Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:08, 3. 4. 2023.

| Istražujemo

Preko hiljadu tužbi protiv Grada Niša, višemilionski iznos preti budžetu

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća
Grad Niš tužile i firme koje "sarađuju" sa njim; foto: Tamara Tasić

U sudovima je više od hiljadu nerešenih predmeta u kojima je Grad Niš tužena strana, a neki sežu još iz 2015. godine. Vrednost sporova je oko 260 miliona dinara i najviše je onih za naknadu štete. Stručnjaci su podeljenog mišljenja - jedni ukazuju da je reč o velikoj cifri koja bi ugrozila budžet svih građana, kao i da su nadležni mogli da preduprede taj problem efikasnijim radom svih službi, dok drugi smatraju da to nije mnogo para za treći grad u Srbiji. U nastavku saznajte ko je sve i zbog čega tužio Grad Niš.

Najviše sporova protiv Grada vodi se u Osnovnom sudu u Nišu, u kojima se on kao tužena strana javlja u 1.070 postupaka. Sud Niš U Osnovnom sudu 1.070 nerešenih tužbi protiv Grada Niša; foto: Tamara Tasić

Na osnovu broja predmeta, koje je sud dostavio Južnim vestima, saznali smo da je ukupna vrednost tih sporova oko 140 miliona dinara i da obuhvataju period od 2015. do 2023. godine.

Postupci se vode oko naknade štete, isplate, činidbe, dugova, utvrđenja prava svojine, utvrđenja prava korišćenja i raspolaganja i drugo. Najviše je sporova zbog naknade štete i samo u prošloj godini je oko 300 nerešenih, dok je od početka ove godine više od sto takvih predmeta.

U mnogim tužbama se uz Grad kao tužene strane javljaju i niška javna i javno-komunalna preduzeća. U odnosu na druge, JKP Mediana je u prednosti po broju tužbi, koja je 2020. godine završila kao drugo najzaduženije niško preduzeće. Advokat Marko Krstić ističe da u svakom trenutku ima mnogo sporova protiv Grada, kao i da je ukupna vrednost nerešenih predmeta velika i da je taj problem mogao da se predupredi. JKP Mediana U velikom broju predmeta tužena i JKP "Mediana"; foto: JV

Prvo, rad komunalnih službi ili javno-komunalnih preduzeća, da se prosto spreče izvori opasnosti moguće štete koja bi nastupila. Drugo, da Grad ili uopšte službe Grada poštuju te neke ugovorne obaveze, to je sve sa jedne strane. S druge strane, opet je to budžet grada, nešto što treba da služi građanima, nije nužno odmah kad se nešto desi podneti tužbu, postoji i mogućnost mirnog rešenja spora. Ipak, mislim da ovo prvo igra veću ulogu u ovom problemu - kaže advokat Krstić.


Najveći spor - slučaj "Diamond"

Tužba koju je još 2017. godine Ugostiteljska radnja "Diamond St", na mestu nekadašnje diskoteke Studio, podnela Privrednom sudu protiv Grada i Opšteg udruženja samostalnih privrednika i zanatlija Niš ima najveće potraživanje - skoro 48 miliona dinara.

Naime, prostor diskoteke su prethodni vlasnici renovirali, a kasnije su prava preneta i diskoteci Diamond. U tužbi se navodi da je izvođenjem radova tužilac uvećao građevinsku i tržišnu vrednost objekta.

Kako je tužilac došao do saznanja da je pred Osnovnim sudom u Nišu pokrenut postupak izvršenja nad imovinom drugotuženog, te kako postoji mogućnost, a kako se i tužilac nalazi u istom poslovnom prostoru sa drugotuženim, da se popišu i pokretne stvari tužioca, te tužilac predlaže da se zabrani tuženima otuđenje, odnosno opterete pokretne stvari čiji su vlasnici... - piše u tužbi. Direkcija za izgradnju grada Nisa, foto jv ljubica jocic Tužena i Direkcija za izgradnju Grada Niša; foto: JV / Ljubica Jocić

Nekoliko građana je tužilo Grad Niš i Direkciju za izgradnju zbog izgradnje drugog kraka Ulice Petra Aranđelovića, čime je, kako se navodi, zauzeta nepokretnost tužilja. Spor se od 2015. godine nalazi u Višem sudu, a vrednost je 16 miliona dinara.

Pored višemilionskih predmeta, tu si i oni najmanje vrednosti - od 100 dinara.

Gotovo da se ne postavlja pitanje pravnog interesa kod takvih tužbi, tako da one idu i vode se i troškovi su ko zna koliko veći nego sama vrednost predmeta spora, ne samo troškovi, nego se troši čitavo vreme svih učesnika - poručuje advokat Krstić.


"Tončev group" i "Graditelj" protiv Grada Niša

Među onima koji su tužili Grad Niš su i firme koje sa njim sarađuju na određenim projektima. Firma Tončev group u predmetu za utvrđivanje zemljišta za redovnu upotrebu na zgradi New city hotela iz 2020. godine tužila je i Grad Niš. Prema javno dostupnim podacima, udeo od 100 odsto ove firme ima GP Tončev Gradnja d.o.o. Surdulica vlasnika ministra Novice Tončeva.

niška banja Rekonstrukcija, raskid ugovora, pa tužba; foto: JV/M. J. Ovaj predmet se nalazi u Privrednom sudu, gde su i tužbe leskovačke firme Sistem SNL Graditelj, koja je pre četiri godine sređivala Trg u Niškoj Banji. Opština Niška Banja je raskinula ugovor sa njom zbog probijenih rokova.

Naime, ova firma traži da im Grad na ime naknade štete zbog nevraćanja betonskih ploča isplati milion i po dinara, kao i 70.000 dinara zbog nepriznavanja celokupne količine ugrađenog peska. Druga tužba se odnosi na isplatu radova po ugovornoj obavezi u iznosu od oko dva miliona dinara.


Šta kaže budžet?

Kada se saberu vrednosti nerešenih sporova protiv Grada Niša u Osnovnom, Višem i Privrednom sudu dobija sa iznos od oko 260 miliona dinara. Profesor Ekonomskog fakulteta u penziji Zoran Aranđelović ističe da je veliki broj tužbi i da je svaka poseban slučaj, ali smatra da ukupan novac ne predstavlja i veliki iznos za gradski budžet koji je projektovan na oko 13 milijardi dinara.

Tamo gde Grad činjenjem ili nečinjenjem oštećuje građane ili firme, tu postoji odgovornost. Čitao sam da je bila neka poplava kod Toplane, pa naravno da postoji odgovonost nadležnih, tu je nastala šteta. Budžet ima prihodnu i rashodnu stranu, sve što je predviđeno budžetom to je u redu, sve što nije predviđeno, ako su veliki novci, onda mora da se izvrši rebalans, ako nema para u budžetu - kaže Aranđelović. Pravobranilaštvo Grada Niša Da li je 260 miliona dinara velika cifra za Grad?; foto: Tamara Tasić

U rashodima niškog budžeta za 2023. godinu je oko 102 miliona dinara za naknadu štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa. Da li je i koliko je para opredeljeno u budžetu u slučaju gubitka sporova, a po tužbama svake vrste pitanje je za Grad Niš i Upravu za finansije na koje očekujemo odgovor.

*Novinarka je sve tužbe analizirala od početka februara, pa postoji mogućnost da su određeni predmeti rešeni.

Sve tužbe koje se trenutno vode protiv Grada Niša Južne vesti su tražile i od Pravobranilaštva tog grada. Odgovorili su da imaju oko 14.000 aktivnih predmeta, pa da je potrebno precizirati podatke da ne bi došlo do blokade pisarnice.

Inače, gradsko Pravobranilaštvo u sporovima zastupa Grad Niš i on je oslobođen plaćanja sudskih taksi. Za slučaj da izgubi spor, glavni dug, kamate i troškovi postupka terete budžet grada. 

 

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Јовица Стојковић

    21:49 // 4. 4. 2023.

    Tamo gde je očigledno protivpravno postupanje opštinskih organa pravobranioc i pravni tim moraju ići na neposrednu pogodbu kako bi se izbegli dodatni advokatsko sudski i dr troškovi.Nestručnost pravobranioca je osnovni problem zato opština mora imati pravni tim!

    • Hipotalamus

      17:36 // 6. 4. 2023.

      Pravobranioci nisu nestručni ali šta da rade ako su sve tužbe osnovane jer zbog visokih troškova svako dobro promisli pre nego što tuži Grad. Onda moraju da se upuste u parnicu kako bi je razvukli a to sa druge strane stvara nove troškove za kamate i parnične troškove . Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji.

  • ilija

    00:00 // 4. 4. 2023.

    evo u tursku sada narod pise puno na te socijalne sajtove a ko ima prijatelja tamo zna kako je

    • Batistuta

      20:37 // 4. 4. 2023.

      Znam, Kalemegdan !

  • Sta to bese?

    21:16 // 3. 4. 2023.

    Da li neko u ovoj drzavi zna za nesto sto se zove ODGOVORNO LICE i LICNA ODGOVORNOST?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: