jedan od uslova raspisanog javnog konkursa, u pogledu radnog iskustva u struci u trajanju od 5 godina - piše u presudi.

Presuda apelacionog suda Odluka Skupštine Grada proglašena za - nezakonitu; Detalj iz presude Apelacionog sudaDaljim objašnjenjem se nesumnjivo stavlja tačka na dilemu o tome da li se u "radno iskustvo u struci" može uračunati i vreme tokom kog je kandidat radio pre nego što je završio traženi nivo školske spreme.

U konkretnom slučaju Vuković je, piše u presudi, diplomirao septembra 2012. godine, a gradske vlasti su ga za direktora Pozorišta postavile novembra iduće godine.

Izabrani kandidat je zahtevani stepen i vrstu stručne spreme stekao 2012, usred čega dokazi o radnom iskustvu u periodu od 2008. do 2012. godine ne mogu predstavljati dokaz o ispunjavanju uslova o radnom iskustvu u struci, obzirom da imenovani kandidat to iskustvo nije stekao u VII stepenu stručne spreme, što je bio uslov raspisanog konkursa - piše u presudi.

Presudom koju je potpisala sudija Ivana Rađenović, koja je predsedavala sudskim većem, time je poništena odluka Skupštine grada Niša iz juna 2012. godine, kojom je Vuković imenovan.

Ipak, zasada se ne zna šta će se dalje dešavati, kada će Vuković biti smenjen, odnosno kada će biti imenovan novi upravnik.

Predsednik Skupštine Grada Rade Rajković kaže da presudu još nije dobio, da je za slučaj saznao iz medija, ali zaključuje da će presuda biti "sprovedena" u najkraćem roku.


Suđenje traje već godinama

Podsetimo, Vuković je za vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta u Nišu postavljen septembra 2012. godine, što mu je bilo prvo radno mesto u životu.

Kako su Južne vesti ubrzo otkrile, Vuković je tada imenovan na osnovu falsifikovane dokumentacije, zbog čega se sada sudi Dejanu Jovanoviću, visokom funkcioneru SNS i aktuelnom predsedniku Opštine Niška Banja, koji je tada bio šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada.

Dejan Jovanović Osporena odluka Odbora za imenovanje; Foto: Arhiva JV / P. BlagojevićU međuvremenu je sproveden konkurs za direktora Narodnog pozorišta. Po tekstu oglasa se tada tražio kandidat koji je, između ostalog, morao da ima najmanje 5 godina radnog iskustva u struci.

Ministarstvo rada je tada, upravo na zahtev Narodnog pozorišta dalo mišljenje po kome Vuković nije ispunjavao taj uslov, jer je diplomirao samo godinu dana ranije, pa nije ni imao dovoljno radnog iskustva sa fakultetskom diplomom.

Ipak, odbornici vladajuće većine okupljene oko SNS su poverenje poklonili dopisu Udruženja dramskih umetnika Srbije po kome se Vuković profesionalno bavio režijom još u studentskim danima, i krajem novembra 2013. ga postavili za prvog čoveka Narodnog pozorišta.

Protivkandidat na konkursu, Miroljub Mika Jovanović, je zatim tužio Grad i tražio da konkurs bude poništen, smatrajući da Vuković nije ispunjavao uslove za tu funkciju.

Viši sud je juna 2014. prihvatio tužbu i poništio konkurs, ali je Apelacioni ubrzo poništio tu presudu i naložio novo suđenje.

Početkom marta 2015. je Viši sud ponovi presudu i poništio konkurs, ali je Apelacioni početkom ove 2016. preinačio tu presudu i konačno presudio da se tužba Miroljuba Jovanovića odbacuje iz proceduralnih razloga.

Ipak, Vrhovni kasacioni sud je krajem 2016. poništio presudu Apelacionog suda i naložio da se suđenje ponovi, ali zaključio da Vuković ne ispunjava uslov za direktora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nn

    07:50 // 7. 3. 2017.

    Niko neće odgovarati za njegovo postavljanje, niko neće vratiti njegovu 4godišnju platu koju smo MI plaćali, a i troškove suđenja plaćamo MI, a ne on, ni taj ko ga je postavio (koji će sad da mu nađe jednako ili još bolje mesto).

  • Aleksandra

    23:09 // 6. 3. 2017.

    Ovo zbog izbora?

  • Prakticar

    21:34 // 6. 3. 2017.

    Pa sad ako su ponistili on bi trebao da retroaktivno vrati sve plate posto je nezakonito dosao na to radno mesto. To bi bilo logicno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: