Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:04, 17. 1. 2023.

| Istražujemo

Radnici prokupačkog "Hammeuma" tuže firmu, traže da se vrate na posao i poništi likvidacija

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
radnici hammeum
Radnici JKP Hammeuma ispred zgrade Gradske uprave; Foto: Lj. M.

Od 105 radnika koji su dobili otkaz uz otpremninu usled likvidacije prokupačkog JKP Hammeuma, preko 50-ak je pokrenulo radni spor i tuži poslodavca sa zahtevom da se vrate na posao. U međuvremenu je tim advokata pred Ustavnim sudom podneo zahtev za proveru zakonitosti odluka koje su prethodile postupku likvidacije tog javnog preduzeća i traže poništenje.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da je upoznat sa tužbama nezadovoljnih radnika i da je čitav predmet prosleđen nadležnom javnom pravobranilaštvu koje će zastupati Grad. Hammeum Predstavnici gradske vlasti razgovarali sa radnicima, ali bez rešenja

Mi ćemo u svakom slučaju postupiti po zakonu i po odluci suda. Sve što neko misli da je oštećen, može da tuži, ali kao što radnici misle da su u pravu, tako i mi mislimo da nije bilo propusta. U svakom slučaju konačnu reč daće sud i mi ćemo to ispoštovati kada se donese pravosnažna presuda. Sve što sud dosudi, ako dosudi, mi ćemo isplatiti ako se utvrdi bilo kakav propust od strane osnivača - prokomentarisao je Aranđelović.

Sa druge strane radnici smatraju da je u odlukama koje su prethodile likvidaciji Hammeuma napravljen veliki broj nezakonitih radnji, od toga da nije bilo kriterijuma i pravilnika u odabiru radnika ko će ostati, a ko dobiti otkaz, do formalnih razloga jer rešenje o otkazu ne sadrži pouku o pravnom leku, već je samo konstatovano da nije dozvoljena žalba. radnici hammeum Radnici Hammeuma tuže i traže da se vrate na posao; Foto: Lj. M.

Rešenje je nezakonito i samim tim što radnicima prestaje radni odnos retroaktivno, što je protivno zakonu, jer je napisano da nekim radnicima prestaje radni odnos zaključno sa 18. decembrom, iako su oni dolazili na posao do 25. decembra, što se može dokazati uvidom u zvanična dokumenta javnog preduzeća - kaže se između ostalog u jednoj od tužbi zaposlenih.

Ogorčeni bivši radnici kažu da neće odustati od svojih prava i da su svi svesni da su odluke rađene mimo zakona i da su radnici koji su ostali u novoformiranom Javnom preduzeću Gradski vodovod birani netransparentno, a da je o sudbini svakog zaposlenog odlučivala manja grupa pojedinaca. Hammeum Radnicima sa diplomom ponuđeno radno mesto sa osnovnom školom; Foto: Lj. M.

Ukazivali smo i pre svega ovoga da se radi netransparentno i iza zatvorenih vrata, da nećemo odustati i da ćemo se boriti za naša prava. Smatramo, a to su nam potvrdili i naši advokati, da ima osnova da se čitav postupak poništi i da se sve vrati u prvobitno stanje. Verujemo u pravni sistem ove države i nadamo se da će prokupački Osnovni sud, koji je nadležan, obaviti svoj posao po zakonu i da neće popustiti pod pritiscima pojedinaca iz vlasti - kažu radnici Hammeuma.

Sumnjaju da je neko namerno podelio Hammeum i deo profitabilnih delatnosti izdao koncesionaru iz Beograda. Hammeum Radnici Hammeuma pokušavali da ospore likvidaciju Hammeuma; Foto: Lj. M.

Delatnosti od kojih su radnici zarađivali za svoje porodice, od kojih je i grad imao koristi, poput naplate parkinga, pijace, čistoće i gradskog zelenila sada su predate koncesionaru iz Beograda - podsećaju zaposleni.

Advokat Predrag Stefanović, koji zastupa deo radnika u radnom sporu i pred Ustavnim sudom, kaže da se radi o dva pravna aspekta i da su jedno tužbe oko radnih sporova, a druga strana priče je inicijativa pred Ustavnim sudom za ocenu zakonitosti plana podele.

Promena koju je Grad Prokuplje odlučio da sprovede u JKP Hammeumu, u kojoj se iz postojećeg preduzeća izdvaja deo imovine i osniva novo javno preduzeće nije sporna, ali je to učinjeno uz direktno kršenje zakona i zaobilaženja prava radnika. Plan podele koji je osnovni akt u tom procesu jer se njime određuje koja imovina i radnici idu ili ostaju u preduzeću donosi Nadzorni odbor Hammeuma. U trenutku donošenja i usvajanja te podele, Nadzorni odbor nije bio zakonski formiran jer je mandat jednog od 3 člana prestao da važi. Radi se o Ljubisavu Rakiću koji je juna meseca imenovan za v. d. direktora Hammeuma i po automatizmu mu je prestala funkcija u Nadzornom odboru - kaže advokat Stefanović.

Dodaje da je Rakić ranije bio član Nadzornog odbora iz redova zaposlenih pa je nakon odlaska na funkciju v. d. direktora, Nadzorni odbor donosio odluke sa samo dva člana i to sa onima koji su imenovani iz redova osnivača, odnosno Grada Prokuplja.


Najavljene tužbe i za zaostalu platu, dugovanja za regres i topli obrok

Iako su u toku dva nezavisna sudska spora koja su otpušteni radnici podneli pred Ustavnim i Osnovnim sudom, najavljuju i nove tužbe koje će podneti na osnovu zaostalih potraživanja, poput neisplaćene poslednje plate, neiskorišćenog godišnjeg odmora, za neisplaćeni topli obrok i regres po zakonu. komunalni radnici Hammeum Najveći broj radnika ponovo na budžetu; Ilustracija; foto: Lj. M.

Već pripremamo dokumentaciju koju će pogledati naši advokati, tužićemo za svaki dinar koji nam duguju. Niko nas ne pita kako je nama koji smo radili dvadeset i više godina, a sada smo izbačeni na ulicu - komentarišu zaposleni.

Podsećaju da im je koncesionar, firma "Demetra AB" iz Beograda ponudila za njih nepristojnu ponudu u kojoj im je ponuđeno da ljude sa fakultetskom diplomom zaposle na radno mesto baštovana-higijeničara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    15:25 // 18. 1. 2023.

    Lepo bilo da se nista ne radi, a prima plata. Grad je licio na deponiju. Em ruina sa raspadnutim ulicama, em deponija. Sada je samo ruina.

    • Torpedo

      18:55 // 18. 1. 2023.

      Dobro bi bilo,da su samo ovi ljudi krivi ! Znas ti ,odlicno, ko je od 2010, ruinirao Prokuplje i napravio od njega kasabu !
      Nego, veci je problem, sto polovina od ovih na slici protestvuje, tuzice a u vecernjim satima obilazi lokalni sns, da nesto usicari .

  • Ivan

    20:48 // 17. 1. 2023.

    A šta kaže doktor???

    • ko to kaze ko to laze

      22:58 // 17. 1. 2023.

      A sta li ce da kaze njegov badza,pa on je kao vecnik za javna preduzeca spajao ova preduzeca 2015,a sad ih je kao predsednik skupstine razdvojio i likvidirao 2022.Videcemo sta ce svi reci na sudu kao zasticeni svedoci.

  • Laza

    18:49 // 17. 1. 2023.

    Haha.... ako im ovo prodje vratice otpremninu od milion dinara

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: