Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 20. 7. 2016.

| Istražujemo

"Safety menadžer" niškog aerodroma nema sertifikate

Autor:Blagojevic PredragIzvor:Južne vesti
Aerodrom
Direktorat civilnog vazduhoplovstva demantuje direktora niškog Aerodroma; Foto: Arhiva JV/Vanja Keser

Dokumenti Direktorata civilnog vazduhoplovstva demantuju tvrdnje direktora niškog aerodroma Vladice Đurđanovića da osoba zadužena za bezbednost niške vazdušne luke "ima sve potrebne sertifikate koje propisuje Direktorat", jer takvi sertifikati ne postoje.

U dopisu dostavljenom Južnim vestima se opovrgavaju Đurđanovićeve tvrdnje da "niko ne može da obavlja te poslove (safety manager) bez dozvola Direktorata", jer ta institucija ne izdaje ni takve dozvole.

Regulativom nisu propisani posebni uslovi koje treba da ispunjava safety manager za obavljanje poverenog posla. Shodno tome, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije ne daje saglasnost na postavljanje na ovu poziciju - kažu u Direktoratu.

U Direktoratu su precizirali da samim tim što ne izdaju sertifikate za menadžera bezbednosti aerodroma, oni i ne proveravaju ko obavlja tu funkciju.

Podsetimo, kako su "Južne vesti" pisale, direktor Vladica Đurđanović je za menadžera bezbednosti (safety manager) angažovao profesorku fizičkog faspitanja Radmilu Nerandžić, čije su stručnost i radno iskustvo, za odgovornu poziciju koju trenutno obavlja, pod znakom pitanja.

Naime, Nerandžićeva je na Aerodrom došla marta prošle godine kao "poslovni sekretar" direktora, a prethodno je radila kao fitnes instruktorka i personalni trener, i nije poznato da je ikada radila išta u vezi sa avio-saobraćajem ili bezbednošću.

Direktor Đurđanović je tvrdio da je Nerandžićeva stručna za posao koji obavlja i da poseduje "sve potrebne sertifikate koje izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva".

Ona ima sve sertifikate i licence koje Direktorat civilnog vazduhoplovstva propisuje. Niko ne može da obavlja taj posao bez njihovih dozvola - rekao je Đurđanović.

Inače, prema još nepotvrđenim informacijama, Đurđanović je nedavno izmenio sistematizaciju radnih mesta, pa kao safety manager sada može da radi samo neko ko je završio DIF. Time je, navodno, tu poziciju prilagodio Nerandžićevoj.

Đurđanović je novinarima "Južnih vesti" odbio da dostavi sistematizaciju.


Šta je "safety manager"?

Putnici na niškom aerodromu "Bezbednost putnika je unapređena", tvrdi direktor Aerodroma; Foto: Arhiva JV/Vanja KeserUloga menadžera upravljanja sistemom bezbednosti, odnosno safety manager-a, kako je definisano pravilnicima, veoma je odgovorna. 

Kako preciziraju u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, njegov posao je "analiziranje postojećeg stanja, uočavanje mogućih poboljšanja i davanje predloga za unapređenje bezbednosti". Za svoj rad odgovara direktno direktoru Aerodroma.

Stručnjaci sa kojima su novinari "Južnih vesti" razgovarali, ali koji nisu želeli da se otkriva njihov identitet, kažu da je reč o veoma odgovornom poslu, za koji nije dovoljno ni samo formalno obrazovanje, već i iskustvo.

Pritom je veoma bitno da je reč o "safety" (bezbednost), a ne "security" (obezbeđenje) menadžeru. Safety menadžer brine o skoro svemu što se tiče bezbednosti putnika, pa i samog aviona, a između ostalog je nadležan i za službu obezbeđenja - kaže sagovornik "Južnih vesti".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lale

    08:41 // 4. 9. 2016.

    Prvo pitanje kako je ovaj lik mogao da bude postavljen za direktora aerodroma,kakva država takva rukovodstva.Mi služimo evropi za ismejavanje a šta da se radi kad je većina takva kakva je vlast u istoj

  • Šojić

    23:35 // 22. 7. 2016.

    Će bude!

  • fidelio

    10:38 // 21. 7. 2016.

    Ja ne znam ko je bio sagovornik ali očigledno da se radi o čoveku koji pojma nema o čemu govori. Naime koja je razlika između safety managera i security managera osim u samom nazivu. Bezbednost putnika, osoblja i svih resursa aerodroma je posao čoveka koji mora da ima sve licence za obavljanje ovog odgovornog posla i mora, mora da ima radno iskustvo na tim istim poslovim A NE SAMO DA BUDE ČLAN SNS

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: