Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 31. 7. 2017.

| Istražujemo

Predsednik Skupštine Vranja bio u sukobu interesa zbog veterinarske stanice

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Dejan Tričković predsednik Skupštine Vranja
Tvrdi da nije poznavao Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije; Foto: I. M.

Veterinarska stanica “Vranje” čiji je suvlasnik Dejan Tričković (SNS), sklopila je u vreme dok je bio odbornik vranjskom Parlamentu, ugovore sa Gradom za veštačko osemnjavanje krava i zbrinjavanje pasa lutalica. Agencija za borbu protiv korupcije navodi da je Tričković bio u sukobu interesa, jer nije preneo upravljačka prava stanicom drugome, dok se aktuelni predsednik Skupštine pravda nepoznavanjem zakona.

Tričkoviću je izrečena mera povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, jer nije u roku od 30 dana od stupanja na funkciju odbornika preneo upravljačka prava u veterinarskoj stanici čiji je suvlasnik sa udelom oko 16,5 %, a sa tom stanicom Grad je sklopio ugovor o pružanju usluga.

Utvrđuje se da je Dejan Tričković postupio suprotno odredbama Čl. 27. i 32. Zakona, na taj način što je za vreme vršenja javne funkcije odbornika Skupštine Vranja privredno društvo Veterinarska stanica “Vranje” d.o.o, čiji je suvlasnik, sa Gradom Vranje zaključio ugovor o javnoj nabavci radi veštačkog osemenjavanja krava, čija ukupna jednična cena iznosi 5.640 dinara sa PDV-om, i ugovor o javnoj nabavci radi humanog zbrinjavanja pasa lutalica - navodi se u rešenju Agencije.

U Odluci se dodaje da je cena po intervenciji za psa lutalicu po ugovoru koštala 350 dinara za pregled, za vakcinaciju oko 666 dinara, čipovanje 583 dinara i za sterilizaciju 3.900 dinara. Pored ovih usluga, sa stanicom čiji je Tričković suvlasnik, po ugovoru, Vranje je plaćalo po 300 dinara za zbrinjavanje pasa do 15 dana i po 200 dinara za dezinfekciju i dezinsekciju.


Tričković: Nisam znao za zakonsku obavezu

Aktuelni predsednik Skupštine Vranja kaže da je upravljačka prava preneo dok je ranije bio na funkciji predsednika Skupštine, ali da ih je vratio kada je podneo ostavku na tu funkciju, neznajući da je odbornički mandat takođe javna funkcija koja zahteva iste mere.

Mislio sam da je to vezano za funkciju predsednika Skupštine i kad je prestala funkcija ja sam upravljačka prava vratio i tu je ispao ceo problem, jer nisam znao, inače ne bih, to mi ne bi ništa značilo. Ali to što nisam znao me ne opravdava - rekao je Tričković.

On je dodao i da o ugovorima koje je Vetrinarska stanica zaključila sa Gradom, nije odlučivala Skupština.

To nema veze sa Skupštinom ni sa odborničkom funkcijom, to ide preko javnih nabavki i o tome odbornici ne odlučuju. Osim toga, bio sam opozicioni odbornik i ni na koji način nisam mogao da utičem na odlučivanje vladajuće većine. Ti ugovori se unazad desetak godina obnavljaju, sprovodi se javna nabavka i najbolji ponuđač na tenderu dobija posao - objašnjava.

Ipak, Agencija je odlučila da ovakva stanja ni postupci, iako su uzeti u obzir, ne opravdavaju Tričkovića, te da ne utiču na donošenje drugačije odluke.

Funkcioner je dužan da javnu funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koje uređuju njegova prava i obaveze i da stvara i održava povrenje građana u svesno i odgovorno vršenje javne funkcije, da izbegava stvaranje odnosa zavisnosti prema licu koje bi moglo da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije - navode iz Agencije.

Podsetimo, Tričković je bio predsednik Skupštine Vranja od 2012. do kraja 2013. godine, a na ovu funkciji je ponovo izabran od jula 2016. godine. Za to vreme, navodi se i u Rešenju Agencije, upravljačka prava nad VS “Vranje” bila su preneta na drugog, ali ne i u periodu kada je bio odbornik i kada su zaključeni sporni ugovori sa Gradom.


I doskorašnji predsednik Opštine Vladičin Han u sukobu interesa

I Branislavu Tošiću izrečena je ista mera Agencije, takođe zbog toga što u roku od 30 dana od stupanja na funkciju odbornika u Skupštini Opštine Vladičin Han nije preneo upravljačka prava u Veterinarskoj stanici “Vranje”. Vladičin Han Suvlasnik veterinarske stanice bio na čelu Opštine Vladičin Han; Foto: I. M.

On je takođe suvlasnik ovog privrednog društva, a upravljačka prava je preneo tek kada je postao predsednik Opštine, ali na svoju snaju Milenu Tošić, navodi se u rešenju Agencije.

Ipak, on je preneo prava na “interesno povezano lice”, čime je takođe prekršio Zakon.

Kako se navodu u rešenju Agencije za borbu protiv korupcije, Tošić koji je bio i predsednik opštine do juna prošle godine, takođe se pravdao nepoznavanjem Zakona i time da veterinarska stanica čiji je suvlasnik ne dobija poslove u Vladičinom Hanu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: