Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 25. 9. 2015.

| Istražujemo

Predložen za radno mesto na fakultetu, a ne ispunjava uslove?

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
elektronski
Sporan izveštaj komisije; foto: FB strana "Elektronski fakultet u Nišu"

Tročlana komisija profesora koja je jula odlučivala o izboru saradnika u nastavi na niškom Elektronskom fakultetu, za ovo radno mesto predložila je kandidata koji ne ispunjava ni zakonske, a ni uslove koje propisuju Statut Elektronskog i Statut niškog Univerziteta. 

Zakon o visokom obrazovanju, kao i oba statuta na čije se članove komisija pozivala, jasno propisuju da kandidat za saradnika u nastavi mora imati prosek iznad 8. 

Međutim, kandidat koga je komisija predložila za saradnika u nastavi, Predrag Uskoković je, prema izveštaju, na osnovnim studijama je imao prosek 7,47.

Protivkandidatkinju Aleksandru Petković, inače master filologa, komisija je odbila iako je imala prosek iznad 8. 


Dekan: Komisija da napiše novi izveštaj

800x600-dr-Dragan-Jovanovic-dekan-ElF-1 Dekan Dragan Janković; foto: JVDekan Elektronskog fakulteta Dragan Janković, koji je potpisao obaveštenje o izveštaju, kaže da konkurs nije poništen, već nije ni završen. U izveštaju komisije se, kaže, nalaze materijalne greške zbog čega se nastavno-naučno veće nije ni izjašnjavalo o njemu.

Konkurs se nije završio niti je bilo ko izabran. Veće nije glasalo o izveštaju jer sam ja naložio komisiji da sedne i napiše novi upravo jer se u ovom nalaze materijalne greške - rekao je Janković.

Međutim, Janković nije precizirao o kakvim materijalnim greškama se radi, odnosno da li je pogrešno napisano da Uskoković ima prosek manji od potrebnog, ili je komisija iz nekog drugog razloga predložila kandidata koji ne ispunjava uslov.


Predsednica komisije spustila slušalicu

Suprotno tvrdnjama dekana, profesorka engleskog jezika na Elektronskom fakultetu i predsednica ove komisije Nadežda Stojković rekla je da konkurs jeste poništen i odbila da pojasni zašto je predložen kandidat koji ne ispunjava kriterijume.

Konkurs je poništen - kratko je prokomentarisala.

Na ponovljeno pitanje kako se desio ovaj propust Stojkovićeva je ponovila svoju izjavu i spustila slušalicu.


Kandidati nisu na doktorskim studijama

izveštaj Biografije kandidata navedene u izveštaju; foto: izveštaj komisije preuzet sa elfak.ni.ac.rsU tekstu konkursa stoji da je uslov da kandidat bude diplomirani filolog za engleski jezik i književnost, ali su propisani i ostali uslovi iz Zakona o visokom obrazovanju, kao i Statuta Univerziteta i Elektronskog fakulteta.

Dok u Statutu Univerziteta i Zakonu stoji da za saradnika u nastavi može biti izabran student master studija, u Statutu samog Elektronskog definiše stroži kriterijum.

Fakultet bira u zvanje saradnika u nastavi studenta doktorskih studija koji je prethodne studije završio sa ukupnom prosečnom ocenom najmanje osam - stoji u Statutu fakulteta.

Na pitanje zašto je, suprotno Statutu fakulteta, predložen kandidat koji nije doktorand, dekan je ponovio da komisija nije glasala.

Da li Vi mene čujete? Izveštaj niti je usvojen, niti se glasalo o njemu - kaže on.

Janković navodi da će se komisija opet izjašnjavati o istim kandidatima i o novom izveštaju će se glasati na sledećoj sednici Izbornog veća.


Obrazloženje komisije: Kandidat ima nameru da upiše doktorske

konkurs Obrazloženje komisije; foto: tekst izveštaja preuzet sa sajta elfak.ni.ac.rsU obrazloženju komisije, koju su osim Stojkovićeve činili i profesorka engleskog sa Medicinskog fakulteta Zorica Antić i profesor Vančo Bojkov, stoji da kandidatkinja master filolog Aleksandra Petković “ima odlične reference, već je u radnom odnosu (predaje u jednoj osnovnoj školi, prim.aut.) i mi se nadamo da će ostvariti izuzetnu karijeru”.

Komisija se jednoglasno opredelila za Uskokovića jer je student master studija i ima nameru, kako je naveo, da upiše doktorske studije (što ne sporimo ni navedenoj kandidatkinji) i nema zasnovani radni odnos… Do sada je položio većinu ispita na master studijama i zasada ima prosečnu ocenu 8. U pripremi je izrada master rada, a u planu je upis doktorskih studija - navodi se u izveštaju.

Komisija, prema izveštaju, smatra da je Uskoković “adekvatan kandidat jer je zbog specifičnosti i zahtevnosti traženog radnog mesta (...) povoljno da kandidat započne svoju profesionalnu karijeru bez upliva metodologije nastave opšteg engleskog, kako bi se u potpunosti adaptirao i napredovao u zadatom okruženju”.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja kroz program sufinansiranja projekata iz oblasti javnog informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kum

    12:12 // 2. 1. 2016.

    Dok smo se mi ovde čudili kako je sve ovo moguće na jednoj elitnoj ustanovi kakav je bio Elektronski fakultet, dotični Uskoković je, uprkos neusvajanju sramnog izveštaja Komisije od strane NNV, uskočio i evo ga gde uveliko izvodi nastavu na Elektronskom fakultetu! Gde je PROSVETNA INSPEKCIJA! ALO JUŽNE VESTI, DA LI SE ČUJEMO!!! PROVERITE NAVODE KOD STUDENATA! DODJITE DA VIDITE ČUDO! IMA TOGA JOŠ!

  • Senator

    16:56 // 25. 11. 2015.

    I jedna i druga profesorica engleskog jezika, koje su potpisnice refereata doktorirale su na nematicnim fakultetima (ne na Filozofskom fakultetu u Nisu) i imale su prosek ispod 8. Prvo pitanje je kako je to bilo moguce, pogotovo kada je jedna od tih dveju imala prosek na studijama 6 (dakle ni 7, akamoli 8). Uopste govoreci, ovo je sramno za Univerzitet.

  • Dejan

    14:32 // 15. 10. 2015.

    Napisani izveštaj zaista sadrži besmislene stavove. Npr. navodi se da kandidat ,,ima nameru da upiše doktorske studije'' (to je kao kad bi mene primili u NASU na osnovu toga što ''imam namere da se bavim astronomijom''). Još besmislenije je: ,,povoljno je da kanidat započne svoju profesionalnu karijeru bez upliva metodologije nastave engleskog jezika''. Pa to je osnovno i onda se nadograđuje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: