Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 5. 9. 2018.

| Istražujemo

Radnici EPS-a mogu o trošku preduzeća da operišu i kataraktu

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
Elektrodistribucija
Radnici EPS Distribucije privilegovani; Foto: JV/J. A.

I dok zaposleni u pojedinim privatnim, pa i državnim preduzećima ne mogu da ostvare ni svoja osnovna prava, EPS Distribucija je sklopila ugovore vredne više od 30 miliona dinara sa klinikama na kojima njihovi zaposleni koji rade za ekranom mogu da pregledaju vid, a između ostalog i da operišu kataraktu. Ova operacija košta od 800 do 1.500 evra, a po sporazumu koji je ovo preduzeće sklopilo sa zdravstvenim ustanovama, u naredne dve godine njihovi zaposleni moći će da urade oko 50 ovakvih intervencija.

Zaposleni u EPS Distribuciji u svim gradovima u Srbiji gde su sedišta distributivnih područja - između ostalog i u Nišu, koji rade za ekranom mogu da mere očni pritisak, nabave naočare sa zaštitom, pa i da operišu kataraktu i ugrade sočivo. Pregled oka stolica Osim pregleda, radnici mogu i da operišu kataraktu i ugrade sočivo; Foto: Flickr/Doug Waldron

Sa grupom u kojoj je osam ponuđača - optika, domova zdravlja, privatnih zdravstvenih ustanova, Distribucija je potpisala okvirni sporazum u vrednosti od oko 34 miliona dinara sa PDV-om.

Za ovaj novac, za najviše dve godine ili do utroška planirane sume, navodi se u konkursnoj dokumentaciji javne nabavke, zaposleni u Distribuciji mogu da dobiju okvirno: 1.740 pregleda specijaliste sa određivanjem dioptrije, isto toliko okvira, 280 komada zaštitnih stakala sa dioptrijom i 1.460 bez dioptrije, po 500 fokometrija, tonometrija i biomikroskopija oka, kao i 50 operacija katarakte. To znači da bi, za ove operacije moglo da bude potrošeno oko 50.000 evra iz ovog državnog preduzeća.


Upitna svrsishodnost javne nabavke

S obzirom na to da zaposleni u Elektrodistribuciji već imaju obavezno zdravstveno osiguranje, oni, kao i svi ostali građani, mogu da se leče u državnim bolnicama besplatno, u šta je uključena i operacija katarakte.

Posebnim kolektivnim ugovorom koji se sprovodi u EPS-u predviđeno je da onima koji rade na poslovima sa povećanim rizikom, poslodavac je obavezan da svake kalendarske godine organizuje i finansira periodične i lekarske preglede, kao i da uputi zaposlene na rehabilitaciju i rekreaciju radi prevencije radne invalidnosti.

Međutim, radnici EPS Distribucije imaju privilegiju i da urade operaciju katarakte, koju im pokriva i Fond zdravstva, ali bi u državnim bolnicama morali prvo na listu čekanja, koja je poduža kada je ova intervencija u pitanju. Zbog čega bi plaćali operaciju koja spada u obavezno zdravstveno osiguranje, koje čak može da se uradi i na nekim privatnim klinikama o trošku Fonda, pita se i direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

To je zaista upitna svrsishodnost te nabavke, ako je reč o operaciji koja se pokriva iz obaveznog zdravstvenog osiguranja - kaže Nenadić.


EPS: Zaposleni do sada nisu koristili sve mogućnosti

Iako je novinarka uputila pitanja EPS Distribuciji i niškoj Elektredoistribuciji zbog čega je operacija katarakte ušla u uslugu "pregleda vida zaposlenih koji rade za ekranom", iz ovog javnog preduzeća nije stigao odgovor na ovo pitanje. U niškom ogranku su pak kazali da dosad zaposleni nisu koristili ovu uslugu.

Oftalmološki pregledi vršeni su u sklopu sistematskog pregleda. Navedene nabavke dodatnih usluga nije bilo ni sada ni u prošlosti - kratko su odgovorili iz Elektrodistribucije Niš.

Ostaje nejasno zbog čega je ova operacija ušla u "pregled" zaposlenih i to u preduzeću koje se pretežno bavi snabdevanjem strujom, a kako kažu iz Transparentnosti jedino objašnjenje bi moglo da bude da ova bolest proizilazi iz "povreda na radu".


"U ovoj zemlji je važno gde ste se zaposlili"

Kao "sliku i priliku" stanja u zemlji, komentariše ovakvu privilegiju radnika ovog dražavnog preduzeća predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković. Stava je da je problem u tome što ovakvo pravo ne mogu da ostvare i ostali zaposleni u Srbiji.

Nije problem što oni imaju prava na operaciju katarakte, nego što prava na preživljavanje nemaju i mnogi drugi zaposleni. To je poenta. Zavisno od toga u kojoj se poziciji materijalnoj nalazite, vezano je i to koliko socijalnih prava i zaštite možete da pružite i svojim zaposlenima. U ovoj zemlji nije važno šta znate i šta ste završili, nego gde ste se zaposlili - kaže Stojiljković.

Inače, u EPS-u radi oko 29.000 ljudi, a kako su naveli, do 2020. godine ovaj broj smanjiće za 5.000 radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dragan stoickov

    10:18 // 13. 2. 2019.

    Molim Vas zasto ne istrazite i pisete o tome da Eps Nis ima 3 000 naloga za demontiranje brojila.Nose i skidaju brojila socijalno najugrozenijem stano

  • Aleksandar Markovic

    12:12 // 7. 9. 2018.

    Lepo, uz podrsku preduzeca falsifikuju i iznudjuju a stiti ih i ministarstvo rudarstva i energetike. Sad jos im i operisu oci da mogu bolje da falsifikuju...

  • Alex

    13:37 // 6. 9. 2018.

    Klasična priča "Da komšiji crkne krava". Ajde da se borimo da svi imamo što bolje uslove rada, što veće plate, da se u firmama gde radimo izborimo za što bolje kolektivne ugovore... A ne da pljujemo i budemo zavidni što neko ima bolje od nas....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: