Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 11. 2. 2021.

| Istražujemo

Prva kupovina završena istragom i hapšenjem, niški "Parking servis" opet od iste firme kupuje boje

Autor:Jovana AdamovićIzvor:Južne vesti
farbalica-foto-jovana-adamovic
Kažu da su naručili boje koje su već koristili u Nišu i kojima će farbati i ove godine; foto: JV

I pored toga što se i dalje vodi istraga protiv firme Pamax zbog sumnje da je 2017. falsifikovala dokumentaciju i štelovala cene boja za puteve, zbog čega su hapšeni i radnici Parking servisa, ovo niško javno preduzeće opet je na tenderu za kupovinu boja koje se zvanično ne koriste izabralo istu firmu i za to će joj platiti 18 miliona dinara, bez PDV-a. Tvrde da je reč o maloj količini crvene, zelene, sive i crne boje koje su već koristili u Nišu i planiraju da njima opet farbaju, a ugovor sa istom firmom pravdaju najpovoljnijom cenom.

Zbog sporne nabavke boja koje nisu smeli da koriste je 2019. godine uhapšeno 7 osoba - 2 radnika Parking servisa i jedan iz Direkcije za izgradnju, kao i odgovorni iz firme Pamax-trgovina. Nišlije je ova malverzacija koštala oko 6,4 miliona dinara. Parkiraliste cair Najviše žute i bele boje poručili; foto: V. Keser

U Višem javnom tužilaštvu u Nišu kažu da je ovaj predmet još u fazi predistražnog postupka.

Odnosno sprovođenja dokaznih radnji i analiziranja pribavljenih dokaza - navode u tužilaštvu.

garaza bb 577x300_1 (PS_WEB) Plavu koriste na parkiralištima da istaknu mesto za invalide; foto: Parking servis Niš Samo par meseci posle hapšenja, 2019. godine, Parking servis je ponovo sklopio ugovor sa istom firmom za nabavku boja koje nisu zabranjene, ali se zvanično ne koriste za obeležavanje ulica.

Nisu odustali ni 2020. kada je ovo preduzeće raspisalo gotovo istu javnu nabavku. Ponovo su, osim 60 tona bele, 9 tona žute i 300 kg plave boje, koje se zvanično koriste na putevima prema Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji, tražili i po 300 kg crvene, zelene i sive farbe, kao i 900 kg crne, uz to i razrađivače i lakove.

Parking-kod-Rovceta-parkiranje-na-mestu-za-invalide2-foto-citalac Tvrde i da sve šarene boje koriste u Nišu; foto: čitalac Međutim, iz Parking servisa navode da su sve te boje već koristili u Nišu i da planiraju da njima farbaju i ove godine, pa su ih zato poručili, ali ističu i da nisu još nabavljene, jer građevinska sezona nije počela.

Crna i siva nijansa se koriste za markiranje horizontalnih oznaka na saobraćajnicama, a crna nijansa je u prethodnom periodu korišćena i za farbanje površina za parkiranje u javnim garažama "Goran Ostojić" i "Sinđelićev trg", kao i na parkiralištu tržnog centra "Stop Šop". parkirajibicikliraj-foto-parkingservisnis Zelenu boju takođe naručili, jer su je koristili; foto: Parking servis Niš

Zelena nijansa je u prethodnom periodu korišćena za obeležavanje parking mesta za elektromobile na posebnom parkiralištu "Goran Ostojić", obeležavanje parkinga za bicikle na parkiralištu "Čair", kao i obeležavanje parking prostora po zahtevu naručioca na lokaciji Novi Niš.

Crvena nijansa je u prethodnom periodu korišćena za obeležavanje "rampi" na biciklističkim stazama (Somborski bulevar), za obeležavanje "mreže" na ulazu u stari Klinički centar u Zetskoj ulici, kao i obeležavanje staza za pešake na parkiralištu tržnog centra "Stop Šop".


Ponudu dale 4 firme, Pamax opet pobeđuje

I ova nabavka je višemilionska, tačnije vredi 18 miliona dinara bez PDV-a, a ugovor je ponovo dobio Pamax, pored koga su bile još tri ponude, a dve i dosta jeftinije. Punjac-za-elektricne-automobile-foto-ni-rs Zelena označava mesto za električne automobile; foto: ni.rs

Iz Parking servisa ne komentarišu to što boje opet kupuju od firme protiv koje se vodi istraga, jer su na tenderu 2017. godine, kako se sumnja, ponudili nerealno nisku cenu za boje koje se ne koriste, ali i basnoslovno visoku cenu za belu kojom se ulice najčešče obeležavaju i tako konkurenciju izbacili iz trke za posao.

Ponovo kažu da je njihov kriterijum za izbor firme bila najpovoljnija cena, pa je i u ovom tenderu za nabavku boja najjeftiniji opet bio Pamax. Garaza-Sindjelicev-trg2-foto-JV-J-A Najviše kupili belu boju; foto: JV

Od ukupno četiri ponude, koliko je podneto u ovom postupku javne nabavke, dve ponude su odbijene kao neprihvatljive, jer nisu u potpunosti ispunjavale postavljene zahteve, odnosno uz ponude nisu dostavljeni svi zahtevani dokazi. Nakon donete odluke o dodeli ugovora svaki od ponuđača čija je ponuda odbijena kao neprihvatljiva imao je pravo da podnese zahtev za zaštitu prava i time onemogući zaključenje ugovora o javnoj nabavci. Kako u konkretnom slučaju nijedan od dva ponuđača čije su ponude odbijene nije podneo zahtev za zaštitu prava, zaključen je ugovor sa ponuđačem čija je ponuda prihvatiljiva i čija je cena niža u odnosu na drugu prihvatljivu ponudu - odgovaraju.

Podsetimo, i pre i posle hapšenja Parking servis boje kupuje od firme Pamax, sa kojom sarađuje gotovo od samog osnivanja marta 2016. godine, od kada ova niška firma dobija poslove na tenderima ovog javnog preduzeća.

Prvi od njih bile su boje za puteve za 2016. godinu u vrednosti od preko 14 miliona dinara, ali su taj tender osporili drugi ponuđači i Parking servis je morao da plati 120.000 dinara. Od njih su kupili i novogodišnju dekoraciju, za šta su građani platili oko 6 miliona dinara, kao i građevinski i vodovodni materijal.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    21:08 // 12. 2. 2021.

    Ma ajd' sto namestaju tendere, nego sto covek moz' pogine na farbu, kolko je klizava

  • Forra

    06:57 // 12. 2. 2021.

    Pamax je kao "Oliver Nedeljković" sto ide redom po Srbiji i nudi šuške , pa ko se upeca upeca se

  • Daki44

    06:54 // 12. 2. 2021.

    Samo bahato...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: