Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 24. 1. 2011.

| Istražujemo

Raskrsnica građena potpuno divlje

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
izvor: southserbia

NIŠ - Za raskrsnicu ulica Vojvode Mišića i Nišavske, gde je u petak poginuo mladić, ne postoji ni građevinska dozvola, ni projekat saobraćajne signalizacije, saznaju Južne vesti.

U gradskoj Upravi za planiranje i izgradnju, koja je nadležna za izdavanje građevinskih dozvola, kažu da nikada nisu izdali odobrenje za njenu gradnju.

- U Upravi za planiranje i izgradnju ne postoji dozvola za izvođenje radova na toj saobraćajnici, pa samim tim nije moguće ni da postoji overen projekat saobraćajne signalizacije - kaže pomoćnik načelnika Uprave, Dragan Milovanović.

Da projekta saobraćajne signalizacije nema potvrđuje i VD načelnik Uprave za saobraćaj, Vladislava Ivković.

U Direkciji za izgradnju, po čijem je nalogu građena a koja je bila i nadzorni organ, potvrđeno je Južnim vestima da tih dozvola nema, a projekat saobraćajne signalizacije vide kao suvišan.

- Projekat saobraćajne signalizacije ne postoji jer je raskrsnica veoma jednostavna. Služba Direkcije je dala nalog da se tamo postavi signalizacija i ta raskrsnica ima sve što propisuje zakon - kaže PR Direkcije za igradnju Niša, Dragan Videnović.

Videnović objašnjava da nema potrebe da se radi projekat signalizacije za svaku raskrsnicu.

- Postoji zakon i postoje pravilnici koji definišu pravila, i horizontalna i vertikalna signalizacija se rade u skladu sa tim. Projekat se radi samo kod većih raskrsnica, a ova je jednostavna, takozvana T raskrsnica - kaže Videnović.

Međutim, dr Dragan Jovanović profesor bezbednosti saobraćaja Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, tvrdi suprotno. 

- Svaki, ali bukvalno svaki znak, bez obzira da li je horizontalni ili vertikalni, mora da bude postavljen po projektu. Projekat nije obavezan samo na saobraćajnicama na kojima nema nikakvih oznaka, linija, semafora itd. tu se primenjuju zakonska pravila iz zakona i pravilnika - kaže profesor Jovanović.

Upravo na ovoj raskrsnici u petak se dogodila teška saobraćajna nesreća, kada je u sudaru autobusa Niš-ekspresa i putničkog automobila poginuo mladić a četvoro povređeno.

Ulica Vojvode Mišića od nišavskog mosta do Pantelejske (bivša Ratka Pavlovića), kao i raskrsnice sa Nišavskom i Pantelejskom, izgrađene su pre nekoliko meseci.

Južne vesti su i tada pisale da se radovi izvode bez građevinske dozvole, a da su prilikom izgradnje uništeni ranohrišćanski spomenici stari 1.500 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 12345niš

    13:24 // 28. 1. 2011.

    slobodno vi tražite podatke od vaših ljudi iz sup-a i od vaših sluga, ali za pravljenje ove crne tačke na putu bez ikakvih dozvola i bez saobraćajne signalizacije neko mora da ode u zatvor , konačno. a ko drugi do banana jovanovic i direktor za izgradnju u takozvanoj direkciji za takozvanu izgradnju grada

  • Cika Sima

    12:17 // 26. 1. 2011.

    @DriveroZa
    "Prednost ima UVEK (to je pravilo) onaj koji dolazi sa mosta !!! Imate to u vozačkim testovima pa se prisetite malo."

    Raskrsnice se uredjuju tako da UGLAVNOM postoji prednost za one koji idu sa mosta. A ovo sto si ti napisao (tako kako si napisao) je najobicnija glupost koja ne postoji u testovima vec samo u glavama nabedjenih vozaca (slicno kao i izmisljeno nepisano pravilo o kruznom toku).

    "Kriv je vozač, ZNAK STOP je kao crveno svetlo i tačka."

    Mogao bi makar iz elementarnog postovanja prema osobi koja je izgubila zivot da procitas vest koju komentarises a ne kao Maksim po Diviziji. Vozac uopste nije isao iz Nisavske supergenije!!!

    A osim znaka prvenstva prolaza koji nedostaje a spomenuo @Siffredi, dodao bih i putne linije koje ne postoje na samoj raskrnici.

  • meraklija 68

    19:54 // 25. 1. 2011.

    DriveroZa@-Čovek je jurio 120 ili više na sat po poledici-Molim te reci nam iz koje si ti price.Ili se bar potpisi punim imenom,nema veze ako je ono i Branislav Jovanovic.Voleo bih da nam demonstriras,izaberi sam vozilo,vreme,spoljnu temperaturu,klizav-suv put.....stvori sebi uslove i pocasti nas spektaklom gde ces na 150 metara duzine ulice razviti brzinu od 120km/h.
    Uspes li u tome licno cu te upoznati sa Bernijem Eklstonom,i onda eto nama prvog Srbina u najbrzem cirkusu na svetu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: