Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 31. 8. 2018.

| Istražujemo

Protivzakonita zapošljavanja u Opštini Medijana - partijske knjižice, viškovi i manjak iskustva

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
opstina medijana
Vanredna inspekcija utvrdila da su u Medijani zapošljavani ljudi koji ne ispunjavaju uslove; foto: J. C. M.

To što nemaju zakonom predviđeno radno iskustvo, nije sprečilo predsednika Opštine Medijane Nebojšu Kocića da pri svom kabinetu zaposli na određeno vreme Mimu Živković, kao i funkcionera Srpske napredne stranke Danijela Arsenkovića. I dok Upravna inspekcija, uz pretnju novčanom kaznom, nalaže da se spornim službenicima da otkaz, predsednik Opštine Kocić ne želi da komentariše da li oni i dalje rade.

nebojša kocić Kocić u svom kabinetu, bez javnog konkursa, zaposlio 4 člana SNS, od kojih 2 nemaju potrebno iskustvo u radu; foto: V. K.Nakon vanredne inspekcije u Opštini Medijana, Upravni inspektorat u dopisu od 20. jula predložio je, uz pretnju novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara, da u roku od 7 dana Kocić raskine ugovore sa Živkovićevom i Arsenkovićem, jer ne ispinjavaju uslove propisane zakonom i Pravilnikom o sistematizaciji.

Predlaže se da Mimi Živković i Danijelu Arsenkoviću, zaposlenima na određeno vreme u kabinetu predsednika Opštine otkaže radni odnos jer ne ispunjavaju Zakonom i Pravilnikom propisane uslove - navodi se u zapisniku inspekcije.

Naime, poziciju “poslovi kontakta sa medijima, informisanja i unapređenje prava javnosti” od 25. januara 2018. počela je da obavlja Živkovićeva, iako je diplomirala samo nekoliko meseci ranije - oktobra 2017. U Upravnom inspektoratu, na osnovu inspekcije sprovedene u Opštini, napominju da je Živkovićeva morala da ima najmanje godinu dana iskustva u struci.

Inače, prema izvorima Južnih vesti iz SNS, Živkovićeva je odnedavno i sama član ove vladajuće partije, čiju knjižicu ima i sam predsednik Opštine Kocić.

danijel arsenković Kocić nije želeo da odgovori na pitanje da li je Arsenković i dalje zaposlen u Medijani. Inače, Arsenković je 1. avgusta učestvovao u opštinskoj manifestaciji, iako je tada već trebalo da bude otpušten - na fotografiji sa Kocićevom portparolkom Dušankom Kitanović; printskrin: Facebook/Dušanka KitanovićSlična stvar je i sa poverenikom Mesnog odbora SNS “Braća Tasković” Danijelom Arsenkovićem, koji je pri Kocićevom kabinetu dobio posao na određeno i to kao "stručni saradnik na organizaciono-protokolarnim poslovima". Za taj posao, navode u Upravnom inspektoratu, potrebne su najmanje 3 godine radnog iskustva u struci, što Arsenković nema.

Pored njih dvoje, na poslovima u kabinetu - koji je opštinskom odlukom od novembra 2017. postao posebna organizaciona jedinica Opštine, prema izveštaju inspekcije, zaposleni su i Goran Milanović i Ivan Nikolić i oni bi trebalo te poslove da obavljaju dok je Kocić na čelu Medijane.

Inače, pored posla u kabinetu predsednika najveće niške opštine, Živkovićeva i Arsenković su 2018. sa Kocićem potpisali i ugovor o delu, koji potrazumeva rad van radnog odnosa za jednokratne poslove.

Sve ugovore sa zaposlenima koji su, prema izveštaju inspekcije, primljeni zakonito i protivzakonito, potpisao je načelnik Opštinske uprave Bojan Ilić.

Kocić je odbio da prokomentariše kako je mogao da zaposli osobe koje ne ispunjavaju uslove za poslove koje im je dodelio. Predsednik Opštine nije odgovorio ni na novinarska pitanja da li je otpustio Živkovićevu i Arsenkovića, koji je 5 dana nakon isteka roka koji je inspekcija dala za otkaz, učestvovao na opštinskoj manifestaciji "Medijana - Za bebu više".

Umesto odgovora, Kocić je preko portparola, novinarima poručio da pošalju zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, što su novinari i učinili.


U Opštini zaposleno više nego što bi smelo

Od početka januara pa do sredine jula 2018. u Medijani je, navode u Upravnom inspektoratu, zaposleno devetoro osoba. Uključujući one koji su od ranije zaposleni na sličnim ugovorima, ima ih 17, što je, dodaju u Inspektoratu, za 6 više od propisanog Pravilnikom o sistematizaciji Opštine Medijana.

Predlaže se da ukupan broj zaposlenih na određeno vreme zbog povećanog obima posla, lica angažvovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadrtuge i lica angažovanih po drugim osnovama, kod korisnika javnih sredstava, uskladi sa brojem propisanih Zakonom - navodi se u zapisniku inspekcije.

Na zapisnik, dodaju, Opština Medijana može da se žali, ali to ne sme da odloži izvršenje predloženih mera.

Podsetimo, za godinu dana koliko je na čelu najprostranije i najbogatije niške opštine, pa i pre predsedničke funkcije, nekadašnji član Demokratske, a sada Srpske napredne stranke - Nebojšu Kocića nisu zaobilazile sporne, potencijalno protivzakonite situacije. Tako je, još u vreme odborničke funkcije u Opštini, kao član DS, bio u sukobu interesa, zbog čega ga je opomenula Agencija za borbu protiv korupcije.

Među prvim potezima koje je učinio tokom predsednikovanja, bila je kupovina solarnog drveća na našetelovanom tenderu.

Više o Nebojši Kociću možete pročitati u rubrici "Ko je ko".

*Tekst je naknadno dopunjen detaljnijim informacijama iz izveštaja inspekcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kocic Stefan

    08:32 // 4. 9. 2018.

    “Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.“

    Objektivno novinarstvo u Srbiji.

  • Djoka

    09:33 // 2. 9. 2018.

    Hvalite preCednika i zaposlene na fejsu, da vidimo kako izgledate, da vidimo goje li ti sendviči. Manite se ovako inkognito...

    • Milojko

      21:28 // 2. 9. 2018.

      PreCednik, preSednik ili PreDSednik, pitanje je sad?
      Forma ili suština?
      DS nikako.

  • Milojko

    16:24 // 1. 9. 2018.

    Koliko samo gorčine u ljudima koji napadaju opštinu i presednika! Pa ljudi, ta ljubomora i gorčina izjeda vas same..a što se tiče opaske koju stalno pominjete"a sve to je od para građana Niša"..Pa da.ali ne želite da dovršite rečenicu "Sve je to od para građana Niša I ZA GRAĐANE NIŠA!". Sto puta ste pomenuli to solarno drvo na koje treba da budemo ponosni, pa za koga je to? Pa opet za građane Niša

    • Smuk

      03:22 // 2. 9. 2018.

      @Milojko : "Moj milojko lego je da spava..." !

    • Ivana

      08:22 // 2. 9. 2018.

      Svako normalan treba da se stidi tog solarnog drveta. Sklepana gvozdjurija koja nicemu ne sluzi, kupljena na namestenom tenderu za velike pare! Bruka!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: