Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 12. 5. 2017.

| Istražujemo

Ruski vatrogasni kamioni mesecima u garaži jer nisu registrovani

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
vatrogasni kamion
Jedan od neregistrovanih ruskih vatrogasnih kamiona; foto: JV

18 specijalnih vatrogasnih kamiona koje je Srpsko-ruski humanitarni centar donirao niškoj policiji, već mesecima se ne koriste jer im je istekla registracija a nije produžena.

Na proslavi 5 godina rada Srpsko-ruskog centra, na kojoj je, između ostalih zvaničnika, prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanja, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, na poligonu je prikazana i vežba spasavanja i gašenja požara u kojoj su korišćeni ruski vatrogasni kamioni.

Međutim, u slučaju prave vanredne situacije ovi kamioni ne bi mogli dalje od poligona, jer im je još pre nekoliko meseci istekla registracija.

Direktor Srpsko-ruskog centra Bojan Glamočlija navodi kako on nema nikakvu odgovornost u vezi sa ovim, jer je Centar te kamione predao Ministarstvu na korišćenje.

Ta vozila se koriste se u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pri Sektoru za vanredne situacije. Tako da su oni trenutno korisnici, a zašto ih ne registruju, ja stvarno ne znam - kazao je Glamočija.

Zašto su kamioni neregistrovani već mesecima, da li će i kada biti, novinarima Južnih vesti iz MUP-a nije odgovoreno ni posle nekoliko dana upornih novinarskih pokušaja.

Podsetimo, i nekoliko kamiona koje godinama koristi Vatrogasno-spasilačka jedinica Niš nisu registrovani.

Niški vatrogasci tvrde da im je komandir rekao da ih koriste na sopstvenu odgovornost, ali su oni to odbili, zbog čega su ova vozila van upotrebe.


Poverenik naložio Ministarstvu da dostave dokumenta o vatrogasnim kamionima na teritoriji Niša

Iako su novinari Južnih vesti još decembra prošle godine zvaničnim zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja tražili spisak svih vatrogasnih vozila, sa tehničkim karakteristikama i datumom proizvodnje i registracijom, Ministarstvo unutrašnjih poslova odbija da dostavi ove podatke.

Međutim, Poverenik za informacije od javnog značaja, nakon žalbe novinara, pokrenuo je postupak protiv Ministarstva, naloživši im da dostave sve tražene podatke.

Ministarstvu se nalaže da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 5 dana od dana prijema rešenja, novinarima dostavi spisak svih vozila, kao i dokumente iz kojih se mogu saznati informacije o tipu vozila, registraskim oznakama i godini proizvodnje - navodi se u rešenju.

Podsetimo, novinari Južnih vesti  od Ministarstva nisu dobili odgovor ni na pitanja da li će se sanirati zgrada Vatrogasnog doma u Nišu, koja se, prema rečima vatrogasaca, nalazi u "očajnom stanju".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    21:33 // 13. 5. 2017.

    Dadoše nam kamione ... a mogli su i da plate /unapred/ registraciju do 2037.god.
    Sa neregistrovanim kamionima nećemo moći u EU !!!
    Nikako !

  • DA JE PAUK, ODMAH BI GA REGISTROVALI

    17:50 // 13. 5. 2017.

    Jesu li Skode Superb registrovane,
    ili ni za njih niko nije odgovoran?

  • Нама не вреде ни поклоне да нам дају

    22:35 // 12. 5. 2017.

    А ватрогасни камиони на мини паради приликом произвођења нових полицијаца испре Палате Србија бивши СИВ пре месец-два? Да ли су и они нерегистровани и ако јесу како су довежени пред министра и све високе званице, по Закону о безбедности саобраћаја или су се сами кретали у јавном саобраћају?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: