Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 10. 8. 2017.

| Istražujemo

SNS kadar ostaje da radi u niškom Birou rada

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
ugovori
Produženi ugovorima onima koji su posao dobili van konkursa i liste nezaposlenih

Iako su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje prvobitno rekli da će funkcioneri Srpske napredne stranke, koji su u poslednjih nekoliko meseci dobili poslove u niškoj filijali NSZ, raditi “dok traje povećan obim posla, a najduže 6 meseci počev od dana zasnivanja radnog odnosa”, njima su ipak produženi ugovori za još pola godine.

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović govore o smanjenju nezaposlenosti u Nišu, gde na posao traži preko 30.000 Nišlija, van spiska nezaposlenih, ali i bez konkursa poslove dobija stranački kadar.

Od 16 onih koji su krajem prošle i početkom ove dobili posao u Birou, njima devetoro je produžen ugovor, a među njima i Vanji Stojković koja je radila pri Kabinetu prethodnog gradonačelnika Niša Zorana Perišića, ali i članici internet tima SNS Mileni Bojić.


Direktor izbegava odgovore

U centrali NSZ u Beogradu kažu da su njima ugovori produženi zbog “postojanja potrebe da ostanu tu”, ali i da o tome odlučuje direktor Filijale.

Svim zaposlenima na određeno vreme, ukoliko postoji potreba, produžava se radni odnos do navršenih 24 meseca rada u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Postojanje potrebe za produženjem radnog angažovanja nakon navršenih 24 meseca procenjuje direktor svake od filijala Nacionalne službe za zapošljavanje - kazali su u NSZ.

Međutim, novinari Južnih vesti još nisu dobili komentar od direktora niške Filijale Bobana Matića, čija sekretarica stalno tvrdi ili da je na sastanku ili da je van kancelarije.

Podsetimo, pre nekoliko meseci, kada je novinar zatražio od Matića da prokomentariše po kojim kriterijumima su zaposleni omladinci SNS, on je rekao da "nije odgovoran za davanje informacija od javnog značaja".


Zapošljavaju se funkcioneri i njihova deca

U ustanovi za zapošljavanje krajem prošle godine i početkom ove je zaposlen veliki broj SNS funkcionera, među kojima i Aleksandra Božanić i sekretarica šefa odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Aleksandra Kolundžić, a zaposlena su i deca pojedinih niških javnih funkcionera, bez jasnih kriterijuma.

Uglavnom svi poslove dobijaju na pozicijama "savetnika" i to:

- Savetnik za zapošljavanje - 5 osoba
- Savetnik za pravnu pomoć - 2 osobe
- Savetnik za zapošljavanje u Klubu za traženje posla
- Savetnik za zapošljavanju osoba sa invalididtetom
- Savetnik za karijerno informisanje, evidentičar
- Vozač
- Organizator obrazovanja odraslih
- Organizator programa zapošljavanja


Jer im se može

Na pitanja novinara zbog čega su svi ti ljudi zaposleni mimo konkursa i van spiska nezaposlenih, iz Nacionalne službe za informisanj je tada odgovoreno da su to uradili "jer im Zakon to dozvoljava".

Kako se na radno-pravni status zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanju primenjuju odredbe Zakona o radu, Nacionalna služba za zapošljavanje nema obavezu raspisivanja javnog konkursa kod prijema lica u radni odnos, bez obzira o kojoj vrsti radnog odnosa se radi - kažu u NSZ-u.

Podsetimo, krajem godine posao je dobio i Marko Rajić, koji je pre toga radio kao portparol prethodnog gradonačelnika Zorana Perišića.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta "Hoću da znam, partijsko zapošljavanje u javnim institucijama" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja kroz program sufinansiranja projekata iz oblasti javnog informisanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ucitelj

    14:38 // 13. 8. 2017.

    Svrha postojanja biroa ili zavoda za "nezaposljavanje" je da zaposli one koji nikada nebi mogli nigde drugde da nadju posao,niti znaju ista u zivotu da urade

  • Dejan

    10:02 // 12. 8. 2017.

    NSZ koji je njihov učinak po godinama : voleo bih da vidim taj dijagram.Postoji jedan aforizam "dok jedni stoje u prvim redovima drugi odoše dalje "...odlazi naša mladost u inostranstvo......

  • Peki

    23:20 // 11. 8. 2017.

    Samo neka nastave da se prave ludi i budu bezobrazni, kako su dosli tako ce otici!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: