Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 11. 3. 2016.

| Istražujemo

Predsednikov savetnik nelegalno diplomirao u Leskovcu?

Autor:RedakcijaIzvor:BIRN
Predrag Mikić i Tomislav Nikolić
Mikić (levo) i Nikolić; foto: BETA/Nenad Petrović

Savetnik predsednika Srbije za privredu Predrag Mikić nezakonito je upisao jednu, a potom se prebacio na drugu višu školu u Leskovcu i mimo procedura trogodišnje studije završio za samo godinu dana.

Predrag Mikić, dugogodišnji bliski saradnik Tomislava Nikolića, nezakonito je upisao Višu tehničko-tekstilnu školu u Leskovcu 2006. godine, pokazuje presuda do koje su došli novinari BIRN-a. Presuda falsifikovanje Direktor kriv jer je Mikić nelegalno upisao u školu

U istom gradu godinu dana kasnije se prebacio u Višu poslovnu školu, gde je za manje od godinu dana položio svih 20 ispita. Prvi ispit je položio u decembru 2007. godine, a diplomu stekao već u oktobru 2008. godine.

Krajem jula 2014. godine direktor Više tehničko-tekstilne škole Ljubiša Milenković pravosnažno je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu za krivično delo "zloupotreba službenog položaja".

Ipak, presudom nije obuhvaćen sam Mikić, jer tokom suđenja nije utvrđena njegova odgovornost za falsifikovanje dokumenata za upis u školu, već je odgovornost preuzela profesorka iz leskovca Miroslava Stojanović. Kako sama kaže to je učinila bez njegovog znanja.

Optužnica Mikić Detalj iz optužniceOna je tvrdila da je „na svoju ruku“ pitala direktora Više tehničko-tekstilne škole da upiše Mikića, a potom ga je sa tom upisnicom prebacila na Višu poslovnu školu gde je radila u to vreme.

Svedočila je da je Mikić zakasnio na prijemni ispit za upis na Višu poslovnu školu u školskoj 2006/2007 godini, ali da mu je ona poručila da je moguće da se naknadno pojavi neko mesto.

Sa Predragom nije razgovarala, niti joj je on dao odobrenje da ga eventualno upiše na Višu tehničko-tekstilnu školu, ali je sama došla na tu ideju - piše u njenom svedočenju pred sudom.

Stojanovićeva je pred sudom tvrdila i da Mikića nije poznavala, a kao razlog za upis kandidata koji nije prošao redovnu upisnu proceduru navela je želju da se poveća broj studenata iz drugih gradova.


Završio i fakultet, al' se ne zna gde

U optužnici koju je protiv direktora Više tehničko-tekstilne škole podiglo tužilaštvo piše da je Predrag Mikić diplomirani ekonomista, što znači da je posle te škole završio i fakultet, ali novinari BIRN-a nisu došli do kredibilne potvrde o načinu na koji je on stekao ovu akademsku titulu.

U Predsedništvu Srbije su odbili da daju podatke gde i kada je Mikić završio fakultet, dok Mikić nije želeo za BIRN da komentariše način na koji je upisao i završio višu školu.


"Ne znamo kako je diplomirao tako brzo"

Kako je trogodišnju Višu poslovnu školu iz Leskovca Mikić završio za manje od godinu dana i dalje je nepoznato čak i upravi te škole.

Viša poslovna škola je akreditovana državna visokoškolska ustanova sa tradicijom od 40 godina i trenutno ima oko 1.000 studenata. Ipak, novinarima BIRN-a je u upravi škole rečeno da se ne sećaju još nekog studenta sem Mikića koji je ovu školu završio za godinu dana.

Iako se talentovanim studentima u izuzetnim okolnostima omogućava da studiraju po ubrzanom programu, sekretar škole Radomir Stojanović kaže da u slučaju studenta Mikića ova procedura nije sprovedena.

Ne. Mi imamo sistem koji se primenjuje kod vrhunskih studenata, mada se to vrlo retko dešava, ali Mikić nije ubrzano studirao - kaže Stojanović.

Vredi pomenuti da Zakon o visokom obrazovanju predviđa da se diploma može poništiti ako „imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na način i po postupku utvrđenim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove“.


Srednju školu završio sa prosekom 2,2

Srednja škola Dovoljan;Predrag Mikić slovi za bliskog prijatelja Tomislava Nikolića još iz vremena dok je predsednik bio jedan od vođa Srpske radikalne stranke, a od 2012. godine je na savetnik za privredu predsednika Srbije.

Tokom svoje poslovne karijere Mikić je imao ili još uvek ima upravljačke funkcije u brojnim firmama, pretežno trgovinskim i građevinskim.

Pre nego što je stekao diplomu ekonomiste na Višoj poslovnoj školi u Leskovcu, imao je zvanje prodavca mešovite robe koje je stekao u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prištini. Ovu zanatsku školu završio je 1982. godine sa dovoljnim uspehom i prosečnom ocenom 2,2.

Tekst u celosti možete da pročitate na sajtu BIRN-a.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Digitalna lupa: saradnja online medija u potrazi za političkom odgovornošću” koji je podržala ambasada Velike Britanije u Beogradu. Sadržaj ovog teksta ne odražava stavove ambasade Velike Britanije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusica Djordjevic

    09:01 // 15. 3. 2016.

    Vunderkind!!! Da nije zalosno, sramotno i prljavo bilo bi smesno... Ne vredjajte nam vise decu, BITANGE!!!

  • Milos

    14:27 // 14. 3. 2016.

    Da se skupe Toma & Co. i da im das da zajedno rade prijemni za upis u srednju, ne bi ga polozili!

  • petar petrovic

    15:52 // 12. 3. 2016.

    A predsednik i diploma_Toma-Diploma

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: