Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 8. 9. 2016.

| Istražujemo

Privatnik ogradio državno zemljište, u Opštini kažu sve legalno

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
aleksinac-nn
Postavili ogradu iako nije njihovo; foto: N. N.

Iako mu Opština Aleksinac nije izdala nikakvu dozvolu, vlasnik preduzeća “Monikom” ogradio je 9 hektara zemljišta koje je bilo namenjeno dovođenju novih investitora. U Opštini kažu da mu za postavljanje ograde nije bila potrebna dozvola, iako zakon kaže drugačije.

Takozvani “Kukeš” jedna je od najatraktivnijih lokacija na kojoj je aleksinačko rukovodstvo, sudeći prema podacima Regionalne razvojne agencije “Jug”, planiralo da dovede nove investitore, koji su na prostoru od 9 hektara mogli da naprave puno hala u kojima bi zaposlili Aleksinčane.

U Katastru nepokretnosti ovo zemljište je i dalje u vlasništvu Opštine Aleksinac, ali je ga je ogradilo obližnje preduzeće “Monikom”. Predsednik Opštine Nenad Stanković, potvrđuje da je ovaj opštinski plac ograđen bez ikakve dozvole.

Takva  dozvola nije izdata ni od jednog organa lokalne samouprave - kaže Stanković.

aleksinac3-nn foto: N. N.Kompanija “Monikom”, nekadašnja “Ineks Morava”, kupila je PIK Aleksinac čija se postrojenja nalaze tik uz sporno zemljište koje je ranije, kako je pojasnio predsednik Opštine, pripadalo aleksinačkom kombinatu.

Stanković pojašnjava da je “Monikom” još decembra prošle godine uputio zahtev za otuđenje tog zemljišta uz obećanje da će dodatno ulagati u proizvodnju i zapošljavati nove radnike.

Ipak, na ovaj zahtev do danas Opština Aleksinac investitoru nije odgovorila, a ni sam predsednik, kako kaže, ne zna zašto.

Na to pitanje i ja tražim odgovor. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je taj zahtev u vidu službenog predmeta primila 3. decembra 2015. godine, a da zatim nije po tom predmetu postupala. Sada predmet ide u zakonitu proceduru - kaže Stanković.

U međuvremenu je zemljište ograđeno, a aleksinačka Kancelarija za ekonomski razvoj (KLER) i zvanično prestala da postoji. Njeni poslovi prebačeni su opštinskom Odesku za privredu. Sada već bivša načelnica KLER-a Danijela Petković nije želela da komentariše ovaj slučaj.

Razrešena sam sa mesta načelnice, razrešena sam sa mesta pomoćnice predsednika Opštine i to dok sam bila na odmoru, a ne znam zbog čega. Zbog tog slučaja već imam dovoljno problema i ne želim to da komentarišem - rekla je Petkovićeva.

Zbog čega je ogradio državno zemljište bez ikakve dozvole nismo uspeli da saznamo ni od vlasnika “Monikoma” Mome Nikolića, koji je, kako je rečeno novinarima u njegovom preduzeću, na službenom putu i nije mogao da odgovara na pitanja.

Inače, Blic piše da je Nikolićeva kompanija pominjana u izveštaju Komisije za zaštitu konkurencije. Tu je, kako kažu, označena kao ekstraprofiter u prodaji uglja iz Kolubare i Kostolca. Navodno je kupovala ugalj po privilegovanim uslovima, a onda ga prodavala po 3 puta većoj ceni.


Pokušaj legalizacije otimanja državne zemlje?

aleksinac2-nn 9 hektara zemljišta ograđeno bez ikakve dozvole; foto: N. N.Na novinarska pitanja da li je nakon postavljanja ograde reagovala neka inspekcija, predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković kaže da je teren obišla građevinska inspekcija, ali da nikakve mere nisu preduzete.

Građevinska inspekcija je izvršila uviđaj u skladu sa svojim nadležnostima i konstatovala da za radove koji su izvedeni na ogradi nije bila potrebno pribavljanje odobrenja - kaže Stanković.

Međutim, kako kaže Milan Ranđelović, šef niške Kancelarije za loklani ekonomski razvoj, investitor, bilo domaći ili strani, ne bi smeo ništa da radi na zemljištu koje mu prodaje ili ustupa lokalna samouprava ako se ne vodi na njegovo ime.

Na zemljištu niko ne sme da radi ništa bez odgovarajućih dozvola, a za dobijanje dozvola, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, je neophodno da se imovina vodi na investitora. Ne postoji rad koji može da se odvija na parceli bez neke vrste dozvola - kaže Ranđelović.

Ranđelović kaže da pomenuti Zakon propisuje mogućnost da vlasnik ogradi svoju parcelu do visine od 90 cm, ali ponavlja da to može da uradi samo vlasnik parcele. U ovom slučaju to je Opština Aleksinac, a ne preduzeće “Monikom” koje je i postavilo ogradu.

Pored toga što je u ovom slučaju prekršen zakon, ovakvo ponašanje “Monikoma” i nereagovanje Opštine može da odvrati druge investitore koji bi možda baš na tom prostoru gradili svoja postrojenja.

Kako kaže predsednik Opštine Aleksinac, od kada je zemljište, po svemu sudeći bespravno ograđeno, nije bilo interesovanja drugih investitora baš za tu lokaciju.

9 hektara zemljišta ograđeno bez dozvole; video: N. N.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Beli samo jako

    08:13 // 10. 9. 2016.

    Aleksinac je prepun investicijama, pa im samo ovo zemljiste za nove investitore nedostaje. Zahvalite coveku sto zaposlio 500 ljudi, a dinar od drzave ne dobija jer je nasa firma. Nek dodje jos investitora, ima mesta u Aleksincu za sve koji hoce da uloze novac.

  • Euzubija

    22:48 // 8. 9. 2016.

    Inspektora postavili za nacelnika privrede!Valjda vam sve jasno.

  • Zorana

    22:45 // 8. 9. 2016.

    Najbolje da bas detaljno ispitate zbog cega su smenili jedinu zenu koja je nesto kvalitetno i strucno radila tamo i za koju svi imaju samo reci hvale.Mi u opstini znamo sta je niko nije glup.skupstina pokrece sve to a ne taj kler.Ovog Stankovica na ispitivanje neznalica nevidjena

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: